måndag 30 september 2013

exit Svedbergs

Jag har sålt min aktier i Svedbergs till 24,2kr. Inte så mycket för att försäljningstapp och lönsamhetsproblem fortsatt och förvärrats (även om det oroar mig en del med tanke på att Sverige långt ifrån varit i någon kris) utan mer pga nya insikter.

Jag har sent omsider insett att det är missvisande att se på historiska vinstsiffror för Svedberg. På grund av generösa utdelningar är nuvarande eget kapital nästan 40% lägre än tioårssnittet och totala tillgångar är ca 20% lägre. *Samtidigt är effekten på sista raden begränsad då tidigare nettokassa antagligen inte gav någon högre avkastning.*

Med ett P/B på 3,9 måste S återvända till hög lönsamhet för att motivera värderingen. Vi kan jämföra med Ekornes (2,2) och Kabe (1,7). Jag är tveksam till om Svedbergs kan hålla en hög lönsamhet i längden. Konkurrenten Aspen grundades 2002 och på bara tio år har de uppnått en fjärdedel av Svedbergs försäljning med bättre lönsamhet. Svedbergs har en del konkurrensfördelar men jag anser att de är relativt svaga. Jag tror därför att lönsamheten på sikt kommer minska och att Svedbergs investeringar kommer ge medioker avkastning.

------
Jag har även minskat rejält i H&M på grund av kursrusningen. Det blir ett eget inlägg om HM (antagligen i slutet av veckan efter kvartalsavslutning på jobbet). I korthet prisar dagens värdering in hög tillväxt under lång tid och jag ser ingen vidare säkerhetsmarginal. 


*Ändring efter publicering

8 kommentarer:

 1. Har du kollat ut någon aktie att köpa för H&M-likviden?

  SvaraRadera
 2. Varför ser du P/B som ett viktigt mått för Svedbergs? Att minimera balansräkningen har utvecklats lite till en nationalsport i många företag och därför tycker jag att det är väldigt svårt att utgå från den typen av nyckeltal för andra syften än att vardera kreditrisken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror man ska akta sig för att betala ett högt P/B om man inte är övertygad om bestående lönsamhet. Svedbergs P/B hade varit relativt högt även med mindre slimmad balansräkning.

   Radera
 3. Sedan måste jag även säga att det är skönt att vi har samma syn på H&M, jag har aldrig riktigt känt mig hemma bland stabila företag med en tillväxt på 5-10 % och premiumvärdering men det känns som ditt expertområde.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle vilja efterlysa en analys av Oriflame nu när du är likvid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det ska nog kunna ordnas:) Jag skulle egentligen vilja ha mer norskt/svenskt än idag p.g.a. lägre courtage och skatt.

   Radera
  2. Se, kan inte bli bättre!

   Radera