söndag 31 oktober 2010

"Tråkiga aktier vinner i längden"

En artikel från aktiespararna helt i min smak! :)

""Aktier ska köpas som man köper grönsaker, inte parfym” sa den skickliga investeraren Benjamin Graham. Precis som man beter sig i grönsaksdisken tyckte Graham att man skulle agera på aktiemarknaden – är äpplena orimligt dyra eller av dålig kvalitet så väljer man självklart någon annan frukt."
Jag skulle lägga till; köp det rejäla och tillförlitliga, inte det senaste och glamorösaste. 
Tänk grönsaksinköp! (Bildkälla)
 Aktiestinsen
"Ett klart lysande exempel på en investerare som har lyckats väl är ”Aktiestinsen”. Under sina femtio år på SJ fick Lennart Israelsson sammanlagt ungefär 825 000 kronor i lönekuverten. Men tack vare sin småländska sparsamhet och investeringar på börsen har han nu som 90-åring en aktieportfölj värd över 100 miljoner kronor. Han har varit med om flera upp- och nedgångar under sin tid som aktiesparare, men det verkar inte ha påverkat hans handlande nämnvärt.
– Min strategi har alltid varit att köpa lågt värderade aktier och sedan inte sälja dem. Sedan gör ränta på ränta-effekten jobbet. Man behöver inte ta onödiga risker eller försöka pricka in bottnar och toppar med kortsiktiga affärer, förklarar Lennart Israelsson."
 
Skön gubbe det där. Han krånglar inte till det utan köper rejäla bolag, gärna inom industri, och behåller dessa i decennier. Liknar Warren Buffets investerarstil en del. Det behövs inga avancerade kunskaper eller överdrivet med tid (du hinner jobba som tågkonduktör). Sunt förnuft, enkla värderingskriterier och långsiktighet räcker.

"Aktiestinsen investerar i aktier som har:
Hög utdelning (helst över 3 procent)
Högre vinst per aktie än utdelning, det tyder på att utdelningen framöver kan höjas eftersom vinsterna som inte delas ut finns kvar i företaget
Lågt värderad substans
Lågt P/E-tal
Stabil verksamhet
"


En längre artikel om aktiestinsen från aktiespararna.
" -De säger att jag är omodern och gammalmodig, skrockar han. Men i regel pratar de strunt. Inte är de rika heller. Det är jag."

"Lennart Israelsson har idag 60 års erfarenhet av aktiemarknaden, och han har varit med om fler bubblor och krascher än de flesta andra. Ett viktigt nyckelord för honom är långsiktighet. Ibland tar det ett tag innan ett företags verkliga värde syns i aktiekursen. Men på lång sikt finns ett starkt samband mellan vad som sker i företaget och hur aktiekursen utvecklas. "

" -Folk verkar bara vilja köpa aktier när det är dyrt, säger han. Och sen, när det är billigt, är det ingen som vågar.
[..] Ett allmänt råd från Lennart Israelsson är att köpa när ingen vågar äga aktier och att sälja när alla tror att det är riskfritt att äga aktier. "

Klargörande för utländska läsare:) :
SJ is a train company.
Småland is a part of Sweden known for its stinginess.3 kommentarer:

 1. Sagan om Stinsen är fascinerande, synd bara att den inte är sann:

  http://solnamannen.blogspot.com/2008/05/en-studie-i-efterhandskonstruktioner.html

  http://solnamannen.blogspot.com/2008/05/en-studie-i-efterhandskonstruktioner-2.html

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren. Ingen rolig läsning det där.. Han verkar ha haft konstiga åsikter kring aktieinvesteringar tidigare..

  Nåväl, nuförtiden tycker jag i alla fall att han förespråkar en sund strategi. Köp bra bolag på rätt nivå och behåll.

  SvaraRadera
 3. Aktiespararna skriver att Aktiestinen lyckats få 20% årlig avkastning sett över en 60årsperiod. Samtidigt har världsberömda investerare som Graham och Franklin "bara" lyckats med ca 15% årlig avkastning över decennier.

  Nåväl, jag gillar fortfarande själva sensmoralen i historien.

  SvaraRadera