lördag 12 november 2011

lästips v45

4020
SCA – FA-Översikt
4020 värper guldägg på guldägg! Senaste genomgången är SCA och där pekar 4020 klokt nog på det svaga fria kassaflödet. Jag gillar att 4020 tagit med räntetäckningsgrad som jag tycker är ett viktigt mått på finansiell styrka. Några urval från dokumentet:

Historisk tillväxt lägre än inflation:
 

Kapitalkrävande rörelse:


Det fria kassaflödet räcker knappt till utdelningen:
 dagens industri
börsrådet 28e oktober
En av gästerna är Simon Blechert. Skön snubbe med förkärlek för "tråkiga" bolag, stabila bolag med höga utdelningar, gärna med mycket eget kapital. Han får ofta frågan hur dessa tråkiga aktier kommer prestera på börsen om det blir uppgång. Blechert svarar angående Loomis:
"blir det världens rally så hänger ju inte Loomis med. Då ska man ha såna här knarkaktier som Boliden, SSAB och Lundin Petroleum. Såna vågar ju inte jag köpa [...] Det är såna  som går när det är betarallyn, sådana är jag livrädd för. "
 Blechert rekommenderar (som vanligt) Skanska samt Holmen:
"tråkaktie nummer ett [...] det som är kul med Holmen nu faktiskt är ju att kursen är runt 180, eget kapital en bit över 200, du får 7 kronor utdelning. Men riktigt eget kapital är förmodligen det dubbla om man skulle marknadsvärdera skogen. [...] Holmen har tidningspapper och, förlåt, vi sitter i ett tidningshus, men det är ju skit. [...] Men sen har de Iggesund, jättefint kartongbruk, och sen en miljon hektar skog som kan vara värt allt mellan 20 och 30 miljoner kronor, det är mer än börsvärdet. På detta har man sen kraft som är värt väldigt mycket. Och sen har man Fredrik Lundberg som sakta sakta plockar ut pengar pengar och stoppar in dem i andra bra bolag, typ Skanska och annat. Så det är bara att äga. [...] Inga nämnda inga glömda men Stora Enso och SCA har vräkt ut sin kraft och här har vi ett bolag som har behållit den. Duktig på att behålla rätt tillgångar. Inom sinom tid försvinner ju tidningspapper också och då kommer det nog bara vara skog och kraft och Iggesund. Det här är.. änkor, faderslösa, stoppa i byrålådan, titta om tio år. "
Blechert förvaltar tre fonder åt Carnegie. I Sverigefonden är de tio största innehaven:
H&M 10%
Ericsson 6%
Telia   6%
Investor 6%
Skanska 5%
Kinnevik 5%
SHB 5%
SCA 5%
Lundberg 5%
Nordea 4%
Givetvis en kvalitetsstämpel att mina tre svenska favoriter H&M, Telia och Lundbergs är tungt representerade;) Jag gillar också frånvaron av verkstadsbolag (med tanke på sektorns värdering). Blechert säljrekar också Sandvik i börsrådet jag refererat till. I övrigt förvånande att Skanska är en så pass liten post med tanke på att Blechert i börsråd efter börsråd prisar aktien.


dividendmonk
Exxon Mobil Corporation (XOM) Dividend Stock Analysis
Solid analys av oljejätten och jag håller med Munken om att aktien ser riktigt lockande ut på dagens nivåer. (Jag är däremot tveksam till Munkens senaste köp, Mc Donalds, som jag tycker värderas alldeles för högt. )

2 kommentarer:

 1. Vad tror du om Telia? Du verkar lite pessimistisk tack vare att dom försöker agera investmentbolag. Jag är lite sugen på Telia eftersom dom har bra kassaflöde och är relativt konjunktur okänsliga.

  SvaraRadera
 2. Jodå Telia är inte så dumt. Stabil högutdelare.
  - Jag har ju svårt för etableringen i Spanien samt de stora (men ändå maktlösa) posterna i Turkcell och Megafon.
  + Samtidigt är direktavkastningen riktigt lockande och utdelningen täcks mer än väl av fritt kassaflöde.
  + Lönsamheten är god och Telia har stark marknadsställning i hemmabaserna Finland och Sverige. Har extremt stor marknadsandel inom fast telefoni i baltländerna.
  + Goda finanser för branschen.
  + Spännande exponering mot tillväxtmarknader i öst såsom Nepal.

  SvaraRadera