söndag 20 november 2011

HM:s hemsida kraschade pga köptryck

Notis ur lokaltidningen 18 minuter:
"Det tog en halvtimme. Sedan hade HM:s Versacekollektion, som släpptes igår, sålt slut på sina håll. Företagets hemsida kraschade, på grund av köptrycket."

Det blev förstås bara en notis då det inte överraskar någon att HMs designkollektioner säljer som smör. Begränsade utgåvor utformade av världens bästa lyxdesigners men med en prissättning närmare HM än lyxiga boutiquen. Denna gång samarbetade H&M med lyxmärket Versace. Största betydelsen är nog att designsamarbetena ger H&Ms butiker en air av glamour.

Här är en video om butiksöppningar i Japan. Som vanligt när H&M slår upp portarna skapas långa köer och hysteri. En kund uttrycker kärnan i H&M:
"the prices are low but the quality is really high. So it´s the perfect place to shop."

Häromveckan handlade jag en tröja och passade på att utvärdera olika butiksmiljöer. Jag är totalt totalt ointresserad av mode men jag kan ändå uppskatta H&Ms butiksmiljö. Behaglig ljussättning med spotlights, stilrena färgval och snygga tavlor. Tillräckligt utrymme och gott om provrum. Inga skrikiga reaskyltar. I en del andra butiker fick jag  känslan av torgmarknad med fullproppat utrymme och uppförstorade prislappar som skriker REA.

H&Ms aktie har gått ner en del på sistone och handlades senast för 207kr. Jag tror att H&Ms lönsamhet kommer normaliseras framöver. Jag ser nuvarande svårigheter som tillfälliga: nuvarande höga bomullspriser och textilpriser kommer innebära att fler vill starta bomullsplantager och textilfabriker. Även valutaeffekter är något som svänger fram och tillbaka. Mer oroande är att hela klädmarknaden viker. Men H&M har lyckats öka sin marknadsandel i flera länder. Jag bedömer att "normal" intjäning för H&M är 11-12 kr per aktie. Det ger ett PE på 17-19. Billigt för en tillväxtraket med hög kvalitet.
(År 2010 tjänade H&M 11,3 kr per aktie. Sedan dess har försäljningen i lokal valuta ökat 9%.)

2010 års utdelning , som i grova drag motsvarar företagets fria kassaflöde, ger direktavkastningen 4,6%. . Den "räntan" tycker jag är helt ok med tanke på att risken är ganska låg då företaget har en stabil verksamhet, är skuldfritt och har stark majoritetsägare ,tillika ledning, i familjen Persson.  Sedan tillkommer förstås den starka tillväxten. H&M brukar kunna växa tvåsiffrigt trots att ganska små summor återinvesteras. Sedan börsnoteringen 1973 har antalet butiker ökat 9% årligen.

Jag hoppas att dagens kurs består en vecka till så att jag kan köpa H&M för lönen.

1 kommentar:

  1. Jag måste säga att jag är lite förvånad över haveriet trots allt. Det jag har sett av Versacekollektionen ser för jäkla hemskt ut, att folk vill sätta på sig så gräsliga plagg förstår jag faktiskt inte. Likt dig är jag inte heller intresserad av mode men god smak, det tycker jag att jag har :).

    Nåja, det återstår att se hur försäljningen blir.

    SvaraRadera