måndag 7 oktober 2013

vad är inprisat i H&Ms värdering? (v2)

HM's aktie har som bekant rusat på en stark kvartalsrapport. I mina ögon spelar inte ett par månaders utveckling någon roll, det underliggande företaget är fortfarande detsamma. Jag anser därför att risken ökat i takt med stigande kurs.

Idag handlas H&M kring 270kr medan kursen för några månader sedan var nere på 220kr. För investerare som köpte på 220kr räcker det om H&M "bara" växer 6% tio år framåt för att därefter sakta ner expansionen (PE 15). För att investeraren som köpte vid 270kr ska uppnå samma avkastning krävs en märkbart högre tillväxttakt (9%) alternativt en högre slutvärdering på PE20, dvs att HM fortsätter expansera efter tio år. H&M har visserligen klarat av detta historiskt men jag tycker inte sådan prestation ska tas för givet. Tillväxtakt på 7% i tio år fördubblar omsättningen.  Var är säkerhetsmarginalen?

12 kommentarer:

 1. Ska se om jag lyckas ladda upp min enkla excelmall som tabellen bygger på

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag behåller mina H&M även om värderingen känns utmanande i dagsläget. Jag tycker deras satsning på sportkläder känns intressant.

  Som en av mina favorit bloggare får du gärna ta en titt via min också om du finner tiden :)

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Tycker man ska lägga till i HMs fall att det är vinsttillväxt du avser! Har stött på ett flertal ägare av bolaget som tror att det räcker med tillväxt i omsättningen.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är en god poäng, den höga tillväxten måste ske med bibehållen hög lönsamhet.

   Radera
  2. Ja. Vinsttillväxten dom sista åren är ju ca 27 öre totalt för 5 år. Inte mycket att hänga i julgran, för ett bolag som värderas som ett tillväxtbolag.
   Kalle56

   Radera
 4. Jag skulle inte köpa HM i dagsläget, finns nog bättre köplägen i andra bolag just nu. Men för den delen behöver man inte sälja sitt innehav helt.

  SvaraRadera
 5. Värderingen tar ju höjd för att ketchupeffekten genom en mer gynnsam mix av råvaror, valutor med mera slår igenom snart. Om den gör det återstår att se, men när antalet butiker ökar med 12 % per år vore det själva fasen om inte vinsttillväxten kommer tids nog!

  Eftersom jag tyckte sig mig bättre alternativ sålde jag av 1/4 av mitt H&M-innehav idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolag med så här hög avkastning på eget kapita har i alla fungerande marknadsekonomier dragit igång konkurrenter. Det gäller att ha mycket djupa vallgravar, för att klara sig i längden. Tror att det är klokt att fråga sig varför inte INDITEX haft samma problem med mix av råvaror, valutor, mm.
   Kalle56

   Radera
  2. Mmm, jag har grubblat lite kring detta och också skrivit ett inlägg om det en gång i tiden. http://www.aktiefokus.se/category/bolag/hm/

   Man kan notera att H&M tidigare utklassade Inditex vad gällde bruttomarginal, men nu har H&M tappat till Inditex-nivå. Huruvida H&M kan utvecklas positivt från och med nu, när lönsamheten liknar den hos Inditex kan jag bara spekulera om, men H&M är för dyr i nuläget. Aktien kan dock bli ännu dyrare, så jag behåller mitt kvarvarande innehav tills vidare!

   H&M verkar i en tuff bransch där det egentligen är Inditex och H&M som går riktigt bra. Nya aktörer har det riktigt tufft att konkurrera med H&M/Inditex:s varumärken och effektiva logistik (och i Indtitex fall också effektiv high tech-produktion).

   Radera
  3. Givetvis kan dom bli dyrare framöver. Framtiden vet vi inget om men trodde du slutat med "bigger fool" investeringar.
   kalle56

   Radera
 6. Flertalet liknande bolag har idag skyhög värdering likt H&M. Inditex har ett P/E-tal på 30, vilket är lite högre än H&M men fortfarande attraktivare eftersom Inditex har en vinsttillväxt de senaste åren på 15% per år. Själv sålde jag mina H&M-aktier eftersom jag anser att de har en värdering som inte går att motivera.

  SvaraRadera