söndag 25 september 2011

lästips v38

Aktiefokus
Grahams defensiva investeringsfilosofi och Buffetts vallgravar
Redig genomgång av Grahams kriterier. Dessutom skriver Aktiefokus om Buffetts favoritaspekt moats.


lundaluppen
Analys av Husqvarna

Jag håller på och lär mig mer om Lundbergs innehav och ett av de större är Husqvarna. Lundluppen ger en bra överblick.


Martin Hutchinson@Global Morning
Investment Protection: These Dividend Stocks Yield Twice as Much as Treasuries

"Do you know what the ultimate investment protection is? It's not gold, and it's certainly not Treasuries. It's dividend stocks. [...] The advantage over gold of course is that the yellow metal yields nothing - it's simply a store of value. [...] And yet dividend stocks also protect against inflation, since profits for the companies behind them tend to rise alongside prices.

[...] A study by Yale economist Robert Shiller showed that in the 109 years from 1889 to 1998, the average real return on common stocks was 7%, of which 4.7% was represented by dividends."

1 kommentar:

  1. Jag håller själv precis på att analysera ett större dataunderlag från Riksbanken, med fler än 1000 observationer över historisk avkastning på Stockholmsbörsen. Syftet är att ta reda på alternativkostnaden av mina aktieinvesteringar - alltså vad jag hade kunnat förvänta mig för avkastning om jag bara hade följt Stockholmsbörsens index istället för att göra egna investeringar.

    Det är svårare än man tror ska jag säga, och det lutar åt att jag med mina hyfsat begränsade statistik-kunskaper får kasta in handduken och ta en siffra som exempelvis 7% realt som Robert Shiller verkar ha kommit fram till.

    Det konstiga är att man hör så många olika siffror när det gäller just historisk avkastning.

    SvaraRadera