lördag 17 november 2012

Philip Morris volym och pris

Philip Morris skriver i sin senaste Investor Presentation:
"Pricing continues to be the key driver of our income growth".
Det är fördelaktigt att kunna växa genom prishöjningar. Företaget slipper satsa på nya produkter eller marknader. Det krävs inte några investeringar. Effekten på vinsten blir större än prisökningen då företagets kostnader (råvaror, personal mm) hålls oförändrade. För PM kan en prishöjning på 2% innebära att rörelseresultat ökar med 4 eller 5%.

"Priselasticiteten" (dvs hur mycket efterfrågan påverkas av pris) är låg för tobak (en anledning är skattesystemens utformning). Philip Morris har sedan 2006 höjt priserna hela 6% per år.

I tabellen nedan har jag räknat på vad olika tillväxttakter, när det gäller volym respektive pris, skulle ha för effekt på rörelseresultatet givet mina antaganden ("Cost Of Sales" proportionerligt mot volym , "Marketing, Administration and Research Cost" konstant).

Ett exempel: med 2% lägre volym och 2% högre priser skulle rörelseresultatet öka 2%. Vi ser att Philip Morris kan växa även med negativ volymtillväxt. Den här tabellen tar inte hänsyn till att skulderna kan ökas (med bibehållen finansiell styrka) i takt med stigande rörelseresultat.

4 kommentarer:

  1. Intressant! Detta är verkligen en styrka för tobaksbolagen och speciellt om det är långt kvar till smärtgränsen för vad man kan betala per paket. Jag har för mig att medelpriset per paket (i världen eller var det USA? minns inte, utan tar en siffra fritt från huvudet) är 2 USD medan man i Sverige gladeligen betalar 7-8 USD med alla skattepåslag.

    Hur ser du på plain packages som verkar vara på gång i vissa länder? Neutrala paket alltså, vilket är ett hot mot starka varumärken.

    Jag själv tänker tillbaks på den tid för snart tio år sedan då jag sommarjobbade på bensinmack och sålde enorma mängder cigaretter utöver korv och bensin. Det var redan då sedan länge förbjudet att kalla cigarretter för "light" i Sverige, men 95 % av de som köpte Marlboro Gold (eller var det silver?) kallade den för "Marlboro light" (dess tidigare namn) så ränderna går inte ur.

    Eftersom prisskillnaderna är ganska små pga skattesystemet som du har skrivit om så är frågan om man inte köper sig en "Marlboro light" för 54 kr istället för en "no name" för 49 kr även i fortsättningen med "neutrala paket" (dvs. med bilder på ruttna käftar). Det tar gissningsvis väldigt lång tid att urholka starka varumärken. Har man alltid rökt Marlboro light så lär man fortsätta med det, men frågan är hur det slår på nya kunder?

    Har du några funderingar kring detta? Jag kommer själv skriva lite om tobak så småningom eftersom det var något som jag tyckte saknades i min aktieportfölj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. och 15-16 USD i Norge (20-pack) men folk fortsätter röka ändå!

      Jag ser plain packages som försvagande, paketets utformning är en ganska viktig del i varumärket. Det man får komma ihåg är att Philip Morris har försäljning över hela världen

      Radera
    2. ska bli intressant att läsa era tankar!

      Radera
    3. lästips om Plain Packaging
      http://www.economist.com/news/business/21566682-cigarette-makers-will-weather-spread-plain-packaging-laws-look-what-theyve-done-my

      Radera