fredag 30 december 2011

MMXI

Då kan 2011 strax läggas till handlingarna. Ett oroligt år som nog blir ihågkommet för tsunamin och kärnkraftsolyckorna i Japan samt fortsatta skuldproblem i USA (sänkt kreditbetyg för första gången i historien). Sist men inte minst har det brutit ut en europeisk skuldkris med Grekland i täten. Svenskarna verkar ha tagit intryck då det aldrig nettosålts så mycket aktiefonder som i år. (källa) Pengarna har främst flyttats till räntesparande .
"Svenskarna verkar ha tagit intryck då det aldrig nettosålts så mycket aktiefonder som i år."
Jag är nöjd att jag haft is i magen och inte nettosålt aktier. Jag har tvärtom flyttat om en del medel från räntesparande till aktier i takt med att aktierna blivit billigare. Warren Buffett brukar säga att han ignorerar makroomgivningen och det tror jag är ett klokt råd. Det är bättre att fokusera på företagets konkurrensfördelar och tänka långsiktigt. Kriser och lågkonjunkturer har alltid förekommit.

Men inte ens defensiven är ofelbar och under året har jag gjort flera byten mellan aktieslag. Det innebär handelskostnader och realiserad skatt. Min målsättning är att göra mycket färre byten år 2012. Förhoppningsvis kommer framtida byten bero på övervärdering eller förändringar i verksamheten. 2011 års byten har främst motiverats av nya infallsvinklar såsom ökat fokus på kassaflöde.
Inkommande storm vid horisonten? En sak är säker, Grekland får det inte lätt.

Årets inlägg
Det har faktiskt blivit nästan 150 inlägg. Årets populäraste inlägg:
 1. Analys av Lundbergs- Sveriges Berkshire?
 2. "H&M ett av börsens högst värderade bolag"
 3.  Svenska Dividend Achievers (v4)
 4. Några billiga aktier 
 5. Ökar i H&M

 Själva kärnan i bloggen är ändå bolagsanalyserna:

Sedan har jag gjort ett par kompletterande undersökningar som kanske kan vara av intresse:

Jag tänker mer på lönsamhet och kapitalbehov än för ett år sedan


Gott nytt år!

3 kommentarer:

 1. Mina tre favoriter är:

  Kan H%M expandera med bibehållen lönsamhet
  Fritt kassaflöde applicerat på värdering, utdelning och investeringsbehov.
  Kassaflödesguide

  Rent generellt tror jag helt enkelt att jag är den typen av läsare som tycker om att hitta "analysverktyg" som jag kan applicera i mina egna analyser. Analyserna är generellt också värdefulla eftersom det i år har inneburit att jag kunnat avstå djupare analyser när du visat att de för mig är ointressanta =).

  SvaraRadera
 2. bra med läsarinput!Framöver ska jag nog lägga upp min excelmall där man skriver in vinst per aktie mm och får en del nyckeltal automatiskt uträknande.

  SvaraRadera
 3. Det skulle uppskattas!

  Sedan kan jag även meddela att jag nu har fått nytta av din Sandvik analys. Min hustru genomför någon typ av benchmarking för att jämföra mitt sätt att analysera aktier med andra människors. Lite osäker på var det kommer att sluta men antingen får jag starta en egen blogg där jag lägger upp den finansiella rapporteringen till frugan :P.

  SvaraRadera