fredag 26 oktober 2012

Q3-12 för Svedbergs

q1q2q3)
Försäljning (konstant valuta)         -7%
Rörelseresultat (konstant valuta)  -49%

VD Anders Tofte:
"Många konsumenter var avvaktande under sommaren vilket gjort att de i en större utsträckning väntat med sin badrumsinvestering eller valt enklare och billigare badrumsprodukter. För Svedbergs del har det inneburit en ogynnsam produktmix vilket påverkar vår rörelsemarginal negativt. I kvartal tre bibehåller vi omsättningsvolymen mot föregående år, ökar volymen i antal enheter, men minskar i marginal."
 
Min syn på Svedbergs är oförändrad sedan i tisdags.
Ännu mer aktier? 
Jag går förresten och grunnar på att byta mer räntor mot aktier. Sparkonton ger nästan ingen avkastning alls efter inflation och skatt.

6 kommentarer:

 1. Jag läser din blogg med stort intresse. Har fått upp ögonen för en rad aktier. Har samma grundsyn om utdelande bolag osv.

  Men. Hur vågar du? Hur är din syn på de närmaste årens ekonomi i världen och i Sverige. Jag tycker att det känns lite som lugnet före stormen. Marc Faber och andra tror ju att he-vetet kommer att braka lös inom något år eller två och att 2008 bara var en försmak. Och då gick ju världens börskurser ned bra mycket.

  Själv har jag kanske 1/3-del av mina tillgångar (förutom boendet) på börsen. Men resten cash och hoppas på en halvering av börsen och att då våga gå in. "När blodet flyter på gatorna" som de säger.

  SvaraRadera
 2. roligt att höra att bloggen uppskattas:)

  det finns onekligen mörka moln vid horisonten... USA som knappt växer trots nollränta/QE/ budgetunderskott + västvärldens skuldberg och EMU problematiken+ osäkerhet kring kvaliteten på Kinas tillväxt. Men jag tror liksom Buffett att det är väldigt svårt att förutse/tima Makro.

  Anledningen att jag vågar investera nästan alla tillgångar på börsen är nog att jag fokuserar på utdelning, vinst, kassaflöde osv snarare än börskurser. Börsen kan gå ner 50% men det ska väldigt mycket till för att utdelningen från H&M eller Philip Morris halveras. Min placeringshorisont bidrar också; jag kommer fortsätta nettoköpa aktier i åtminstone tjugo år till. Ett prisfall är positivt så länge jag är nettoköpare.

  SvaraRadera
 3. Gällande börsrisk så tycker jag bara att det är två bolag i Defensivens portfölj som jag tror kan förväntas ta rejält med stryk vid en ekonomisk stagnation eller nedgång (Ekornes och Svedbergs). Direktavkastningen är fin på pappret men av bolagen på listan så är det bara de här som jag är skeptisk emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exxon Mobil skulle nog också få stryk

   Radera
  2. Ja, men inte på samma sätt eftersom man åtminstone kan vara säker på att de bibehåller sina marknadsandelar. Därför tycker jag att Exxon är ett mer defensivt val än Svedbergs och Ekornes som snarare är en ganska offensiv utdelningsinvestering.

   Radera