måndag 19 december 2011

HM försäljning q4

q4 (september- november)
Försäljning lokal valuta                                       +6%
Försäljning jämförbara enheter, lokal valuta         -3%


Rullande helår (december-november)
Försäljning lokal valuta                                   +8%
Försäljning jämförbara enheter, lokal valuta     -1%
Antal butiker                                               +12%

Imponerande att försäljningen i jämförbara enheter (dvs butiker som varit i drift minst ett år) håller emot så bra trots kris i klädbranschen. Svenska klädförsäljningen har backat mer än 5% i år och detaljhandeln har inte varit så svag på femton år. Det ska bli intressant att se hur lönsamheten sett ut. Utöver försvagad konsumtion har ju  klädbranschen drabbats av kraftigt stigande bomullspriser och kapacitetsbrist i textilfabriker.

Starkt att H&M bibehåller hög etableringstakt trots osäker omvärld. Expansionsplanen har faktiskt reviderats upp: från 250 till 265 nya butiker netto.


Expansion
Från HM:s hemsida:
"Målet är att H&M-butikerna alltid ska finnas på bästa affärsläge oavsett om det är i en storstad eller ett shoppingcenter. Det har varit H&M:s etableringsprincip sedan den första butiken öppnade och det gäller fortfarande. H&M-butiker finns till exempel på Fifth Avenue i New York, på Regent Street i London, på Corso Vittorio Emanuele i Milano och i Ginza i Tokyo. [...] Bästa läge är helt avgörande för en lyckad butiksetablering. H&M avstår hellre från att öppna en butik i väntan på att rätt affärsläge blir ledigt.

[...] Att H&M hyr alla butikslokaler är en fördel. Det gör det enklare att flytta en butik till ett annat läge om bästa affärsläge i en stad förflyttas."
Länder med många nettoöppnade butiker under årets första nio månader:
Kina                   14 
USA                  11   
Tyskland              9   
Storbritannien      7    
Frankrike            7

H&Ms fokus på bästa butiksläge verkar fortsätta: " Under 2007 öppnade butiker i köpstarka Hongkong och Shanghai. Flaggskeppsbutikerna är fullsortimentsbutiker och ligger på bästa affärsläge på Queens Road i Hongkong och i Huai Hai Lu i Shanghai."

H&M planerar att öppna sin första butik i Bulgarien nästa år och skriver "Butiken kommer att ligga på bästa butiksläge i det modeinriktade shoppingcentrat The Mall, i huvudstaden Sofia." Indonesien och Thailand ska bli nya franchisemarknader.

Avslutar med att slänga in en bild från ett tidigare inlägg
Om H&M kan uppnå liknande försäljning per capita som i norden finns fortsatt stora möjligheter i länder som Tyskland och Storbritannien (trots att H&M haft butiker där sedan 1980 respektive 1976). Potentialen är enorm i nyare etableringsländer som USA och Kina (etablering år 2000 respektive 2007).

3 kommentarer:

 1. H&M kollar aldrig att uppnå liknande försäljning per capita utanför norden som i norden. Alla som har rest utanför nordens gränser, speciellt i Nordamerika och Asien har sett hur stort utbudet är jämfört med norden. H&M kommer att sälja bra men ändå men att tro att H&M någonsin kommer att ha liknande försäljning till norden är väldigt långsökt tror jag.

  SvaraRadera
 2. @Anonym

  Vad jag har hört från en vän som bor i Japan så är det alltid smock-fullt i H&M butikerna där.

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarer, det är ju en bedömningsfråga.

  Jag verkar ha exkluderat Japan från bilden av någon konstig anledning. Motsvarande nyckeltal för Japan är 14kr per capita.

  SvaraRadera