tisdag 6 december 2011

International Moats

Här kommer några namn från Morningstars lista "International Moats".

Norden
Som svensk är de nordiska börserna särskilt intressanta då de är lättillgängliga och har låga handelskostnader.
Klicka för förstoring
Morningstar ser alltså tre breda vallgravar i Norden: 
AstraZeneca) "AstraZeneca's leading presence in the pharma and biotech industry is built on patent-protected drugs and a developing pipeline that all add up to a wide moat."
Novo Nordisk) "As the leading provider of diabetes care products, Novo Nordisk benefits from decades of accumulated research and marketing experience, sticky customers, scale advantages, and a strong patent portfolio."
Svenska Handelsbanken) "A solid business model, realistic growth path, and outstanding execution kept Svenska Handelsbanken out of trouble while peers spilled blood after years of irresponsible lending."

Listan verkar tyvärr inte vara så komplett. Swedish Match är en given kandidat. Jag saknar även H&M, Kopenhavns Lufthavne och Fortum.

Övriga Europa
Sju favoriter:
Klicka för förstoring
BAT, Loreal och Nestle ligger sedan tidigare på min spanlista i väntan på lägre pris. Diageo är också en favorit, synd bara att företaget är så högt belånat.

10 kommentarer:

 1. Wow, fina bolag överlag! Saknar liksom du bland annat HM, särskilt som Inditex är med på listan. I övriga Europa skulle jag även kika på Reckitt Benckiser, bolaget bakom Vanish.

  SvaraRadera
 2. Ja Reckitt kan vara värt en titt. Varumärken jag känner igen är Scholl, Finish, Strepsils och Clearasil. Reckitt fick inte vara med på min favoritlista då den saknas på både Aktieinvest och Avanza.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg. Verkligen många kanonföretag. Vad sugen man blir! :)

  SvaraRadera
 4. Hej defensiven, jag har tidigare funderat på att köpa AstraZeneca pga en stark balansräkning, stabil historik, kontinuerliga återköp, utdelning kring 5-6% etc. De handlas nu kring P/E 8 på förra årets vinst och var ännu billigare för någon månad sedan. Sedan har jag förstått att en stor del av intäkterna kommer från några få produkter, ett antal patent snart går ut osv så jag har avvaktat. Nu läste jag ditt inlägg om "moats" och såg Novo Nordisk som jag inte ens kände till tidigare. Gjorde en snabbkoll på bolaget för att se om det är ett alternativ till AZ och såg att de är en liknande läkemedelsjätte med stark balansräkning, gör kontinuerliga återköp och har stabila resultat precis som AZ. Skillnaden är att de värderas till P/E kring 24 (och har då följdaktligen lägre direktavkastning). Har du (eller någon bloggläsare) gjort en mer ingående analys av de bolagen eller har du/ni någon uppfattning om varför marknaden värderar dem så olika?

  /Danne

  SvaraRadera
 5. Hur ser dina tankar och åsikter ut för Köpenhamns flygplats?

  SvaraRadera
 6. Danne: Hej svejs, Astras värdering är helt klart lockande. Jag har inte kollat närmare på Novo då värderingen relativt branschen skrämt iväg mig.
  Tre års PE:
  Astra 8
  JJ 14
  Novartis 13
  Novo 26

  Jag tycker att Astra helt klart ska handlas med rabatt:
  * Svagare räntetäckning (Astra 11 vs JJ 37, Nov 24)
  * Astra har bara patenterade produkter. Jag tycker att konsumentmedicin (typ Ipren) förtjänar lika hög värdering som konsumentgiganterna (som handlas kring PE 18).
  * Större problem med patentutgångar de närmsta åren

  Jag tycker att värderingen tar rätt bra höjd för svagheterna ändå.

  SvaraRadera
 7. Anonym: Det som är trevlig med flygplatsen tycker jag är dess monopolställning över de närmaste regionerna. Tyvärr är dess fria kassaflöde svagt och jag befarar att det är en kapitalkrävande verksamhet.

  SvaraRadera
 8. sedan leker ledningen investmentbolag och har köpt ägarandelar i någon mexikansk och någon kinesisk flygplats. Aldrig ett bra tecken..

  SvaraRadera
 9. Tack för svaret! Jag får läsa på och analysera Astra lite mer innan jag bestämmer mig.

  /Danne

  SvaraRadera
 10. Nemas problemas! Det fria kassaflödet verkar förresten överensstämma med vinsten (ett svagt fritt kassaflöde ser jag som en allvarlig brist).
  P/FCF (tre års löpande, fem års capex):
  Astra 8
  JJ 14
  Novartis 12

  SvaraRadera