lördag 14 april 2012

Portföljuppdatering 14e april

Det har faktiskt hunnit gå hela tre veckor sedan jag bloggade sist. Det har varit osannolikt mycket att göra på jobbet med kvartalsavslutning och revision. Jag noterar att börsen gått ner 6% sedan förra inlägget. Med tanke på att jag är en nettoköpare glädjer detta mig.

Värderingar
Baserat på gårdagens stängningskurs ser portföljens värderingar ut såhär:

Sedan förra uppdateringen har jag lagt till en ny kolumn benämnd "Share Repurchase (5y)". Denna kolumn visar årlig förändring av antal aktier 2006-2011. Återköp innebär att företag köper aktier som de sedan inaktiverar. Därigenom ökar utdelning och vinst per aktie. Som exempel ser vi att Exxon i genomsnitt minskat antalet aktier med 5% per år.

Portföljen som helhet har en trevlig värdering tycker jag. Direktavkastning och återköp uppgår tillsammans till 6.1%. FCF-yield (direktavkastning om hela fria kassaflödet delades ut) är något högre på 6.9%. Ett försiktigt antagande är att företagen kan växa i takt med inflation och i sånt fall blir min reala avkastning 6-7%. Betydligt bättre än sparkonto som ger omkring 1-2% realt.

Efter att ha läst på mer om Vivendi känner jag mig mogen att öka insatsen (blir i slutet av april). Priskrig inom telekom skrämmer bort många men jag tycker summan av delarna är mycket större än aktiekursen. Om företaget skulle styckas och delarna säljas var för sig tror jag att priset mycket väl skulle kunna bli 50% högre. Jag har kikat lite på France Telecom också men där är belåningen högre.

Jag tycker Exelons värdering börjar se riktigt intressant ut. Tyvärr har kärnkraftens andel av dess elproduktion minskat till 55% i och med samgåendet med Constellation Energy. Eftersom april är sista månaden innan Aktieinvest höjer priserna rejält tänkte jag fokusera på aktier hos denna mäklare men det kan nog bli inköp av Exelon i maj. Utöver Vivendi kan det nog bli små ökningar i J&J och Novartis också. Kanske även lite PM även om jag tycker värderingsmultipeln är lite hög.

Jag tycker ingen aktie är oroväckande dyr.. än så länge verkar jag kunna hålla säljimpulserna under kontroll.

Sammansättning
*  Räntor: 20%
* Aktier 80%
Portföljen består av nio aktieslag. Senaste inköpet var Vivendi som redan uppgår till 8% av aktiernas marknadsvärde. Det har rullat in en del utdelningar på sistone och de har som vanligt återinvesterats automatiskt.


En tänkbar uppdelning på branscher:
Detaljhandel                             26%
Konsumentvaror                      23%
Läkemedel                               23%
Telecom + Media+Elbolag      21%
Oljebolag                                   8%

24 kommentarer:

 1. Hej,

  Det var en rätt intressant debatt som pågick vid Finanstankars blog angående telekom bolag! Om man bara ägde den där kristallkulan och kunde se hur framtiden ser ut... :) Har också kikat aningen på Vivendi själv, men har inte kommit till skott. Det känns som om företagsledningen inte är den skarpaste, som exempel att man köpte den resterande delen i SFR, kunde gissa att köpepriset hade varit någon miljard lägre om man orkat vänta lite till. Delarnas värde är en intressant grej. Tror du nämnde redan att enbart den Brasilianska teleoperatorn, telekom i Marocco samt 60% av Activision kunde så gott som motivera dagens valuering av Vivendi.

  Här var en rätt intressant artikel om operatörers intrång på olika marknader genom historien, rekommenderas!
  http://seekingalpha.com/article/443221-french-wireless-players-will-adapt-well-to-iliad-s-entrance

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag tyckte också det var en bra artikel och debatt (http://finanstankar.blogspot.com/2012/04/teleoperatorer.html). Finanstankar är en klok man.. men jag vill ju gärna peka på hur pessimistiska värderingarna är.

   jag har faktiskt tipsat omartikeln här på bloggen förut:) Men tack ändå, det är intressant läsning.

   Radera
  2. jag kanske borde dra ihop ett inlägg där jag räknar på värdet av delarna

   Radera
  3. Hade inte märkt att du redan tipsat om artikeln... Men, det är väl aldrig fel med upprepning! :) Det vore intressant med en artikel om delarnas värde. Har läst en engelskspråkig artikel där man värderade Vivendi just på detta sätt, men den väl var lite föråldrad...

   Radera
 2. Fin portfölj och bra artikel! Möjligen skulle något innehav inom bank/finans/försäkring vara ett bra komplement?
  Hur ser du på Vivendis skuldsättning, kan den medföra problem? Verkar som de sänkt utdelningen nyligen, men jag vet inte om det skulle vara orsaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. finans vore nog ett bra komplement, t.ex. Gjensidige, Sampo och SHB. Eller följa Buffett och köpa Wells Fargo:) Men jag förstår mig inte på balans- och kassaflödesrapporter inom finanssektorn. Kanske också lite mycket boom-n-bust för min smak.

   Radera
  2. Om man ska köra Buffett-aktier kan Coca-Cola kan vara ett alternativ, men du har ju många konsumentaktier redan. Handelsbanken är säkert bra, kör själv med Avanza-aktien. Fler Buffett-aktier finns här, men det har du säkert sett: http://stockpickr.com/pro/portfolio/warren-buffett/

   Radera
  3. ja Coca-Cola skulle jag gärna äga, certainly my cup of tea. Aktien är alldeles för dyr för tillfället dock.

   Radera
  4. yes jag har rätt bra koll på Buffets portfölj tack vare http://theinvestmentsblog.blogspot.com

   Radera
  5. oj glömde kommentera frågan om Vivendis skuldsättning! Soliditeten är tyvärr obefintlig. Men jag lugnas av räntetäckningsgraden där Vivendi är starkare än alla branschkollegor jag sett. "Typisk" räntetäckningsgrad för telekombolag brukar vara 3-4 gånger medan Vivendi har 10.

   Radera
 3. Men var har du bankerna? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. och var är industri, råvaror och IT? :)

   Radera
 4. Det känns som att jag kommenterar vart och vartannat inlägg, men nu undrar jag när du tycker PM är ett fynd, eftersom du tycker värderingsmultipeln är lite hög. Jag funderade redan i höstas på att köpa PM och sedan dess har den bara gått upp upp upp. Den 12e september kommer höjningen av utdelningen, det skulle vara kul att köpa innan det. Om man höjer som man tidigare har gjort så ligger utdelningen runt 4% vid 87$ vilket jag tycker är helt okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är roligt med kommentarer:) Jag tyckte PM var ett fynd i fjol när den gick att köpa för PE < 15. Sedan dess är den ju tyvärr upp 30-40%. Nu är värderingen mer rättvis, skriker inte REA på samma sätt och rabatten är inte lika stor som tidigare mot konsumentgiganter.

   En hållbar nivå för utdelningar och återköp ger avkastning på 6%. Sedan tillkommer tillväxt med låg risk på ett par procent tack vare prishöjningar. Jag tror vidare att volymen kommer öka (åtminstone några decennier) tack vare tillväxtmarknader (grov tillväxt i Asien). Bredare moat är svårt att finna.

   Om jag inte hade några aktier i PM hade jag inlett en position till dagens pris. Då jag redan har ca 20% av portföljen i aktien är jag lite mer kräsen på ingångspris.

   Radera
  2. Fördelen med PM gentemot HM är att man kan ta högre priser, vilket leder till att man inte är helt beroende av en ökad omsättning. HM lever på att vara det billiga alternativet, men cigg vill man alltid ha "oavsett" pris kanske för att om en gång har börjat så är det svårt att sluta.

   Radera
  3. plus att konkurrensen är mycket mindre. Lågpriskonkurrens är obefintlig tack vare tobaksskattens utformning, nya varumärken är svåra att etablera då tobaksreklam är förbjudet i många medier.

   Radera
 5. Det är svårt att argumentera mot 6,5% direktavkastning som i tex Teliasonera. Just Teliasonera aktien har dessutom förhållandevis små kursrörelser vilket gör att man kan dryga ut avkastningen genom att ställa ut köp- (och eventuellt sälj-) optioner ungefär 10% runt gällande kurs. Detta ger ytterligare ~10% avkastning per år.

  Dessutom tror jag att de abonnenter som ligger kvar med sina fasta abonnemang procentuellt sett blir mer och mer "tröga". Tex pensionärer. Det kommer att ta decennier innan denna grupp byter operatör. Det ger en stabil kundbas under långt tid framöver.

  Jag tror dock att alla mobiloperatörer kommer att vara under enorm prispress de närmsta åren. Detta kommer naturligtvis att dra ner vinsterna och aktiekurserna. Dock inte mer än 15% per år då jag tror att de närmsta årens prispress redan ligger inbakad kurserna.

  Teliasoner är i mina ögon i alla fall inget solklart blankningscase. Snarare tvärtom på kort sikt om man kan tänka sig ställa ut lite optioner.

  SvaraRadera
 6. Du nämner att du fått utdelningar och att de har som vanligt återinvesterats automatiskt - jag undrar hur du ordnat det rent praktiskt med "automatiskt återinvestering"? Vad lägger du i formuleringen "automatiskt återinvestering"?
  Har du ett speciellt konto hos någon mäklare som fixar detta med automatik? Vad kostar denna automatik? Har du ett speciellt avtal? Berätta mera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktieinvest erbjuder gratis automatisk återinvestering av utdelningar (alla kundklasser). När utdelningen kommer återinvesteras denna direkt (t.ex. 100kr i utdelning efter skatt ger nya aktier för 100kr).

   Tyvärr höjer Aktieinvest priserna rejält (dock ej för denna tjänst vad jag förstår) från och med maj.

   Radera
 7. Hej!
  Till att börja vill jag bara säga att din blogg tillhör mina favoriter.
  Och som du så är jag lycklig ägare till PM. Men vet du varför det inte dras 15% skatt på PMs utdelningen på nordnet som det till exempel görs på Coca-cola?(drogs endast 1,5%)
  Och du som bor i norge. Vet du hur det fungerar med att ha en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto i sverige när man bor i norge? Vad säger norska skattemyndigheter om det?
  Mvh/Trogen läsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Har ni "vanlig" depå eller KF/ISK? För amerikanska aktier borde det bli 15+15% skatt på vanlig depå och 15% på KF/ISK (källskatt).

   jag är inte så kunnig på skattebiten tyvärr. Jag har fått instruktionen att deklarera aktievinster från min svenska depå (ej KF/ISK) i Sverige (trots att jag är folkbokförd i Norge). Jag drar iväg ett mail till skatteverket, kan vara intressant att få klarhet:)

   Radera
  2. Hej! Jag har en vanilg depå. Så här ser det ut. På alla aktier(svenska,finska och amerikanska) jag har utom PM dras det 15% källskatt eftersom jag är skriven i norge.

   2012-04-13 UTL KUPSKATT PM 215 0,00 -1,74 USD
   2012-04-13 UTDELNING PM 215 0,0539 11,59 USD
   2012-04-13 UTDELNING PM 215 0,7161 153,96 USD

   och för KO
   2012-04-03 UTL KUPSKATT KO 60 0,00 -4,59 USD
   2012-04-03 UTDELNING KO 60 0,51 30,60 USD


   När det gäller deklarationen kan det nog vara lite rörigt. Vissa reavinter ska beskattas i sverige och vissa i norge. Beror på när du gjort inköpen m.m. Enda fördelen med byråkratin är att jag undviker att sälja numera:)
   Du kan hitta mer på den här länken. Men om jag öppnar ISK i sverige vet jag inte hur det blir:(
   www.nordisketax.net/main.asp?url=files/nor/sve/033.asp&s=1&w=3&m=02

   Mvh/Trogen läsare

   Radera
  3. Nu när jag tittar efter ser jag att PM är special för mig också. Så här blev skatten på min senaste utdelning från PM (i sek):
   Preliminärskatt 28.0%
   Kupongskatt 1.05%

   För övriga amerikanska aktier har preliminär- och kupongskatt varit jämnstora. Väldigt skumt..

   Aj då, det låter oroande med deklarationskrångel:(

   Radera
  4. Svar från Aktieinvest:
   "Som du kanske har sett på din depå så är det två utdelningar bokade i Philip Morris per samma datum. De har haft två olika utdelningar en ordinär och en sk. särskild utdelning. För dessa särskilda utdelningar gäller ibland andra skatteregler, beroende på hur det ser ut i resp. lands skattelagstiftning.

   I vanliga fall är kupongskatten 15 % på amerikanska aktier. Vi är dock skyldiga att innehålla preliminärskatt så att skatten iallafall blir minst 30 %. Det är därför det ser ut som det gör på din depå."

   Radera