torsdag 24 november 2011

Lundbergs Q3

Idag rapporterade Lundbergs sitt tredje kvartal. Det är kanske ingen kioskvältare då samtliga noterade innehav redan rapporterat.

Investeringar
Större aktieköp under årets första nio månader (mkr):
Skanska          1124
Holmen           606
Husqvarna       360
Industrivärden 345
Sandvik           257

Jag är positiv till alla inköp utom Sandvik (se separat analys av Sandvik). Särskilt Industrivärden ser riktigt aptitlig ut (åtminstone värderingsmässigt). Holmen och Husqvarna tycker jag är trevliga att ha en mindre position i såsom lågt värderade "turn-around" case. Jag är nog förresten lite tveksam till Skanska också då dess fria kassaflöde är svagt. Jag är lite förvånad att Lundberg inte passar på att köpa SHB.

Dessa inköp har förstås inneburit en del ägarförändringar. Störst förändringar sedan årsskiftet (röstandelar):
Holmen         52 -> 61
Husqvarna    16 -> 21
Skanska          0 -> 11
Lundbergs kommer som av en händelse över den magiska 10-procentsspärren för Skanska och får därmed skattefria utdelningar:)

Q3 för åtta största innehaven
Lundbergs åtta största innehav har de senaste fem åren svarat för ca 90% av vinsten. Jag delar upp Industrivärden i dess beståndsdelar.


Holmens rusande vinst beror främst på högre priser på tidningspapper och kartong. Skanskas rörelsevinst exkluderar här en stor engångsvinst (kopplad till försäljning av motorväg i Chile). Husqvarnas vinstnedgång beror främst på produktionsproblem i USA.

Värdering
Substansvärde 244kr den 22a november. Med dagens kurs blir substansrabatten 23%. Detta innebär att den som köper Lundbergs som en "korg" får 23% rabatt jämfört med om ingredienserna köps var för sig.

Om jag använder mig av aktuella ägarandelar samt uppskattar 2011 på basis av q3 blir PE på fem års vinstsnitt strax under 13. Det är inte så dumt. Den tappre läsare som fortfarande är kvar kan få insiderinfon att jag köper H&M och Lundbergs denna månad (avslöjas officiellt i senare inlägg).

5 kommentarer:

 1. Hej,

  Vill tacka för en bra blogg som jag följer sedan ett tag. Gillar dina analyser men blir inte riktigt klok på din förkärlek för Lundbergs.

  Är det några av årets köp du själv hade gjort för din egen depås räkning?

  Sandvik, Huskvarna och indu känns riskabelt för en defensiv investerare. Och när du uttrycker tvivel över skanska så blir det ju inte mycket godis kvar.

  Jag gillar den defensiva hållningen hos Lundberg men tycker att delar av hans innehav inte är så stabila.

  Vill tacka för tipset om Unilever. Har den på bevakning och "hoppas" eurokrisen drar ner kursen lite mer.

  / Linus

  SvaraRadera
 2. Hej roligt att ni hittat hit!

  Bra med kritik. När det gäller individuella aktierna skulle jag helt klart kunna tänka mig Handelsbanken och Holmen. Kanske även en liten post i Industrivärden (ogillar aggressiva belåningen men värderingen är lockande). Sedan verkar Hufvudstaden vara ett fint bolag men där är aktien för dyr.

  Så Lundbergs är ingen perfekt matchning för mina preferenser. Substansrabatten kompenserar något. Tungan på vågen är familjeägandet, försiktiga finanserna och att F Lundberg suttit med i styrelsen i flera av bolagen sedan 70-talet.

  SvaraRadera
 3. Aktier i Sandvik, Husqvarna eller Indutrade passar jag alla dagar i veckan.

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Har under en tid läst dina inlägg och jag tycker de är mycket bra. Nu har jag några frågor.
  Hur ser du på belåning av din aktieportfölj?
  Hur tänker du när du placerar, har du en köp och behållstrategi och enbart fokuserar på (Yield on cost)eller gör du någon trading?
  Mikael

  SvaraRadera
 5. Hej Mikael
  Belåning blir nog aldrig aktuellt för mig. Tvärtom vill ja ha en viss ränteandel. Värt mycket att slippa sälja aktier pga pengabehov.

  Tanken är att jag ska ägna mig åt köp och behåll. Sälja om aktien blivit rejält övervärderad eller om jag bedömer att något förändrats i verksamheten. (Tyvärr har jag sålt ganska många aktier det senaste året då jag omprövat aktier i takt med ny kunskap.) Trading har aldrig lockat mig.

  SvaraRadera