söndag 21 augusti 2011

Coca-Cola börjar tyvärr se dyr ut

Coca-Colas aktie ser tyvärr dyr ut. Aktien har trotsat vårens börsnedgång och är upp över 20% det senaste året. Fantastiskt företag men prislappen ser lite ansträngd ut.
Innehållet är intressant men frågan är om priset är för högt?
(bildkälla)
Tre års PE (exklusive engångseffekt kopplat till förvärv):       24
Tre års fritt kassaflöde (investeringar på basis av fem år):       25
Sju års E/P:                                                                           3,7%

Några ord från Graham kan vara på sin plats:
The margin of safety is always dependent on the price paid. It will be large at one price, small at some higher price, non-existent at some still higher price. 

Min huvudregel för inköp är att PE3 ska vara under 20. Grahams tumregel (motiverat PE= 8,5+2g) säger att tillväxten framöver behöver bli nästan 8% årligen. Sedan 2004 har EPS växt 6% årligen och försäljning 8%. Problemet är att denna tillväxt speedats genom förvärv. År 2010 var räntetäckningsgraden 12 medan den år 2004 var 30 (trots att räntenivån är ner rejält). Jag tycker därför inte att det finns någon säkerhetsmarginal att tala om i den aspekten. 

E/P (på sju eller helst tio års historik) ska enligt Graham vara högre än high grade company bonds. Riskfri ränta är strax över 3% i nuläget så där får värderingen godkänt. Jag kan också försöka mig på en relativvärdering. De tre konsumentgiganterna Philip Morris+ P&G+ Unilever värderas som grupp omkring 30% lägre på basis av fritt kassaflöde och resultat.

Ett annat sätt att se på värderingen är att man idag får nästan 3% i direktavkastning. Företaget kan nog växa åtminstone 5% årligen nästa decennium. Inte så pjåkigt med tanke på den låga risken i rörelsen. En annan faktor som håller mig tillbaka från försäljning är företagets höga kvalitet, dess urstarka varumärken och breda vallgrav. Ett verkligt Buy and Hold företag. Dessutom är ju mitt mål att minska min portföljomsättning.

Försäljningar är dyrt då det innebär courtage och skatt. För att motivera en försäljning bör det finnas alternativ som är rejält mycket bättre för att motivera dessa kostnader. Det tycker jag mig finna i H&M och Novartis som i mitt tycke reas ut. Tveksamheten kring KO är väl också sprungen ur min hunger för likvid till nya inköp. Vill ogärna minska ränteandelen ytterligare då jag gärna behåller lite krut i bössan inför möjliga fortsatta nedgångar.

Funderandet går vidare.. ni läsare får gärna kommentera.

2 kommentarer:

  1. Jag sålde faktiskt mina KO i förra veckan efter att ha varit aktieägare ganska exakt 2 år. Jag hade mer än gärna behållt företaget, men kände helt enkelt att det fanns andra företag av samma kvalité som åkt på mer stryk senaste månaden (exempelvis H&M).

    Ska dock påpeka för att själva beslutet var väldigt ovetenskapligt, och mer känslobaserat.

    SvaraRadera
  2. Bra företag men medioker aktie kanske.. Jag köpte också det mesta av KO våren 2009. Har inte ökat vare sig 2010 eller 2011 pga att det hela tiden funnits "hetare" värderingar.

    SvaraRadera