torsdag 30 juni 2011

Säljer Shell - defensiven goes trader?


Fjärde försäljningen för året är verkställd. Man kan undra hur många aktier som är kvar i portföljen vid årets slut om jag fortsätter i denna takt..

Svagt fritt kassaflöde- täcker inte utdelningen
Shell får nobben av liknande anledningar som Fortum. Dess fria kassaflöde täcker inte utdelningen, långt därifrån. (För Fortum är jag dessutom kvalitativt tveksam till investeringarna (se detta inlägg)) För Shell är det storleken på investeringarna som oroar mig. Det är en kraftig varningsflagga för mig när det fria kassaflödet (enligt mina mått) knappt täcker hälften av utdelningen. Även om man justerar för de försäljningar som gjorts, t.ex. bensinmacksverksamheten i Sverige, så genererar Shell betydligt mindre än Exxon och Total.

Ett högt fritt kassaflöde tyder på kapitaldisciplin och att ledningen fokuserar på de bästa projekten. En av anledningarna till att jag gillar utdelningsaktier är att utdelningen har (eller borde ha) en investeringsbegränsande effekt.

Svagare lönsamhet än konkurrenter
Anledning nr 2 är lönsamheten. Sedan jag köpte aktien har jag undersökt oljegiganterna lite närmare och Shell har svagast marginaler och lägst ROA av de sex giganter jag spanat på. 

Defensivens ivriga säljaktivitet bygger i alla fall på rimliga orsaker. Det är inte ett bristande tålamod med senaste kvartalet eller säljpanik efter kursnedgång. Det är ingen analytiker som fått mig på andra tankar. Nej det är ett ökat användande av kassaflödes- och lönsamhetsmått som leder till de kostsamma omplaceringarna. Jag kan alltid hoppas att jag numera är fullärd inom investeringar och slipper omplacera framöver pga ändrade åsikter..

(Facit blev trots allt gott då Shells aktie har stigit med raketfart det senaste året i takt med oljepriserna. Köpte största posten i september 2010 och sedan dess har aktien stigit 30% i usd.)

5 kommentarer:

 1. Vilka mäklare använder du för USA aktier?

  SvaraRadera
 2. Använder mest Aktieinvest. Bra courtage om man har ett litet kapital eller om man ofta pyntar in slantar. Ibland Avanza då deras utbud är större (Exelon, Hudson och Total).

  SvaraRadera
 3. Fast courtagen på aktieinvest blir mindre fördelaktiga när man fyllt 28 och därmed inte kan var medlem i ung aktiesparare längre.

  SvaraRadera
 4. Tack! Okej, tänkte mest på utdelningar i USA är kvartalsvisa och ska man då lägger en order att återinvestera i aktien och betalar massa courtage!

  Aktieinvest är väl 0kr i courtage vid återinvesteringen i Sverige va?

  SvaraRadera
 5. Nemas problemas! Aktieinvest har gratis återinvestering av utdelningar på alla aktier i sortimentet. Avanza har inget motsvarande så utdelningarna på den depån hamnar i min pengahög för att fylla ut nästa ordinarie inköp.

  SvaraRadera