tisdag 3 januari 2012

Hemmabyggd stockscreener för svenska Large Cap

Stockscreeners använder i regel ett enda års resultat för PE. Då resultat svänger över åren föredrar jag tre eller fem års historik. Jag har därför skapat en stockscreener som täcker det mesta av svenska Large Cap (snacka om rivstart på året!). 

Jag bifogar screenern som Excel-dokument längst ner i inlägget. Såhär ser den ut:
Några notiser:  
* Värderingarna baseras på pris vid lunchtid 3e januari 2012.
* Jag har exkluderat bolag som inte gett utdelningar på flera år.
* Investmentbolag saknas då det är så krångligt att beräkna ett rättvisande resultat. 
* För fastighetsbolagen har jag använt förvaltningsresultat som vinstmått och reducerat detta med en schablonskatt på 10% (skatten realiseras först vid fastighetsförsäljningar).
 
Genomsnittlig direktavkastning (utdelningssnitt sedan 2008) är 3,4% medan fem års PE är 16 (då vi exkluderar Stora Enso). Det är förstås stor spännvidd i listan; SEB och SSAB värderas 5-6 gånger snittvinst medan Elektas vinstmultipel är över 40. Nio företag har ensiffrigt PE5, däribland de fyra storbankerna samt två byggbolag. Åtta företag ger lägre än 2% i direktavkastning medan sexton ger mer än 4%.


Dogs of the Large Cap
Dogs of the Dow är en känd investeringsstrategi som går ut på att investeraren varje år väljer aktierna med högst direktavkastning i amerikanska aktielistan Dow Jones. Hög direktavkastning korrelerar förstås ofta med låg värdering och strategin har slagit index ganska många år. Men i takt med att strategin blev känd hos gemene man började den fungerade sämre.

I den här tabellen listas aktier med minst 4% direktavkastning.


Urval a la Graham
I nästa lista använder jag några urvalskriterier som inspirerats av Graham:
* Inget förlustår sedan 2006
* Oavbruten utdelning 2008->
* PE5 < 16
* Direktavkastning > 3% (Grahams tumregel är att direktavkastningen ska vara högre än räntan på företagsobligationer med hög kreditvärdighet. Jag använder riskfri bankränta istället.)


Lek på egen hand
Jag lägger upp Excel-dokumentet så att den som vill kan leka vidare på egen hand (fliken "File" till vänster, sedan "download original") . Kan vara behändigt om läsaren vill ha en uppdatering om ett halvår. Då är det "bara" att föra in nya priser.


Jag vill gärna tacka skaparna bakom borsdata.se. Mycket användbar sida med lättillgänglig data som gjorde denna undersökning möjlig. Dock är de svårflörtade när det gäller mitt förslag om PE baserat på flera år:)

9 kommentarer:

  1. kikade lite närmare på Oriflame. Det fria kassaflödet är tyvärr mycket lägre än vinsten.

    SvaraRadera
  2. Finns det möjlighet att kunna ladda hem filen. Går inte nu.

    Tack på förhand.

    SvaraRadera
  3. Anonym: Tack för varningen. Jag ser nu att nedladdningsknappen saknas för gäster. Men det går att trycka på fliken "File" och sedan "download original".

    SvaraRadera
  4. Tack - bra jobbat! Dock är jag är lite tveksam till att titta på genomsnittlig vinst över tid. Ett mer relevant mått skulle, enligt mig, vara att undersöka om vinsten har ökat/minskat de senaste åren. Samma sak bör undersökas även för marginalerna. Gällande direktavkastningen så är "utdelningsandelen" viktig att titta på - ligger den på en sund nivå, varierar den etc.
    //M

    SvaraRadera
  5. Enkel och snyggt och användbar. Kanoners!

    SvaraRadera
  6. M: ja det finns många aspekter! Jag ska nog lägga till vinsttillväxt så småningom när jag samlat in data för ett par år till. Graham rekommenderar att jämföra de tre senaste årens vinster med dito för tio år sedan (ska ha växt 30%).

    SvaraRadera
  7. Spännande. Tack för den sammanställningen!

    SvaraRadera
  8. Vill bara uppmärksamma att vinsten per aktie (EPS) som redovisas i excelbladet är före utspädning. Vilket gör att det kan diffa lite beroende på vilka siffror man använder sig av när man räknar ut PE.

    Mvh alex

    SvaraRadera