onsdag 3 augusti 2011

Ökar i H&M

Pengarna från försäljningen av Hudson och SHB håller på att reinvesteras. Köpte nyss H&M för under 200 kronor per aktie (!). Riktig rea i mina ögon. I takt med att pengarna flyter in till rätt mäklare planerar jag köpa mer H&M och kanske även Novartis.

Börsen är ledsen och har så varit en tid. Minus åtta dagar i rad. Mr Market visade sitt svängiga humör ovanligt tydligt i måndags. Han var på ett utmärkt morgonhumör och applåderade den amerikanska budgetuppgörelsen, index steg typ 1,6% fram till lunch. Sedan kom det någon makrostatistik på eftermiddagen och Mr Market fick panik- index vände till minus 2,6%. Som vanligt drar fallet med sig aktier av alla de slag, däribland H&M.

H&M årlig butikstillväxt (antal butiker):
5år :   13%
10år:  12%
36år:    9%

Denna tillväxt har kunnat uppnås trots att ca 80% av vinsten delas ut (!). Det har inte skett några förvärv att tala om och finanserna är fortfarande uuurstarka (nettokassa och räntetäckningsgrad >1000). Med kursen 200kr är PE på 2010 års vinst 18. Tre års PE är 20. Med grahams tumregel krävs det då en årlig tillväxt på 5-6%. Känns som en baggis.

Ett annat sätt att se på värderingen:
* Direktavkastning 4,8%
* Inflation 2% (jag tror att försäljningen i befintliga butiker kan öka i takt med inflationen. )
* Butiksöppningar 9%
Summa 16%

 Jag tror det finns utrymme kvar att växa:18 kommentarer:

 1. Ökade själv i HM nu. Är bara att fortsätta att sitta ner sig i detta kvalité företag.

  /Linus

  SvaraRadera
 2. enda bekymret är väl att Stefan Persson verkar vilja köpa ut H&M från börsen:)

  SvaraRadera
 3. om det är någon som har järnkoll på H&M så är det Stefan Persson. Han har under våren köpt aktier för många miljarder, ofta i prisklassen 220-230kr. Höga bomullspriser och valutaförändringar verkar således inte röra honom i ryggen.

  SvaraRadera
 4. Jag ökade också på med H&M idag för 199,50 och nästa gång jag köper mer är om den går ner till 180:-. Jag har svårt att tro att vi är på väg in i en lågkonjunktur nu. Jag tror att vi kommer att stiga 2 år till innan den verkliga kraschen kommer.

  SvaraRadera
 5. När det är som mest oroligt och kurserna rasar - är det först då man märker vilka placeringar man är trygg med? Det är först nu som jag börjat fundera på om man ska sälja/kvitta det som inte tillhör ens s.k. kärninnehav.

  Önskar att jag hade lika lätt för att ta beslut som du verkar ha. Sedan mars har jag haft som mål att öka i HM för 200 spänn eller lägre men nu när vi är däromkring har det blivit jäkligt svårt att skicka iväg ordrarna. Idag slog velandet till igen och jag stod över efter att ha fingrat på köpknappen ett par gånger. Orderbekräftelseknappen är bra för det mesta men inte alltid. ;)

  Fortsätter börsen ned imorrn kanske man lyckas bättre då.

  SvaraRadera
 6. H&M är den aktie jag känner mig tryggast med och så har det varit i åratal. Ett företag som ligger mycket nära drömmen. Tror inte att en eventuell lågkonjunktur kommer drabba H&M så mycket(hade stigande vinster trots finanskris).

  För min del har många försäljningar grundat sig på nya bedömningsvinklar (fritt kassaflöde viktig anledning för t.ex. Fortum och Shell). Min omprövning av finans kom nog av att Hudson gick i väggen. Däremot brukar jag inte reagera på negativa kursrörelser i sig själva (tack och lov).

  SvaraRadera
 7. Men det är nog så att i oroliga tider (bästa köpläget) så tar det emot att köpa aktier man är osäker på. Då är det bra att ha aktier som man har ett grundmurat förtroende för.

  SvaraRadera
 8. Det kan vara bra att ha beslutsångest också. Ständiga omplaceringar kostar mycket. Förhoppningsvis ska jag lyckas ägna mig åt Buy and Hold framöver efter det senaste årets många försäljningar.

  SvaraRadera
 9. @defensiven - Snyggt fångat :)

  @David - Jag har också suttit och fingrat på köpknappen, men höll mig idag. Vi får se i morgon. Har några jag vill öka i. Inte minst SCA men den verkar "hålla emot Mr Markets mood swings" allt för väl än så länge. :/

  SvaraRadera
 10. Man måste tacka för Mr Market att man kan köpa H&M så billigt! Jag ökade också med H&M 128st.

  chliu

  SvaraRadera
 11. Tror att alla här ovan har köpt H&M ( + alla andra aktier) för tidigt.H&M är ett bra bolag,men marknaden kan nu köra med oss riktigt ordentligt.Vem skall stimuler de överskuldsatta ekonomierna denna gång,då pengar till detta snart saknas.

  SvaraRadera
 12. Hej Defensiven!

  Vill börja med att tacka för en bra blogg!

  Du skriver "Med grahams tumregel krävs det då en årlig tillväxt på 5-6%. Känns som en baggis." Finns denna tumregel i The intelligent investor? Om det inte är för krävande, tror du att du kan göra en snabb förklaring av den?

  SvaraRadera
 13. Men vad händer egentligen om nu "någon" skulle köpa ut H&M från börsen?

  Alla aktieägare står väl kvar som ägare?

  SvaraRadera
 14. @SilvioDante: Ja den tumregeln finns i The Intelligent investor. Kort förklaring:
  [Motiverat PE= 8,5 + 2*g]
  g=årlig tillväxt de närmaste 7-10 åren)

  Då den skrevs var räntenivån högre än idag så den är defensivare idag än när Graham skrev den.

  Tumregeln baserar sig på diskonterat framtida kassaflöde. Lundaluppen har skrivit bra förklaring: www.lundaluppen.se/2011/05/grahams-tillvaxtformel.html

  @dollarkurser.com: det undrar jag också, har försökt leta info men utan framgång. Vad jag förstår kan bolag köpas ut (avnoteras) från börsen om majoritetsägaren har 90%. Perssons äger väl 75% av rösterna och 35% av kapitalet eller något sådant. Krävs således nästan en fördubbling av kapitalet så det bör inte vara aktuellt de närmaste åren. Känns som att aktiekursen kommer gå upp sjukt mycket när Perssons sitter med 85% av rösterna..

  SvaraRadera
 15. Uj uj, det skakar verkligen på börsen nu. HM börjar närma sig 190. Man kanske borde köpa guld för alla sina pengar eller klarar vi oss igenom detta?

  SvaraRadera
 16. ojoj bara idag är OMX SI ner 3% och S&P 500 1,4%.

  Be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy!

  Snart blir det räntor-> aktier för min del. Personligen är guld det sista jag skulle köpa.

  SvaraRadera
 17. Kan inget annat än att hålla med om resonemanget kring H&M, köpte själv igår för 200 blankt och idag ser det ut som jag betalat dyrt(!!)... Hoppas på en ny finanskris så ska jag handla ännu mera:)

  Bra blogg förresten!

  SvaraRadera
 18. bra jobbat och det kommer fler tillfällen! Äntligen får vi värdeinvesterare våran chans, det kommer oftast en gång på 10 år!

  Jag köpte också på mig idag H&M för 194,50 - nu har jag investerat halva min kassa, 2MSEK och väntar med andra halvan tills lite senare!

  Det är som en dröm!

  SvaraRadera