tisdag 20 december 2011

är HM:s försäljning/capita kopplat till etableringsår?

Igår kommenterade en läsare att det var långsökt att H&M ska kunna uppnå liknande försäljning per capita utanför norden som i norden. Det kan vara så att H&Ms modekänsla inte går hem överallt (HM fick kämpa 25 år i UK innan det började lossna). Det kan vidare vara svårt för H&M att uppnå samma butikstäthet som i norden på nya marknader där det redan finns etablerade namn.

Om min tes att försäljning per capita utanför norden så småningom kommer närma sig norden så kan man tänka sig att försäljning per capita borde vara hög i länder där H&M varit etablerad länge och låg i länder där H&M nyligen etablerat sig.

I grafen nedan listar jag länder efter första butiksöppningen. Den första butiken öppnade i Västerås år 1947. Y-axeln visar årlig försäljning per capita (vi kan se att varje svensk shoppar för ca 900sek/år på H&M). Jag har gjort en grov indelning av länderna: norden (grön), Centraleuropa (gul), UK (blå) och övriga världen (röd). H&Ms expansion har i grova drag följt denna indelning.
Jag har lagt in data för 29 länder men alla verkar tyvärr inte få vara med i bilden.Det blir något tok när jag lägger in flera butiksöppningar under samma år. Jag är inte den skarpaste kniven i lådan när det gäller datorer. Här är en komplementerande bild för den detaljintresserade:

Några kommentarer till bilden:
* Expansionstempot har ökat under årens lopp sett ur aspekten antal nya länder.
* Låg försäljning i Storbritannien trots tidig etablering. HM har haft stora problem i landet under lång tid och lade vid en tidpunkt ner många butiker.
* Jag tror att Finland kulturellt och modemässigt ligger närmare Sverige och Norden än kontinenten. Trots detta är försäljning per capita "kontinental".
* Stora skillnader i de centraleuropeiska länderna som inte verkar bero på etableringstid.
* I Centraleuropa har H&M god täckning i mindre länder såsom Schweiz (8miljoner invånare), Österrike (8) och Luxemburg (0,5) men lägre i Tyskland (82), Holland (16) och Frankrike (64). Har expansionen inte hunnit fullbordats i de större? Nu kanske jag stampar någon på tårna men jag ser Österrike och Tyskland som snarlika länder. H&M bör kunna lyckas lika bra i Tyskland som i Österrike.

Trendlinje
Vi kan låta Mr Excel göra en "trendlinje" , ett försök till förklaring av sambandet mellan etableringsår och försäljning per capita. Datorns svar blir att försäljning per capita i regel är lägre desto senare HM etablerade sig i landet (17kr lägre försäljning/capita för varje år som förflutit sedan 1947, "år 0").

R2 visar hur effektiv denna modell är på att förklara sambandet. Ett värde på 1 betyder att modellen speglar data perfekt. Denna modell fick värdet 0,66 vilket är ganska svagt. Tolkningen är väl att antalet år H&M varit på plats i landet förklarar 66% av skillnaderna i försäljning/capita mellan länder.

6 kommentarer:

 1. Gillar att du granskar dina antaganden på det här sättet. Och en korrelationskoefficient på 0.66 behöver inte ses som låg tycker jag.

  Däremot måste man få invända att varken Holland, Frankrike eller Luxenburg ligger i centraleuropa.

  SvaraRadera
 2. Borde du inte snarare jämföra korrelationen mellan antalet butiker per capita och försäljningen på capita samt korrelationen mellan antalet butiker och hur länge H&M funnits i landet.

  På så sätt skulle du med första jämförelsen se om försäljningen är beroende på butikstillgången och i den andra om H%M kontinuerligt öppnar nya butiker i de länder de etablerat sig.

  På så sätt ser du butikstäthet är viktig samt om H&M fortfarande ökar butikstätheten i länder som inte nått Sveriges försäljning (avstanning skulle tyda på att H&M bara klarar av att sälja med lönsamhet i de absolut största städerna/bäst lägena i vissa länder).

  SvaraRadera
 3. imorrn lägger jag upp en bild över försäljning/butik

  SvaraRadera
 4. Få data och endast en förklaringsvariabel ger dåliga förutsättningar för en vettig analys.

  Trevliga tankar är det dock!

  /Patrik

  SvaraRadera
 5. Alltid kul med analyser av H&M :) fortsätt gärna på det temat!

  SvaraRadera