tisdag 5 februari 2013

jan-13 inköp

Blev till slut inga Fortum utan istället fler aktier i Exxon Mobil och Philip Morris. Egentligen var jag mer sugen på Vivendi men jag känner att 30% telekom nog räcker..

Jag behåller Fortum i spanlistan för fortsatta funderingar. Prisvärd aktie (även om värdet av ryska verksamheten sätts till noll) men problemet i mina ögon är att det mesta av kassaflödet går till riskabla investeringar i Ryssland. Nuvarande planer verkar vara att bibehålla både utdelningen och den höga investeringstakten i Ryssland. Detta ska möjliggöras genom ytterligare belåning och/eller försäljning av nordisk eldistribution.

XOM (89$)
Jag bedömmer att PE baserat på normaliserad vinst över en konjunkturcykel är ca 12. Det är inte dyrt för ett företag som har bestående konkurrensfördelar och starka finanser. Värt att ta i beaktande är att fritt kassaflöde det senaste decenniet varit ca 15% lägre än vinsten.

PM (87$)
Aktien är inte billig men jag är imponerad av företagets vallgrav som få kan matcha. Jag bedömmer att Philip Morris kan fortsätta växa på basis av prishöjningar som kompenserar för sjunkande volym. Jag ser det som tillväxt med låg risk. 
Philip Morris Volym och Pris
Tobaksskattens vinklar och vrår

Jag bedömer att normaliserat PE för PM är 17. Fritt kassaflöde har historiskt varit nästan identiskt med redovisad vinst, detta innebär att redovisad vinst sannolikt ger en bra skattning på intjäning. Direktavkastningen är 3.9% vilket kräver två tredjedelar av vinsten. Resterande tredjedel används till återköp. Sedan tillkommer eventuell tillväxt (sedan 2008 har resultat efter skatt ökat ca 8% årligen).

2 kommentarer:

  1. Ser du några större svagheter hos Vodafone eller är deras frånvaro från portföljen beroende av att du äger mer intressanta telekomaktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. har ingen større koll på Vodafone, har inte varit så intressant før mig då verderingen ser høg ut jemført med FT eller Vivendi.

      Radera