fredag 27 april 2012

Inköp april 2012: VIV + TEF

Under april har jag fortsatt köpa Vivendi och startat en ny position i Telefonica. Innehaven motsvarar 15 respektive 5% av marknadsvärdet. I och med detta har telekom (denna duo+Telia) seglat upp som min största bransch med en andel på 26%. Vidare har det förstås blivit en del räntor för att allokeringen 80/20 ska hålla.

Direktavkastningen på portföljen har tagit ett skutt till 5.2%.

19 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att följa din telekomportfölj, jag själv har ju en farhåga att operatörerna blir alltmer utbytbara och att det finns risk för marginalpress på sikt. Men jag har haft fel förut så :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det blir spännande att följa dem, stora omvälvningar i deras hemmamarknader. Ska bli intressant att se Vivendis q1 och hur stor effekt den fjärde aktören fått (kommer i mitten av maj).

   Jag har sannerligen också haft fel, denna gång får iaf någon av oss rätt:) I mina ögon är värderingarna generösa, viss försämring av lönsamheten är redan inprisat.

   Radera
 2. Det kan vara så att jag har köpt France Telecom och och Telefonica. Även om det utgör en liten del av totala portföljen så lyfter dom direktavkastningen rejält. Jag gillar afrika+sydamerika exponeringen man får med dessa två bolag.

  SvaraRadera
 3. ja jag är också lite sugen på FT. P/FCF (5y) på 4,0. Direktavkastning på 13% och då delar man bara ut halva fria kassaflödet..

  Fast oförändrad försäljning sedan 2001 (alltså fallande realt). Lägre lönsamhet än konkurrenterna. Svaga finanser. "Bara" 10% av försäljningen i tillväxtmarknader. Inte lika stort som Telefonica.

  Jag nöjer mig nog med Vivendi för exponering mot fransk telekom. Högre kvalitet i mina ögon och faktiskt ännu lägre värderad om man marknadsvärderar innehavet i Activision Blizzard.

  SvaraRadera
 4. Har läst runt lite på andra bloggar om Telefonica. Vissa spekulerar i att man kommer att sänka eller helt slopa utdelningen för 2012 (d.v.s. lägre än de 1.30 eur som man pratade om i slutet av förra året). Jag blir inte klok på när utdelning och datum för densamma sätts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har väldigt svårt att se att utdelningen slopas helt. Det skulle vara om kreditmarknaderna helt fall ihop och Telefonica inte längre kan rulla sina lån.

   Radera
 5. Har varit kund i de flesta telefonbolag i UK, därav Orange (France telecom) och O2 (Telefonica). Antingen väljer man mellan kvalite (dyrt) eller lågprisalternativet. Orange är en mellanspelare och står varken för kvalitet eller lägsta priset. Lägsta pris hittar man oftast hos T-mobile som numera visserligen är en partner med Orange men separata företag antar jag. O2 o andra sidan är dyrt men man får vad man betalar för och O2 har bästa täckning, bästa support osv osv... Tänkte bara nämna detta eftersom jag tycker hur man bemöts som kund spelar in väldigt mycket i vad jag själv investerar i. Blir jag illa bemött gång på gång så säger det en hel del om företagets kultur och organisation... Hoppas dessa rader kan vara till lite hjälp för någon där ute som aldrig varit kund hos ovan leverantörer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info! Det är klokt att använda betraktelser från "grodperspektiv", Peter Lynch skriver mycket om detta.

   Radera
 6. Det verkar som den politiska risken har ökat för utlänska(spanska) bolag i latinamerika.

  Hur känner du inför det?

  Äger själv TEF men vet inte om jag vill öka innehavet även om värderingen är attraktiv.

  / Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag läste någonting om att Argentina konfiskerat/nationaliserat ett spanskt oljebolag. Jag tror att risken är mindre för telekom. Jag har hört om andra oljebolag som nationaliserats i Sydamerika men aldrig telekom.

   Radera
  2. Nyligen förstatligades Bolivia sitt spanskägda elnät.

   http://www.energinyheter.se/2012/05/bolivia-f-rstatligar-spansk-gt-eln-t

   Det verkar dock inte vara lika aggressivt som det som hände i Argentina.

   Radera
  3. tack för info, oroande utveckling.

   Överlägset viktigaste latinamerikanska marknaden för TEF är Brasilien (23% av försäljning, kan jämföras med 5% från Argentina).

   Radera
 7. http://www.businessweek.com/news/2012-05-03/vivendi-punishes-shareholders-seeing-need-for-breakup-real-m-and-a#p2

  Här har du en mycket bra genomgång av Vivendi och en mängd tankar rörande en styckning av konglomeratet.

  Sololja

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för tipset! Finns några planer på att återuppta bloggandet?

   Radera
 8. Ja sololja kom igen nu!

  SvaraRadera
 9. Köpte Telefonica på nyss. Upptäckte sedan att utdelningen antagligen först beskattas i Spanien. Någon som vet om man dra av den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ni har KF/ISK? Utländska aktier beskattas väl med källskatt som sedan går att dra av. Jag har läst att detta inte sker automatiskt utan man måste skriva några rader i deklarationen.

   Radera
  2. Jag har ISK.
   Källskatten ifrån USA kan man dra av.
   Men Telefonica är noterat som ADR på NYSE, och om jag förstår det rätt så
   kanske Telefonica drar av källskatt i Spanien innan man betalar ut utdelning till
   NYSE ADR.

   Då är frågan om man kommer dubbelbeskattas, kunde inte hitta något. Men jag antar att det kommer komma fram den 18 maj...

   Radera
  3. ok då är jag med! Men vet tyvärr icke svaret

   Radera