lördag 12 oktober 2013

Uppdatering Vivendi

Det har skett stora förändringar i Vivendis struktur på sistone. Vivendi är i färd med att sälja de flesta av aktierna i Activision Blizzard och hela innehavet i Maroc Telecom. Försäljningarna förväntas ge 10 miljarder euro motsvarande över 40% av konglomerats börsvärde. Börsen har reagerat positivt på nyheterna och handlat upp aktien 30-40% sedan våren 2012 då jag köpte mina aktier
Vivendi- larv på väg att kläckas till fjäril?
Bildkälla

Kvar i konglomeratet är SFR (fransk telekom), GVT (brasiliansk telekom), Universal Music och Canal Plus. Jag har hållit tummarna för en avyttring av GVT då Mr Market verkar värdera detta bolag mycket högre än vad jag gör. Vår syn verkar skilja mycket mindre när det gäller övriga bolagen.

Scenario 1: Avyttringar som specialutdelning

Avyttringar)
Försäljning ATVI                           6,2M€
Marknadsvärde resterande ATVI   1,7M€
Försäljning Maroc Telecom           4,2M€
                                                      12,1M€

Kvarvarande verksamhet)
Källa: Vivendi årsredovisning 2010+2012
Vivendi Nuvarande Marknadsvärde       23,9M€
Avyttringar                                             -12.1M€
                                                                11.8M€

EBITA    3129
I               -718*
T              - 723 (30% skatt)
                1 688
*utgår från Vivendis Q2 redovisning av nettoskuld exklusive ATVI och MT. Gör antagandet att räntekostnaden ökar proportionellt mot nettoskuld.

Implicit PE på kvarvarande verksamhet = 11.8/1.7=   7
Det som gäller att komma ihåg är att kvarvarande verksamhet i detta scenario är högt belånat. Räntetäckningsgraden uppgår endast till 4,4. Med en sådan belåning bör investeraren kräva en låg värdering.


Scenario 2: Avyttringar som skuldamortering
Vivendi Nuvarande Marknadsvärde       23,9M€

EBITA    3129
I               -220*
T              - 873 (30% skatt)               
                 2 037
*utgår från Vivendis Q2 redovisning av nettoskuld exklusive ATVI och MT. Gör antagandet att räntekostnaden ökar proportionellt mot nettoskuld. 

Implicit PE på kvarvarande verksamhet = 23,9/2,0= 12
Belåningen är betydligt lägre i detta scenario och räntetäckningsgraden uppgår till 14 vilket få  telekombolag kan matcha. Hälften av rörelseresultatet härstammar visserligen från osexig fransk telekom men här ingår ju också Canal+ och Universal Music. Särskilt den senare ser jag som ett kvalitetsbolag.

Slutsats
Jag anser att Vivendi är rimligt värderad baserat på vad jag skulle vara beredd att betala för konglomeratet. Jag ser en uppsida på minst 20% om de höga buden på GVT realiseras.


---------
Till sist några lästips:
Vardebyran: Sammanfattning Weight Watchers International
Aktiefokus: Analys av Swedish Match

4 kommentarer:

 1. Jag är enig kring uppsidan. Det finns också en enorm uppsida i SFR om den franska marknaden stabiliseras. Jag har hängt med sedan tidigt 2012 och har senaste tiden fått betalt för tålamodet. Man kan väl sammanfatta det med att det har varit en mycket frustrerande resa! Men sedan Bollore kom in i bilden så har jag en större trygghet att de kommer lösa det här. För första gången sedan inköp känner jag att bolaget har börjat att fokusera på att skapa aktieägarvärden och det är sannerligen skönt.

  Jag kommer att hänga med till delningen av bolaget är slutförd någon gång under 2014. Om inte kursen skulle dra iväg över 25 EUR. Det hade varit kul att aktien gick från för lågt värderad till för högt värderad och då kunna sälja.

  Vid en delning kommer jag sälja SFR, troligen och behålla mediadelen som jag tycker är spännande. Om de nu kan bli av med GVT innan priserna rasar i Brasilien så är jag mycket nöjd. VM i Brasilien nästa år är intressant och om de kan dra nytta av detta för att bli av med GVT så vore det toppen.

  Slutligen är det skönt att ha fått betalt för tålamodet. Vivendi har blivit en god affär även om vi inte sålt ännu.

  SvaraRadera
 2. Hej Defensiven

  Skrev lite till dig för något år sedan gällande Vivendi S.A.

  Ser du särnotering av bolag som det troligaste? Ev. uppvärdering skulle ju rent spekulativt kunna sägas vara drivet av tanken på att bolaget blir allt mer aktieägarvänligt, något som kanske inte är fallet. För ett par år sedan fanns liknande spekulationer men då valde man andra vägar (Gällande Universal).

  Mediadelen är stabil, jag har dock svårt att se att ett bolag som Universal faktiskt kommer att uppvärderas på sina egna premisser, dels på grund av att det inte finns relevanta jämförelser att göra på basis av bolagets storlek och marknadsdominerande position, dels för att det "måste" behållas (av konkurrensskäl). Franska lagar är också många gånger strikta när det gäller "strippning" av bolag.

  Jag har varit nettoköpare i Vivendi i fem års tid och ser konglomerattanken som värdeskapande (även om det kan diskuteras i fallet Vivendi), sker det som du beskriver i scenario 1 kommer jag (troligtvis) att börja nettosälja även stamaktier.

  Håller med dig om GVT, problemet där är väl köpare. In alles en nykter och relevant analys även om jag är luttrad och skeptiker av naturen.

  Vivendi har blivit en god affär för mig eftersom det funnits många tillfällen att bygga sin postion på låga nivåer eller rent felaktiga värderingar, när det nu börjat uppvärderas resonerar jag (cyniskt) att "detta kan inte hålla". Jag ser mig som bra på att hitta bolag som bör uppvärderas eller innehåller dolda värden. Mitt stora aber är att jag är rent ut sagt dålig på att veta när jag ska sälja och på vilka nivåer. Min timing av försäljningar är inte bra. Har du några tankar kring detta gällande Vivendi eller i allmänhet?

  Mvh Joey

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joey,
   Det här med försäljningar är nog lite av min svaga sida också. Jag har mycket högre portföljomsättning än vad jag skulle vilja. Jag kan delvis skylla på att börsen gått så starkt (vilket driver upp värderingarna).

   Jag tror det är bra att försöka sitta kvar i kvalitetsföretag och att endast sälja när övervärderingen är rejäl relativt alternativen. Graham har en tumregel om att det är läge att sälja när alternativet är 30% billigare. Dvs viktigt att ta höjd för courtage och skatt.

   Radera
  2. vad tycker ni är köpvärt idag förresten?

   Radera