fredag 22 april 2011

Telia Q1 fortsättning: finanserna

Kan ju vara på sin plats att även kommentera Telias finanser.

Soliditet baserat på materiella tillgångar mars 2010: 28%
Soliditet                                               mars  2011: 20%

Förklaringen ligger i att det egna kapitalet har minskat på grund av det stora aktieåterköpet.

Även räntetäckningsgraden för kvartalet är ner. Q1 samt helåret 2010 var räntetäckningsgraden ca 15. Q1 2011 var den nere på 12. Nya lån har gett ökade räntekostnader.

Fortfarande rejäla finanser för ett telekombolag men jag vill inte se fortsatta försvagningar. Kommer att hålla ögonen på skuldsättningen i kommande kvartalsrapporter.

2 kommentarer:

  1. Jag är medveten om att Telia uppvisar bättre marginaler samt något bättre omsättningstillväxt än Tele2 i en femårsjämförelse, men skuldsättningen är ganska mycket större i Telia än Telia2. Trenden har varit ganska kraftigt ökande i Telia medan den kraftigt minskat i Telia2. Beror den ökande skuldsättningen på att man växer genom uppköp som lånefinansieras eller vad beror den på?

    SvaraRadera
  2. Jag håller faktiskt på och spanar lite på Tele2. Har tidigare undvikit aktien då bolaget uppvisat förlustår. Tittar man på kassaflödet så är utvecklingen betydligt stabilare. Exempel på snedvridande poster är nedskrivning av goodwill.

    Onekligen en snabb och kraftig försämring av Telias finanser på sistone:( Telias soliditet på materiella tillgångar har minskat från 47 till 26% på fem år. Räntetäckningsgraden har minskat trots sjunkande räntor. Snittet 2008-10 vs 2005-07: -40%.

    Goodwill har inte ökat så fasligt snabbt, ungefär i takt med materiella tillgångar. Så jag tror inte uppköp bär skulden. Måste dra.. får återkomma!

    SvaraRadera