söndag 7 oktober 2012

portföljupdate okt-12

Kan vara på sin plats med en portföljuppdatering då det runnit en del vatten under broarna sedan maj. Största nyheten är väl att Telefonica slopat utdelningen helt (återupptas nästa år). Det ryktas vidare om avyttringar från Telefonica och Vivendi (rykten som jag gärna skulle se besannas, gärna mer fokus på hemmamarknaderna). Vivendi är i slutfasen av sitt förvärv av EMI som ökar dess verksamhet inom musikbranschen rejält (får en global marknadsandel på närmare 40%). Jag är positivt inställd till förvärvet, oligopolmarknader är ofta lönsamma.

Tyvärr verkar jag vara en återfallsförbrytare när det gäller aktieförsäljningar, två nya bara sedan maj. Till mitt försvar var den ena orsakad av "externa faktorer" (Exelons stora förvärv av förlustmaskinen CCE). Den andra försäljningen (Telia) beror på att jag har större fokus på kassaflödesmått än tidigare.  Vivendi är idag största aktie följt av HM och PM. Jag är inte helt bekväm med att Telefonica fått en så stor vikt. Kommer inte öka där inom överskådlig tid. Hela tre nya aktier sedan sist: Ekornes, France Telecom och Svedbergs.

Såhär ser värderingarna ut baserat på fredagens stängningskurs:
France Telecoms direktavkastning är baserad på en utdelning på 1.2€ (FT prognostiserar 1.2- 1.35€ per aktie)
Det fria kassaflödet ger utrymme för en direktavkastning på över 7%. Företagen delar ut 60% av utrymmet och kompletterar med aktieåterköp, amorteringar och förvärv. Portföljen som helhet värderas 13-14 gånger "normalvinst". Vinsten för 2012 ser ut att bli lägre än så för telekombolagen och Svedbergs.

Telefonica har sagt att de återupptar sin utdelning 2013 (preliminärt 0.75€ per aktie vilket motsvarar drygt 7% på dagens kurs). Det kan komma att behövas för att kompensera eventuella sänkningar från t.ex. Svedbergs (som har det lite motigt och generös utdelningsnivå).

En branschuppdelning skulle kunna se ut som nedan. Som vi ser är jag rejält överviktad mot telekom. De depressiva värderingarna minskar i mina ögon risken med fokuseringen. Saknar helt exponering mot branscher som bank, försäkring, fastighet, IT, råvaror, bygg och industri. Säga vad man vill men jag är ingen indexkramare..
Vivendi är uppdelad i telekom/media (50/50).

9 kommentarer:

 1. Hej
  Som ny gröning inom investeringar skulle det vara intressant med beräkningarna bakom de olika uttrycken för nyckeltal som du har i tabellen. Samt att jag undrar var du handlar för att komma åt FT, PM, J&J, FM å vivendi?
  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,
   förstår att uttrycken kan verka kryptiska!
   Dividend Yield = Utdelning / Aktiekurs
   Dividend Payout= Utdelning / vinst eller kassaflöde
   P/FCF = Pris/ fritt kassaflöde
   P/E = Pris/ Vinst
   Fritt kassaflöde och vinst baseras på tre eller fem års snitt. Här är ett inlägg om fritt kassaflöde: http://www.defensiven.com/2011/12/snabbguide-till-fritt-kassaflode.html

   Jag handlar via Nordnet Norge. Har även en gammal depå i Aktieinvest Sverige men de har tyvärr höjt priserna rejält. Avanza har nog också aktierna ni efterfrågar, med undantag av Vivendi.

   Radera
  2. här är mallen jag använder
   http://www.defensiven.com/2012/06/enkel-excelmall.html

   Radera
  3. Vivendi kan handlas via en amerikansk börs om man ringer till Avanza. Den egentliga aktien ligger ju i Frankrike, men courtaget för franska börsen är betydligt dyrare.

   Under tiden jag ägde Vivendi, gjorde jag det genom en ADR-aktie på Pink Sheets. VIVHY var tickern. Inga problem att äga ADR-en... utdelningen kom ganska sent, men annars nemas problemas.

   http://www.google.com/finance?q=PINK%3AVIVHY

   Radera
  4. Via Nordnet kan man handla på Paris Euronext från 0,3%/11 EUR. Iofs telefonhandel där med, men klart billigare courtage än hos Avanza.

   //Matsson

   Radera
 2. Är det ett aktivt val vilka du har tre respektive fem år i tabellen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja tanken är att PE för cykliska/osäkra bolag baseras på fem år. Exxons vinst svänger till exempel kraftigt över konjunkturcykeln. Fem år blir mer robust. Men för företag med mer säker intjäning och relativt garanterad tillväxt väljer jag PE3 (desto fler år desto mer "straffas" tillväxtbolag).

   Radera
  2. Tack för svaret. Fte ser väldigt aptitlig ut åtminstone ur ett sifferperspektiv.

   Radera
  3. tack för kommentaren:) ja FTE lockar

   Radera