fredag 27 maj 2011

Hudson- portföljens svarta får

Hudson City Bancorps aktie är ner 30% sedan årsskiftet och nådde häromdagen årslägsta. Utdelningen har sänkts med hälften. Tur att portföljen innehåller fler aktier.

Fallet har sina randiga orsaker. Hudson har stora problem med sin lönsamhet pga de låga räntenivåerna inom amerikanska fastighetssektorn. En orsak är konkurrens från statligt övertagna fastighetsbolag (Freddie Mac, Fannie Mae) som erbjuder mycket låga bolåneräntor för att hålla fastighetsmarknaden under armarna. 2010 stod dessa bolag för 90% av de nya bolånen i USA. En annan orsak är Feds nollräntepolitik (inklusive stödköp av obligationer för att driva ner räntan).

Bolåneräntorna har alltså gått ner rejält. Hudsons egna skulder har anpassat sig långsamt till dagens lågräntenivå. Många lån har längre löptider och ligger kvar på en hög räntenivå. I syfte att minska utsattheten mot ränteförändringar har Hudson under våren gjort en omstrukturering av balansräkningen. Omstruktureringen är kostsam och beräknas belasta årets resultat med 1,3usd per aktie. Men då det är en engångskostnad kan det vara intressantare att titta på underliggande verksamhet.

Underliggande verksamhet
Resultatet exklusive omstrukturering och andra engångseffekter var 0,19usd per aktie det senaste kvartalet. Nästan 40% lägre än q1 2010. Hudsons kvartal brukar inte skilja sig allt för mycket åt. Hudson bedömer att omstruktureringen kommer att förbättra net interest margin till 2,1% för q2. Q1 var detta nyckeltal 1,5%. På basis av denna prognos uppskattar jag att underliggande årsvinst blir kring 1 usd (0,19+  3*(2,1/1,5)*0,19).

PE på basis av uppskattad årsvinst: 9
PE om Q1 är representativt för året: 12

Underliggande verksamhet går plus och värderingen är ganska låg om vinsterna kan hålla sig på denna nivå. PB är strax under 1 vilket ger ytterligare trygghet.

Jag tror inte att det kan bli så mycket värre för Hudson. Låneförlusterna kan förvisso öka men Hudsons bolånestock känns trygg, man fokuserar på "prime borrowers" och har krävt 40% downpayment. Låneförlusterna var något lägre senaste kvartalet än tidigare.

Fallande kniv?
Jag förutsåg inte alls dessa kristider för Hudson. Förlitade mig på dess stabilitet under finanskrisen. Jag köpte åtminstone aktien till en låg värdering med dåvarande PE under 11. Fallhöjden begränsades av detta.

Utvecklingen i Hudson samt inte minst de svårigheter jag har i att bedöma bankers redovisningar gör att jag vill minska exponeringen mot finans så småningom. Jag känner dock att Hudson för tillfället representerar ett bra värde för den tålmodiga.

En del aktier med låga multiplar är s.k. valutetraps. Ger bara en illusion av value. T.ex. ett bolag med vikande vinster och ökande konkurrens med låg värdering. Man brukar säga att man inte ska "fånga en fallande kniv". Faran är att man fångar kniven på vägen ner och får följa med till botten.

Jag finner det sannolikt att Freddie Macs stöd av fastighetssektorn avtar förr eller senare. Även FED bör förr snarare än senare se till att räntorna gå tillbaka till historiskt mer normala nivåer. Jag tycker att Hudsons nuvarande värdering kan motiveras även utan förbättringar. Beslutet blir att jag ligger kvar men att jag inte ökar.

Tidigare inlägg i ämnet:

Hudson: fallande aktie och omstrukturering av balansräkning
Hudson Q1: minskad rörelsevinst och halverad utdelning

2 kommentarer:

  1. Good post. I took a hit on HCBK too, but I entered after their first big plunge so it's not as big for me. There was talk of a possible dividend cut, but based on the numbers I found it to be unlikely, but I didn't expect this magnitude of restructuring and it ended up occurring.

    I'm still holding, though, and I plan to continue to do so based on my current view of the company. The only investment decisions that matter are about future ones, not past ones.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Kan vara intressant att vinstprognosen för 2012 är 0,85 om det stämmer:

    Se länken: http://markets.ft.com/tearsheets/analysis.asp?s=HCBK:NSQ

    Lyckades själv sälja Swedbank när det var som värst, att sälja Hudson nu skulle kanske vara
    samma sak?

    Möjligen kan man undra om Hudsons långsiktiga konkurrensfördelar är kvar, t.ex. om omstruktureringen får dem att framstå som mindre trygga.

    SvaraRadera