onsdag 30 oktober 2013

Kabe q3-13 , inköp

Då var det dags för Kabe att rapportera.

Q1-Q3) 
Försäljning (sek)                                                       -1%
Rörelseresultat (ex valuta- och pensionseffekt)       -14%
"Den instabila konjunkturen har lett till en minskad efterfrågan och försäljning av framförallt husvagnar. Försäljningsvolymen för husbilar har däremot varit stabil. [...] Den låga eurokursen har medfört att konkurrensen [...] har hårdnat och antalet importerade fabrikat har också ökat på den nordiska marknaden."

Sett till hela marknaden har nyregistrering av husvagnar i norden minskat 9% jämfört med ifjol. Husbilsregistreringen har istället ökat något.


Värdering (P 113)
P/B            1.6
P/E5           13
PE justerat för nettokassa och nuvarande lägre skattesats är ca 10 (EV/EBIT 8, skattesats 22%).


Inköp
Jag ökade häromdagen i Kabe till kursen 112sek. Jag ser det som ett kvalitetsbolag till rimlig värdering.
* Familjeägt och familjestyrt
* Betydande nettokassa
* Kostnadsfokus (oförändrat antal anställda trots stark tillväxt)
* Varumärke
* Patent
* Egen nisch jämfört med europeiska konkurrenter i form av vinterisolerade vagnar
* Inga nya aktörer på europeiska husvagnsmarknaden på decennier

Kabe motsvarar efter inköpet 18% av portföljen.

6 kommentarer:

 1. Intressant, jag valde efter tre år som ägare att sälja samtidigt som du köpte. Visst är det ett kvalitetsbolag, men Kabe är ett bolag som är roligare att äga när allt ser ut att gå åt helvete. Under finanskrisen kunde man köpa Kabe till 70 % av eget kapital och till 6 ggr en nedpressad vinst. Det är en konjunkturkänslig affär även om kostnadskontrollen är riktigt fin. Om konjunkturen kommer av sig och börsen tar stryk lär vi kunna köpa Kabe till lägre multiplar än i dag.

  Caparzo

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är lätt att bli nostalgisk när man tittar tillbaka på priserna som rådda under finanskrisen.. hittade ni något intressant som ersättning för Kabe?

   Radera
  2. Ett problem med Kabe är att husvagnar riskerar att vara en stagnerande bransch under längre tid och skiftet som sker till husbilar gynnar inte kabe då marginalerna där är lägre. Hade Kabe gjort något annat, som båtar, hade jag inte tvekat att behålla för bolaget är i sig mycket fint men branschen har kanske inte alla förutsättningar en investerare skulle vilja ha.

   Jag har tittat en del på bolag utanför Norden eftersom Norden verkar relativt högt värderat i dag. Ett intressant case är det tyska bolaget Innotec tss. Deras främsta business är paneler till dörrar (dvs den dekorativa utsidan) och inom det högre prissegmentet är de marknadsledande i Europa. Rörelsemarginal på 14 % och räntabilitet på totalt kapital på 14 % är fina siffror. Dessutom är konjunkturkänsligheten inte så hög heller. De handlas till ensiffrigt P/E-tal och skulle kunna vara en hidden champion. Det är ett case att hålla ögonen på.

   Kolla siffrorna under t ex http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Financials?s=TSS:FRA under financials.

   Cap

   Radera
 2. Alternativ till Kabe, som jag själv äger och bedömer som ett kvalitetsbolag, kunde vara motsvarande aktörer i Usa dvs Thor och Winnebago. RV:s och husbilar är ett etablerat levnadssätt och med ökande antal pensionärer råder ingen brist på kunder :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för tipset, aldrig hört talas om dem förr. Intressant att jämföra räkenskaper med Kabe.

   Radera