onsdag 15 juni 2011

Dividend Champion Wannabees

Dividend Contenders är bolag som höjt sin utdelning minst tio år i rad. Dessa bolag är alltså på god väg att bli dividend champions. Tio år av stigande utdelningar tyder på att företaget skapar cash, att det är konkurrenskraftigt (stigande utdelningar kräver stigande vinster i längden) och beständigt. Utdelningen har höjts i såväl låg- som högkonjunktur och i olika räntenivåer. Detta tyder på en stabil intjäning och/eller starka finanser. Det är vanligt att bolag sänker sin utdelning när det krisar.

Historik är som bekant ingen garanti för framtiden. Hudson ingick t.ex. tidigare i listan men exkluderades när utdelningen sänktes.

En utmärkt källa för att få fram en lista över amerikanskt listade Dividend Contenders är The DriP Investing Resource Center (länk). Det är deras excelark jag använt för att få fram nedanstående lista.

I nuläget finns det 144 dividend contenders så jag använder några urvalskriterier för att få ned antalet. Jag använder samma kriterier som för Dividend champions (naturligtvis med undantaget färre år av utdelningshöjningar)
* Minst 10 år av kontinuerligt stigande utdelningar
* Direktavkastning > 2%
En lägre yield tyder på en låg utdelningsandel vilket gör att prestationen inte blir så imponerande. Alternativt är värderingen hög.
* Market cap > 5000m USD
Vill inte ha allt för små bolag då riskerna är större.
* Yield + 10y growth > 8%
Med en högre yield accepterar jag lägre historisk tillväxt och tvärtom.

Dessa kriterier ger 20 aktier:Hela fyra stycken av 20 är MLPs (Master Limited Partnership). Det är bara tillåtet för bolag i vissa branscher (främst olja och naturgas, majoriteten är pipelines) att ha denna juridiska form. MLPs är skattemässigt gynnade och utdelningar dubbelskattas ej. (källa) Har ofta stabil intjäning med priser som räknas upp med inflationen. Utdelningen är hög och tillväxten har dessutom varit ganska bra under tioårsperioden.

En annan bransch som är överrepresenterad är el-utilities med tre aktier. Även olje- och gassektorn har tre representanter. Det är få industriella bolag och få råvarubolag (med undantag av oljebolagen).


Några favoriter
Två favoriter är Novartis och Unilever som ingår i min portfölj. Novartis skapades 1996 så bolaget har inte haft möjlighet att skapa en längre utdelningshistorik. Enligt Novartis hemsida har utdelningen höjts sedan 1997 (13 år).

Jag finner två ytterligare bolag intressanta (beskrivningarna kommer från morningstar):

Chevron)
Chevron is an integrated energy company with exploration, production, and refining operations worldwide.
 

Urstarka finanser. Enda oljegiganten som höjt vinsten sedan 2005 enligt mina tillväxtmått.

ConocoPhillips) 
ConocoPhillips is an international integrated energy company.

Berkshire är delägare. Svagare räntetäckning än andra oljegiganter. Stor förlust 2008 som förklaras så här i årsredovisningen:
" The loss was due to fourth-quarter noncash impairments necessitated by  by substantial declines in energy prices and equity markets late in the year. Approximately $25.4 billion of the impairments was related to goodwill in our Exploration and Production (E&P) business; the carrying value of our LUKOIL investment was reduced by $7.4 billion; and other asset impairments totaled $1.3 billion after-tax. [...]  
Excluding these charges and other similar items, the company’s adjusted earnings during 2008 were $16.4 billion, or $10.66 per share. Overall, the company’s performance was comparable with that of its industry peers on key per-share and per-barrel metrics."

5 kommentarer:

 1. Mycket intressant läsning!

  Tänk om man kunde få fram motsvarande lista för svenska (och gärna nordiska) aktier.

  Jag har letat utan framgång...

  Nån som vet var man kan hitta lista med aktuell information?

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant läsning!

  Tänk om man kunde få fram motsvarande lista för svenska (och gärna nordiska) aktier.

  Jag har letat utan framgång...

  SvaraRadera
 3. Roligt att höra! Ja en sådan lista vore kanon. Det närmaste jag känner till är listan "International Dividend achievers" som listar bolag (över en viss storlek) som höjt utdelningen 10 år i rad. Där ingår Astra, H&M och SwedishMatch.

  Men jag har tyvärr tappat bort både dokumentet och länken...

  SvaraRadera
 4. Lyckades hitta länken!

  http://www.incomefromdividends.com/397/european-dividend-aristocrats-2010

  SvaraRadera
 5. Tack!

  Alltid något. Jag får hoppas på att någon välvillig bloggare gör en sån lista. 4020 kanske eller du? :-)

  Ytterligare en grej jag letat efter med ljus och lykta är en lista för nordiska bolags totalavkastning de senaste 10 åren.

  Känner du till om det finns någon sådan någonstans?

  SvaraRadera