söndag 4 september 2011

Lästips v35


dividendmonk
Wal-Mart Stores Inc (WMT) Dividend Stock Analysis

"Overall, WMT seems to be a healthy and growing large company with a low valuation. The stock may deserve placement as a fairly conservative pick in a dividend-growth portfolio."
Wal-Mart är en av tolv aktier jag har på min spanlista. Det är väl främst det bleka fria kassaflödet som gör mig tveksam. Pris relaterat till tre års fritt kassaflöde bedömer jag till 19. Misslyckad etablering i Europa för ett antal år sedan vilket också oroar. WMT är helt klart ett alternativ om befintliga aktier i portföljen blir dyrare.


the Investments Blog
Howard Marks: The Two Main Risks in the Investment World
Bloggaren citerar Howard Marks:
...there are two main risks in the investment world: the risk of losing money and the risk of missing opportunity. [...] During bull markets, when asset prices are elevated, there's great risk of losing money. And in bear markets, when everything's at rock bottom, the real risk consists of missing opportunity.

Det känns som att flocken i nuläget fokuserar 100% på att inte förlora några pengar. Kvalitetsföretag handlas billigare än på länge eftersom fokus ligger på säkerhet, inte avkastning. Det räntekramarna glömmer är att låga aktiepriser (relativt fundamentalt värde) ger högre potential och lägre risk. Säkerheten i räntepapper är också lite av en illusion då populariteten har skickat ner räntorna till sällan skådade bottnar. Liten höjd tas för inflation. Skattesystemet är byggt på nominella prisstegringar vilket förvärrar den eventuell inflationens skadeverkningar.

För många räcker inte räntor till för att nå sparmålen. Det hjälper inte att pensionssparandet varit "riskfritt", i termer av volatilitet, om pensionen inte räcker till. Jag tror att räntepapper får svårt att hålla jämna steg med inflationen framöver och sparformen kan därför svårligen kallas riskfri om det finns en sådan risk att köpkraften urholkas.
Efter regn kommer solsken
(bilden visar strumpor på tork under sommarens fjällvandring i Sarek)


lundaluppen 
Volatilitet här för att stanna!
[volatilitet är inte] "ett problem för den värdeinvesterare som kan hålla huvudet kallt (och undvika belåning). Väl valda aktier är tillgångar som ger en avkastning varje år framåt i tiden. Att marknaden värderar dem högt eller lågt är bara en källa till möjligheter för den som inser att värdet är kopplat till den framtida avkastningen - inte till dagspriset."
Det skriver jag gärna på. Desto större humörsvängningar Mr Market genomgår desto större möjligheter för mig.

2 kommentarer:

 1. "Wal-Mart är en av tolv aktier jag har på min spanlista."

  Är "spanlistan" offentlig? Den vore intressant att se...

  SvaraRadera
 2. Jag har inte publicerat listan tidigare av någon anledning men här är den!

  Altria
  Axfood
  British American Tobacco
  Coca-Cola
  Colgate
  Hufvudstaden
  Loreal
  Nestle
  Pepsico
  Swedish Match
  Tele2
  Wal-Mart

  SvaraRadera