onsdag 29 januari 2014

Kassa -> PM

Philip Morris aktie är ner över 7% sedan årsskiftet. Jag såg aktien som köpvärd redan vid årsskiftet.  Då min syn på bolaget är oförändrad ser jag aktien som ännu mer köpvärd idag. Säga vad man vill men jag är iallafall konsekvent..

Tyvärr har jag snålt med likvider. Men jag skiftar över hälften av räntorna till aktier i PM. Ränteandelen sjunker från 10 till 5% av portföljen. Philip Morris andel av portföljens marknadspris blir 58%. Det är egentligen mot min natur att gå in så tungt i en enda aktie. Även om jag skulle resonera rätt kan något oförutsett ske vilket gör att värden går upp i rök. Buffett har någon gång sagt
"Rule No 1 Never Lose Money.
  Rule No 2 Never Forget Rule No 1"
Dvs det viktigaste är att skydda kapitalet. Ränta på ränta ordnar resten. Till mitt försvar kan jag ändå säga att jag köper med betydande säkerhetsmarginal mot mitt bedömda värde.


Värdering (P 79$)
PE3             <15
EV/EBI*     <17
*antar 30% skatt 

Direktavkastningen uppgår till 4,7% och därutöver gör PM återköp motsvarande åtminstone 2% av aktierna årligen.

Scenario
Nuvarande Vinst per aktie  = 5.4$
Tillväxt nästa decennium   = 4% (hälften från aktieåterköp, hälften från organisk tillväxt/inflation)
PE vid decenniets slut        = 10  (antar alltså att PM helt slutar växa om tio år)

Dessa i mina ögon försiktiga antaganden ger en avkastning före skatt på 9%. Förutsatt att inget revolutionerande sker inom tobaksbranschen tror jag att PM tillväxt närmsta decenniet kommer att vara klart högre än 2% nominellt. Orsaken är prishöjningar (se inlägg 1 , 2 , 3) och växande medelklass i tillväxtmarknader.
Klicka för förstoring
Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1.
Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/w/warrenbuff149683.html#gxxZz0EXU6YwyG6U.99
Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1.
Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/w/warrenbuff149683.html#gxxZz0EXU6YwyG6U.99
Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1.
Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/w/warrenbuff149683.html#gxxZz0EXU6YwyG6U.99D

29 kommentarer:

 1. Det var fokuserat. Vad har du för placeringsregler för att hantera risker som inte handlar om just att du eventuellt missbedömt "intrinsic value" för ett enskilt bolag och handla med säkerhetsmarginal? Jag tänker på att saker som inte kan hända bevisligen händer ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja blivit lite väl fokuserat.. haft problem med att hitta köpalternativ sista halvåret.

   Har egentligen som riktlinje att inte placera mer än 20% i ett enskilt bolag. Men lättare sagt än gjort när jag räknar köpalternativen på ena handens fingrar.

   Radera
 2. Håller med PM ser onekligen köpvärt ut. Jag har också ökat (igår) och närmar mig 10% av min portfölj, vilket är min uppsatta gräns för innehav per bolag, i syfte att ha riskspridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. låter klokt, förutsatt att du lyckas hitta tillräckligt många köpvärda bolag.

   Radera
 3. Hade gärna köpt mer PM idag om jag hade haft lite likvider. Kan ju hoppas att Telia kan leverera en bra rapport imon så man kan omplacera till lite mer PM ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får trösta dig med att PMs återköp får bättre krut tack vare lägre kurs:)

   Radera
 4. Intressant nog värderas PM lägre än flera andra tobaksbolag. Ca 30% lägre än Altria och Reynolds. Kan orsaken vara PM's svaga 2013? Eller dess lägre utdelningsandel?

  SvaraRadera
 5. Cancerpinnar säljes...tycker det är konstigt att pm är så populärt med tanke på produkten de säljer.?

  "Jag köper med betydande säkerhetsmarginal mot mitt bedömda värde"

  Känns som ett problem, det är just din bedömning o den faktiska säkerhetsmarginalen kanske i själva verket är mycket mindre o d är väl därför man vanligen argumenterar för mindre del av portföljen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. sant. Risken ökar även pga den högt belånade balansräkningen. Lägre risk i bolag med mycket tillgångar som stöd.

   Radera
 6. Läste på en amerikansk sajt att det kan ha o göra med exponeringen mot europa och de kraftiga skatterna som riskerar att bli högre. När är nästa utdelning förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja regleringsrisken är antagligen lägre i USA. Har t.ex. svårt att se att homogena paket skulle införas i staterna.

   Nästa utdelning är i mars

   Radera
 7. Blev fler PM köp idag på 78,25 men aktien fortsatte ner mot 77,20, fort går det. Tankat rejält med Swedish match också, relativt lätt att räkna hem om vinsten och kassaflöden håller en stabil nivå. Riktigt bra läge att bli delägare i stabila och defensvia bolag, speciellt nu när börsen är högt värderad. Utdelningar från tobaksbolagen får finansiera inköp i SHB och AtlasCopco nästa krasch ;)

  SvaraRadera
 8. En fråga angående PM.
  Är det någon som fått in senaste utdelningen på sitt konto än? Avanza brukar inte vara långsama med utdelningen från PM men än har inte min trillat in

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick in utdelningen 13e januari på mitt norska Nordnetkonto

   Radera
 9. Samma här, har PM på två konton och den har studsat in på Nordnet, men inte på Avanza..

  SvaraRadera
 10. Jag har inte fått utdelningen från PM än. Är Avanzakund. Riktigt dåligt med en sådan fördröjning.

  SvaraRadera
 11. Jag har heller inte fått min PM utdelning på Avanza Bank, men är för mig att de brukar vara segare med att mäkla pengarna. Om Avanza hittar hit via keyword-alert så får de gärna bemöta och förklara varför? :)

  Defensiven har du någon kommentar på den kraftiga nedgången vi ser i Philip Morris? Undrar om vi får chans att köpa in oss till en direktavkastning på 5,5%. Var ju 2010 sist vi hade den möjligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. märklig nedgång i mina ögon, inget fundamentalt som motiverar.

   Radera
 12. Svar
  1. håller med, särskilt med tanke på värdering av börsen i övrigt

   Radera
 13. Beklagar långsam godkänning av kommentarer, varit utan dator några dagar

  SvaraRadera
 14. Bästa Defensiven,
  Jag gillar PM och tror att de har en bra framtid. Däremot tycker jag att det verkar smått otroligt att du inte med din kunskap hittar andra prisvärda aktier att köpa!
  Finns tex många bra bolag inom vatten, både dricks- och avloppsvatten, som är prisvärda och defensiva, likaså inom transportsektorn tex vägar, tåg, tunnelbana, flygplatser mfl som är både prisvärda och stabila/okänsliga.
  Även inom finans, tittar själv på bankerna i mellanöstern/gulfstaterna, finns det länder och regioner som först nu återhämtar sig och som står inför sammanslagninagar mm som kan ge fina fördelar och bra avkastning.
  Personlig favorit är förstås GEO (nysse) som driver fängelser, behovet kommer aldrig upphöra, samt Service Corporation International, ledande begravningsentreprenör, sannolikt garanterad framtid ;).
  Så jag tycker nog att det finns gott om defensiva, rätt värderade aktier att fundera på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för tips, har ni exempel på intressanta bolag inom vatten och/eller transport?

   Radera
  2. Hej D!
   Kul med återkoppling, och visst skall du få tips. Se understående som tips och gör i vanlig ordning en egen analys, men du slipper mycket av firandet och sökandet. Min princip är att hitta stabila bolag med hyggliga finanser och bra/relativt stabila framtidsutsikter. Bra om värderingen är låg, men omöjligt att undvika i alla. Dock får P/E talet inte vara löjligt, utan måste vara motiverbart.

   Exempel på transport relaterade bolag:
   ComfortDelGro Corp. Singapore baserat bolag, men med stor global exponering. Idén är att transportera människor i buss och taxi och det gör man med 47 000 fordon förutom i Singapore även i London, Liverpool, Dublin, Sidney, Melbourne, Perth, ett dusintal städer i Kina och några länder till. Dessutom har man en lukrativ bilprovnings verksamhet och verkstadsrörelse.
   Nästa kandidat är Hongkong baserade MRT Corp som även de transporterar människor men då i tåg, tunnelbana och bussar. Verksamma i Hongkong, Kina, men även internationellt tex Australien och Stockholm!!
   BTS Group Holdings har Bangkok som bas men även de har bredare exponering. Driver bla skytrain linjer i myrstacken Bangkok!
   Från nya zealand kommer Infratil Ltd. som blandar lokalbussar med energiproduktion och flygplatsägande, lite udda men stabila ben att stå på.

   På tal om flygplatser så är ju även de en typ av transport även om de inte flyttar på någon...
   Aeroports de Paris är störst med Paris två stora flygplatser som bas, men med exponering i flera länder/flygplatser genom del- och korsägande.
   Beijing Capital Airports Holdings driver värdens näst mest trafikerade flygplats och är bara en tidsfråga innan Beijing går om Atlanta.
   Min personliga favorit är dock Shanghai International Airport Comp. Som namnet avslöjar driver de flygplatsen i Shanghai. Trafikmängden växer kraftigt, men framför allt fraktvolymerna. Tex har DHL , Fedex mfl valt Shanghai som Asien hub. Best av allt är att balansräkningen är grymt bra!!

   Sista förslaget inom frakt blir Expediors Int of Washington, Nasdaq EXPD. Logistik jätte med verksamhet på 6 kontinenter och smart verksamhets idé. Bara finanser och skuldfritt!

   Rent vatten för törstiga strupar är redan nu en bristvara i många delar av världen och värre lär det bli. Att sluta spola på toa är knappast heller ett alternativ. Sålunda ser jag branchen som en garanterad framgång på sikt.
   Mina val faller på Tallinna Vesi AS och Thai Tap Water för sina hyggliga finanser, Manilla Water Co för kundbasen på drygt 6 miljoner personer, samt på Qatar Electricity and Water co för sina totalt ohotade position som leverantör av absolut livsnödvändiga produkter i en öken!
   Generellt kan man väl säga att vattenbolagen tenderar att ha en ganska hög skuldsättning, men kontrakten är ofta långa, geografiska konkuransen ofta begränsad och produkten eftertraktade så det uppväger tycker jag.
   Som en liten joker på slutet slänger jag in NWS holdings Ltd, som väl egentligen är ett infrastruktur bolag , men som är verksam inom det jag pratat om ovan och dessutom sitter på många och långa kontrakt för sina olika områden.

   Hoppas du bland dessa hittar något som kan intressera och eventuellt bli en ny del av din portfölj.

   Lycka till,

   P

   Radera
  3. tack för tips! Flera är lite exotiska för min smak. Jag har svårt för bolag noterade utanför Europa/USA.

   Radera
 15. Vad säger du om rapporten? Mvh Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. rejält volymtapp men prishöjningsförmågan fortsätter imponera. Blir ett inlägg under helgen tänker jag

   Radera
  2. Ok det ser jag fram emot. Skulle även vara trevligt med din syn på e-cigaretter, ett fenomen som jag tidigare avfärdat helt men som verkar slå på allvar i US nu. Jag följde Swedish match senaste kvartalsrapport där vd Lars Dahlgren sa att de följde utvecklingen av E-cigaretter mycket noga.

   Tror du att detta kan bli något som kan stjälpa de stora? Eller blir det kanske något som kan skapa tillväxt i branschen där de stora drakarna kan dra nytta av sina positioner? Mvh Anders

   Radera
  3. jag ser e-cigarretter som ett hot mot de stora drakarna. Jag tror att lönsamheten blir betydligt lägre inom denna produktgrupp.

   Citat PM q4-13:
   "while expanding in some markets, such as France, Spain and the UK, the growth in demand for e-cigarettes in the region as a whole has decelerated"

   Radera