tisdag 24 september 2013

Schillers PE10 sep-13 (del I)

Amerikanska börsen har rusat närmare 20% i år. Schillers PE10 har passerat 24. Ur ett historiskt perspektiv är värderingen av amerikanska börsen ovanligt hög. Nuvarande värdering (PE10 på 24) är 50% högre än hundraårssnittet (PE10 på 16). IT-bubblan drar upp det historiska snittet: under perioden 1900-1990 snittade PE10 på 14.

Men samtidigt är det motiverat att börsen värderas högre än tidigare p.g.a. dagens rekordlåga räntor .  Idag är räntan på en tioårig amerikansk statsobligation endast 3% jämfört med hundraårssnittet på 5%. Dagens "Earnings Yield" (1/PE) på 4,1% är kanske inte så pjåkig trots allt om säkra räntan är 3%.  Investeraren får som grädde på moset bättre inflationsskydd med aktier.
Schillers PE10
(källa Yale University)

6 kommentarer:

 1. Hur ser samma kurva ut över intjäningen i kronor och ören. Är intjäningen hög så blir ju P/E lågt och tvärtom. Gillar P/E men aldrig utan att titta på kronor och ören.

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kommentar, Morningstar skriver:
   "The bears, most notably GMO’s Jeremy Grantham, point to the fact that U.S. corporate profits as a percentage of gross domestic product (GDP) are at record highs (see chart) and they believe that they will ultimately revert to their mean, as they’ve done consistently throughout history."
   http://home.mp.morningstar.com/elabsLinks/2013February_Commentary.pdf

   Radera
  2. Bra där. Ett lågt P/E betyder ju inte att ett bolag är lågt värderat på lång sikt, det finns ju ingenting som säger att den nuvarande höga intjäningen är ihållig. Så P/E utan intjäning i kronor och ören är livsfarligt för en värdeinvesterare. Men det här vet du såklart redan :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
 2. Intressant information, tack för att du delar med dig. Som du säger så kanske värderingen inte är så farligt med de rekordlåga räntorna. Men värderingen är heller inte billig, snarare rimlig. Rent psykologiskt så tror jag marknaden stirrar sig blind på senaste tidens uppgång och att man nu har mycket att förlora. Så kommande två år blir intressanta. Det som kanske mest oroar mig är svenska bostadsbubblan som enligt mig är på väg att bli mer aktuell än någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. för att inte tala om Norge.. sjuka prisstegringar på bostäder här. Ska bli intressant att se vad som händer när räntorna börjar stiga.

   Radera
 3. Som teaser är jag i färd med ett uppföljningsinlägg där historiskt samband mellan ränta och PE10 undersöks.

  SvaraRadera