torsdag 10 oktober 2013

Inköp Okt-13

I september och oktober har jag fortsatt öka i Philip Morris (till genomsnittligt inköpspris på 86,4$). Sedan i våras har majoriteten nya sparmedel placerats i bolaget. Anledningen är att bolag som HM, Orange och Vivendi har rusat i pris (och därmed blivit mindre lockande i mina ögon) samtidigt som PM stått still. Då mitt nysparande är stort relativt portföljens storlek har PMs andel ökat rejält; från 11% i december till 39% idag.
 
PM har en mycket stark ställning inom premiumsegmentet. Ser vi till världens sex största premiumvarumärken äger PM fyra av dessa (baserat på egen undersökning som jag ska beröra mer utförligt vid tillfälle). Befintliga skattesystem är primärt volymbaserade vilket gynnar premiumvarumärken och underlättar prishöjningar. Utvecklingen i både EU och Asien går mot mer volym- och mindre prisbaserad tobaksskatt.

Philip Morris styrka illustreras av att bolaget lyckats växa vinsten i EU trots kraftigt fallande volymer (rasat över 20% sedan 2006). Nyckeln är prishöjningar. I regioner som Afrika, Asien och Latinamerika byter konsumenterna upp sig till västerländska varumärken i takt med stigande välstånd.

Värdering (P 85$)
Normaliserat* PE       16
PE3                             17           
*2012 års försäljning multiplicerat med nio års vinstmarginal

Tror inte jag skriver så mycket mer, har ju skrivit om bolaget förr.. (spana in sökruta till höger)

5 kommentarer:

 1. Såg att EU beslutat att förbjuda menthol cigaretter (all menthol tobak?) om åtta år.. Detta är knappast något som påverkar PM desto mer men samtidigt kanske något som håller på sprida sig? Samma sak diskuteras i USA.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja hårdare tobaksregleringar är säkert en förklaring till att PM's relativt låga värdering. EU har begränsad betydelse för PM då regionen "bara" stod för 30% av rörelseresultatet ifjol. Med tiden tror jag tobaksregleringarna kommer bli hårdare även i tillväxtmarknader.

   Det gäller att komma ihåg att regleringar, marknadsförbud och höga skatter inte direkt är något nytt för tobaksbranschen.. Amerikanska tobaksbolag går fortfarande bra trots att tobaksvolymerna minskat i decennier.

   Radera
 2. Kul att Vivendi fått fart. Väldigt bra tryck i aktien nu ett tag. Vad ser du för motiverat pris på Vivendi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. fast vi hade väl föredragit att fortsätta köpa Vivendi på låga nivåer;) Innan försäljningen av ATVI och Maroc såg jag motiverat pris på 22€. Försäljningarna har sedan gett mer än mitt motiverade pris men jag har ännu inte räknat på effekterna.

   Radera
  2. nu har jag tagit en ny titt på Vivendi:
   http://www.defensiven.com/2013/10/uppdatering-vivendi.html

   Följden blev faktiskt en nedjustering av mitt motiverade pris nedåt då SFR gått sämre än jag förväntat.

   Radera