fredag 23 december 2011

decembers inköp: skjortor och läderportfölj (v2)

Den här månaden köper jag varken aktier eller räntor (!). Månadens lön går istället till att förbättra min klädgarderob inför jobbet som valutahedgare. Det är ju en viss skillnad i klädkod mellan brevbärare och ekonomer.

Världens börser har tyvärr stigit på sistone vilket gör det svårare att göra fynd. Jag har stuckit ut hakan en tid genom att ligga med bara 10% i räntor. Min strategi inför våren är att öka ränteandelen till mer normala 20-30%. Om nu inte Mr Market blir ledsen förstås. Då min nya lön är mer än dubbla den gamla kommer nog denna omviktning gå ganska snabbt.

Selektiva återinvesteringar
Jag har sedan några månader stoppat automatisk återinvestering av utdelningar i PG och UL då dess värderingar blivit lite väl höga. Om aktierna går upp 10% ytterligare kommer jag nog "tvingas" sälja. Vill inte sitta med övervärderade aktier, förutsatt att det finns rejält mycket bättre alternativ.
Jag använder en slags flytande skala: sälj- behåll- återinvestera- köp.
Jag placerar alltså PG+ UL på "behåll". Lundberg hamnar på "återinvestera" medan övriga aktier i portföljen får köp-stämpel av mig.
En herre med stiliga kläder
(bildkälla)
PS
Jag har ändrat ett diagram i förra inlägget (nr 2). X-axeln relaterar nu till antal butiker per miljoner invånare (tidigare antal butiker). Slutsatserna har inte förändrats men diagrammet är mer rättvisande. Bara för att ett land har många butiker betyder det ju inte att det är fullbelagt med HM-butiker. 
DS

6 kommentarer:

 1. Jag har samma tankar. Om värderingarna går uppåt nu under våren så blir det mer till räntesparande och mindre till aktieköp. God jul förresten!

  SvaraRadera
 2. Vad säger du om Philip Morris värdering? Den har gått riktigt bra ett tag nu...och föresten…grattis till jobbet i väster.

  // Michael

  SvaraRadera
 3. Ja PM börjar också bli lite högt värderad. Aktien har gått sinnessjukt i år.. typ 35%. Om jag ska vara spekulativ tror jag att det går att hitta bättre ingångslägen då tobak "brukar" värderas lägre än konsumentgiganter. Det är lite konstigt att aktien inte tagit stryk av "plain-package" lagen i Australien. Men det krävs ganska mycket för att jag ska sälja PM då jag som aktieägare älskar den säkra tillväxten och bristande konkurrensen.

  Tackar och god jul Micke:)

  SvaraRadera
 4. Tjena

  På vilken firma?

  SvaraRadera
 5. Tjenare
  det är ett företag inom oljeservicebranschen. Vill gärna skriva bloggen anonymt så jag hemligstämplar (paranoid) firmanamnet.

  SvaraRadera