tisdag 26 oktober 2010

"Smala fonder främst intressanta för kortsiktig spekulation"


Svenska versionen av morningstar skriver väldigt få artiklar men de få som görs är av hög kvalitet. Idag kom nr 9 , "Branschfonder", i en serie om olika fondtyper. Jag håller helt med artikelns resonemang (dock med förbehållet att sverigefonder kan vara en rätt bra ingrediens i en portfölj). Här är några utdrag:

"Fonder som enbart köper aktier i börsbolag i en viss bransch är alltså inte populära, men ändå ett lite mer vettigt alternativ för fondsparare än landfonder, som enbart köper aktier som är börsnoterade i ett visst land. [...] skillnaden är att noteringen på en viss börs inte alls ger samma tydliga koppling till den ekonomiska utvecklingen i just det landet. Dessutom har många länder en egen valuta, vilket ger en extra risk. [...] På Stockholmsbörsen finns till exempel många stora börsföretag som har merparten av både tillverkning och försäljning i andra länder. Tydligast exempel är globala koncerner som SKF och Electrolux. På samma sätt finns det även i andra delar av världen många multinationella företag som av historiska skäl råkar vara registrerade och börsnoterade i ett litet land. 

[...] jag misstänker att de flesta människor inte ens är medvetna om hur komplexa prognoser som egentligen krävs för att på ett seriöst sätt spå vilket lands aktiebörs som i framtiden kommer att ge högst avkastning. Det räcker inte med att ett land eller bransch växer snabbt, det krävs även till exempel att andelen nya konkurrenter är liten, att majoriteten av övriga investerare har underskattat möjligheterna och att varken skatteregler eller produktionskostnader försämras.

[...] De som letar fonder som ger chans till hög avkastning har lockats av att många landfonder har stigit kraftigt. Slutligen är det nog enklare att känslomässigt fastna för ett land baserat på vilseledande argument (typ ”Kina har världens största befolkning, alltså kommer deras aktiemarknad att bli störst”).

[...] Men i övrigt är smala fonder främst intressanta för kortsiktig spekulation, när aktiva fondsparare försöker gissa rätt om den globala börsutvecklingen den närmaste månaden. Däremot visar erfarenheten att vanliga småsparare i snitt lyckas dåligt med att pricka rätt långsiktigt. Då drabbas de även av att specialiserade land- och branschfonder ofta har högre årsavgifter.

 [...] De senaste åren har intresset varit störst för de branscher där aktiekurserna har stigit mest, främst guldgruvor, andra råvaror, energi och miljöteknik. Många fondsparare ser aktiemarknaden som ett spel och spekulerar med hjälp av hemsnickrade teorier. Men erfarenheten visar att alla branscher har cykler där stigande efterfrågan och höga vinster efter några år lockar till sig investeringar, konkurrenter och alternativa lösningar. Därför är det farligt att dra ut dagens trender för långt in i framtiden, det visade IT-bubblan tydligt. Den som letar i historien upptäcker att både järnvägen, elektriciteten och bilen lockade till liknande intresse för en viss bransch – följt av en stor andel konkurser."

1 kommentar:

  1. e24 skriver:
    (www.e24.se/business/fondsparare-vagar-ta-risk_2415243.e24)

    "Nischade asienfonder är marknadens nya bubblare. Placeringar i Thailand, Indonesien, Turkiet och Kazakstan lockar fler småsparare än någonsin förut [...] Detta visar köp- och säljstatistik från både Skandia och Avanza.

    [...] – Spararna tänker helt rätt, anser Avanzas chefsekonom Claes Hemberg. [...] Spararnas flytt från stora tunga regioner till mindre är ett svar på marknadens signaler. De små fonderna har gått bättre och det har spararna reagerat på, säger han."

    Att förespråka momentumstrategier för vanliga sparare är nog drivet av hänsyn till dessa fonders höga avgifter (som Avanza får del av).

    SvaraRadera