fredag 22 februari 2013

portföljupdate feb-13 (v2)

Version 2: reducerat Vivendis fcf och vinst (2012 sänker snittet och jag har även korrigerat för avvecklad verksamhet). 

Med undantag av Vivendi har alla bolag i portföljen rapporterat q4. Det kan då vara dags för en portföljuppdatering med uppfräschade nyckeltal.

Utdelningssänkare
Ekornes och Svedbergs har sänkt utdelningen vilket är reflekterat i tabellen. Ekornes sänkning var lite väntad då dess utdelningsandel såg ansträngd ut tidigare. Svedbergs sänkning var för mig oväntat stor; från 2 till 0.5kr. Under rekorddåliga 2012 var vinst per aktie strax över 1kr (de sista fjorton åren har Svedbergs EPS varit lägre än 1.5kr tre gånger: 2001, 2002 och 2012). Man kan befara att styrelsen förväntar ännu sämre intjäning och att utdelningssänkningen är ett sätt att ta höjd för detta. Det som ger lite lugn är att Svedbergs konkurrenter också har problem (se inlägg). Även kökstillverkare (som nog delar en del egenskaper med köksbolag) verkar ha stora problem, di skriver:
"Bostadsbyggandet har sjunkit till rekordlåga nivåer. De stora byggbolagen har dragit ned på takten och för småhusbyggarna råder rena krisstämningen. [...] Samtidigt som många kökstillverkare går på knä har Ikea lagt beslag på en allt större del av den viktiga konsumentmarknaden. "
Jag brukar gilla att öka i bolag med problem jag ser som tillfälliga samtidigt som kursen fallit (tidigare exempel är FT, H&M, J&J och Vivendi). Jag har inte följt denna vana när det gäller Svedbergs. Känner mig för osäker på dess konkurrensfördelar.

Portföljupdate feb-13
Portföljen är koncentrerad: de fem största innehaven svarar för över 70%. Telekom är största bransch.
Värderingsmässigt tycker jag Ekornes, Novartis och P&G börjar bli omotiverat dyra. Jag behåller men återinvesterar icke utdelningar.

Jag tycker att France Telecom och Vivendi är mest prisvärda i samlingen.
Summan av Vivendis delar är högre än börsvärdet. Det ryktas om försäljning av snabbväxande GVT till ett PE på 20-30 (motsvarande 30-40% av Vivendis börsvärde). Vidare har aktierna i Activision Blizzard ett marknadsvärde motsvarande 35% av Vivendis börsvärde. Vi kan alltså motivera 70% av Vivendis börsvärde bara baserat på innehav som står för 25% av EBIT och 13% av fritt kassaflöde.
Tack vare France Telecoms värdering bör avkastningen kunna bli god även med negativ tillväxt åratal framåt.

3 kommentarer:

  1. Vid vilket scenario skulle du kunna tänka dig sälja Ekornes och Svedbergs?

    SvaraRadera
    Svar
    1. brukar sälja om aktiekursen rejält överstiger min bedömning av motiverat värde. Så triggers till försäljning är stigande aktiekurs och/eller ny syn på dess inneboende värde (pga nya omständigheter eller nya insikter). För min del är exempel på det förra Coca-Cola medan exempel på det senare är Exelon.

      Radera
  2. Version 2: reducerat Vivendis fcf och vinst (2012 sänker snittet och jag har även korrigerat för avvecklad verksamhet).

    SvaraRadera