fredag 8 februari 2013

det går dåligt även för Svedbergs konkurrenter

Dåliga resultat är mindre oroande om hela branschen är nere i en konjunktursvacka. Som Värdebyrån visar i sitt inlägg om Svedbergs har även dess konkurrenter hamnat i trubbel. Jag har kikat lite närmare på Aspen och Hafa. Aspen är antagligen en bättre jämförelsepunkt då man precis som Svedbergs har primärt fokus på premiumprodukter och huvudsakligen sköter produktionen själva. Hafa är mer fokuserat på mellanprissegmentet och importerar huvuddelen av produkterna.

Försäljningsutveckling
Storleksmässigt är Svedbergs störst med en försäljning på 437mSEK år 2011. Hafa sålde samma år för 324 medan Aspen sålde för 87.
 
Sales (msek)
2008200920102011
Svedbergs515482435437
Hafa391390407324
Aspen879610687

Hafa har haft sämst försäljningsutveckling.
Jämfört med 2008 är Aspens försäljning oförändrad medan de båda övriga minskat ca 15%.
Jämfört med 2010 är Svedbergs försäljning oförändrad medan de båda övriga minskat ca 20%.

Resultatutveckling
Hafa är enda bolaget som gått med förlust under perioden. Aspen och Svedbergs rörelseresultat har minskat 27% vardera sedan 2008.

Operating Income (msek)
2008200920102011
Svedbergs96766269
Hafa415146-5
Aspen20182415

Svedbergs marginal har varit stabilast i gruppen. Aspens har varit bäst men närmade sig 2011 Svedbergs.

Under januari-september 2012 har Hafa vänt tillbaka till vinst men med en svag rörelsemarginal på 5% . Under samma period var Svedbergs rörelsemarginal 8%. Försäljningen minskade 17% ytterligare för Hafa och 8% för Svedbergs. Hittar ingen data från 2012 för Aspen, kanske någon läsare som kan tipsa?

Sammanfattningsvis verkar Svedbergs inte vara det svarta fåret bland badrumsbolagen, Hafa går märkbart sämre. Aspens tidigare "momentum" ser ut att ha minskat under krisåret 2011.

För en utförligare diskussion kring Svedbergs konkurrenter rekommenderas Värdebyrån.

17 kommentarer:

 1. Jag gillar denna jämförelseanalys

  SvaraRadera
  Svar
  1. vad bra, kolla gärna in Värdebyråns dito också

   Radera
 2. jag trodde också på 1kr, lite oroande att man sänkte så mycket. Jag blir kvar men ökar nog inte

  SvaraRadera
 3. om svackan varit hos ett bolag jag var mer övertygad om kvalieten på (t.ex. Exxon) hade jag nog ökat

  SvaraRadera
 4. Är det bara utdelningsändringen som får dig att ändra dig?

  Jag tycker ärligt talat att det känns lite som att du agerar i affekt när du säljer baserat på den sänkta utdelningen. Svedbergs har långsiktiga ägare och om jag varit positiv till Svedbergs hade jag även sett det som positivt att de behåller sitt kapital för att omstrukturera verksamheten. Baserat på tidigare vinstutdelningar borde direktavkastningen dessutom kunna öka. Däremot tror jag på kort sikt att fler kommer att agera som dig. Går aktien ned tillräckligt så kanske jag får omvärdera badrummen ;-).

  SvaraRadera
 5. Intressant inlägg defensiven, och intressant diskussion i kommentarsfältet!

  4020: Du skriver om en intjäning på 1-1,5 SEK, antar du då nästa år eller ser du detta som Svedbergs normala intjäningsförmåga på sikt? Om de antingen lyckas återgå till historisk omsättning eller historiska marginaler bör den normala intjäningsförmågan ligga en bit högre än så, men det är så klart en del "om" i den meningen :)
  SvaraRadera
 6. Då är jag med, och då håller vi med varandra.

  Ja knäckfrågan är sannerligen NÄR det händer, och precis som du säger så får man i alla fall inte i år bra betalt för att vänta. Ska bli intressant att se om marknaden värderar ner bolaget nu när direktavkastningen är så pass låg (har ju till viss del redan skett), eller om den förväntade intjäningsförmågan på 2 SEK väger tungt nog för att ändå hålla upp kursen.

  SvaraRadera
 7. börsen brukar fokusera på nuvarande vinst dvs värdera upp cykliskt under högkonjunktur och tvärtom, med den bakgrunden var det kanske lite dumt av mig att gå in i Svedbergs när kursen var ganska hög relativt nuvarande intjäning.

  Fast jag blir nog lyckligast i längden om jag ignorerar Mr Markets tendenser och försöker fokusera på inneboende värde.. Problemet med Svedbergs är att jag är för osäker kvalitetsmässigt för att våga öka. När J&J respektive H&M hade problem och nedpressade kurser var jag mer övertygad om att problemen var tillfälliga.

  SvaraRadera
 8. Håller med dig ang. Svedbergs kvalitet, får verkligen inget riktigt grepp om det här bolaget och kanske speciellt branschen :)

  Skriver just nu på ett nytt inlägg där jag tar en liten djupare titt på delar som inte blev med i analysen. Jag ska även över till en bekant i kakel/badrumsbranschen i morgon och hoppas att den diskussionen kan göra mig lite klokare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ser fram emot det inlägget! Vågar man hoppas på något resonemang kring Ratos? Deras skuldsättning har väl ökat en del i och med förvärvet av det där norska oljeservicebolaget. Håller tummarna för att oljeservicebolaget slukar kassaflöde så Ratos får flytta investeringar från Hafa..

   Radera
  2. Intressant! Det var inget som var med från början men kanske något jag tittar lite på nu, tack för tipset! Låter onekligen bra om så vore fallet, att Hafa tvingas underinvestera i tider då det kanske behövs som mest.

   Radera
  3. Jag har nu publicerat lite nya tankar om Svedbergs. Tyvärr skrev jag inget om Ratos, tittade lite på det men kände att jag inte riktigt blev insatt nog i det hela för att dra några större slutsatser.

   Hör gärna dina tankar angående mitt inlägg sen, jag känner mig eventuellt något klokare sen sist, men känner absolut inte att jag har full koll på bolaget, Svedbergs är svårt :)

   Radera
 9. Håller med dig ang. Svedbergs kvalitet, får verkligen inget riktigt grepp om det här bolaget och kanske speciellt branschen :)

  Skriver just nu på ett nytt inlägg där jag tar en liten djupare titt på delar som inte blev med i analysen. Jag ska även över till en bekant i kakel/badrumsbranschen i morgon och hoppas att den diskussionen kan göra mig lite klokare.

  SvaraRadera
 10. "Bostadsbyggandet har sjunkit till rekordlåga nivåer. De stora byggbolagen har dragit ned på takten och för småhusbyggarna råder rena krisstämningen. [...] Samtidigt som många kökstillverkare går på knä har Ikea lagt beslag på en allt större del av den viktiga konsumentmarknaden. "

  http://www.di.se/artiklar/2013/2/21/kris-i-koksbolagen/

  SvaraRadera
 11. Defensiven, har du någon kommentar på följande handling av ekonomichefen på Svedbergs?
  2013-03-07 Björkman, Fredrik Annan befattning Eget Köp Aktie B 5000 5000 st
  2012-12-20 Björkman, Fredrik Annan befattning Eget Försäljning Aktie B -5000 st

  Kan det vara en signal om att en vändning kan vara på gång? Ekonomichefen bör ha någorlunda koll ;)

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. man kan ju hoppas:) Men kursen är i stort sett oförändrad så lite konfunderad blir man.. Brukar sägas att försäljning kan ske av olika orsaker (privata pengabehov, andra mer lockande investeringar) medan köp endast sker när kursen upplevs låg.

   Radera