lördag 28 augusti 2010

Analys av Handelsbanken - Stabil bank med de nöjdaste kunderna

senast uppdaterad: 20e juni 2011
defensiven: Försäljning Handelsbanken

Allmänt om bolag
Av de fyra svenska storbankerna var det bara SHB som klarade sig utan nyemission 2009 och banken har haft klart lägst kreditförlustnivåer av de nordiska bankerna (se bild).  Handelsbanken noterades på stockholmsbörsen 1873 och är därmed det äldsta av de svenska börsbolagen.

Bolagets stabilitet under finanskrisen imponerar, särskilt i jämförelse med SEB och Swedbank. SHB klarade även 90-talskrisen klart bättre än övriga svenska banker och var den enda av storbankerna som inte behövde statligt stöd.

Källa SHB årsredovisning 2010
I årsredovisningen för 2009 står:
"Handelsbanken has a low risk tolerence. This means that the quality of credits must never be neglected in favour of achieving higher volyme or a wider margin. Handelsbanken aims to be able to manage a period of at least twelve months without borrowing any new funds in the financial markets."

Handelsbanken är känd för sin kyrktornsprincip som innebär stark decentralisering. Det lokala kontoret ska inte ha kunder utanför synfältet från kyrktornet. Bolaget är även känd för sitt framgångsrika vinstandelssystem som belönar de anställda de år som banken kan uppvisa en högre lönsamhet än snittet för jämförbara banker. Denna personalstiftelse står idag för ca 10% av ägandet medan industrivärden äger 10%.

Sedan åtminstone 1989 har Handelsbanken haft de nöjdaste kunderna av de svenska storbankerna. Kunderna uppskattar alltså bankens tjänster och är troligen mer lojala och kanske beredda att betala en viss premie. Läs mer här.


Geografisk spridning
Den försiktiga inställningen syns även i bolagets geografiska spridning. Medan SEB och Swedbank expanderat i Baltikum och Nordea i Polen har Handelsbanken främst verksamhet i de nordiska länderna även om banken expanderar starkt i Storbritannien. Omsättning 2009:
* Sverige 55%
* övriga nordiska 35%
* övriga länder (främst UK) 10%.

Historik


Inget förlustår och ingen slopad utdelning. Finanskrisen och medföljande konjunkturnedgång har drabbat banken men inte alls i samma utsträckning som övriga banker.

Årlig tillväxt (bedömning utifrån historik)
Vinsterna har ökat med 1% per år sen 2005 enligt mitt vinstmått. Starkt att växa vinsten trots finanskris.

Banken expanderar starkt i Storbritannien (omsättningen ökade med 50% mellan 08 och 09). Placera.nu skriver
"Vd Pär Boman ser stora tillväxtmöjligheter för SHB:s modell med självständiga lokalkontor på den brittiska marknaden där de stora konkurrenterna snarare går i motsatt riktning och centraliserar sitt beslutsfattande. "
Värdering (baserat på priset 190kr)

Direktavkastning: 4,7% , Utdelningsandel 51%
P/E (3år): 11
P/E (2010): 11
P/B: 1,4
Earnings power (6år): 9%

Finansiell ställning
Vanliga finansiella nyckeltal funkar inte på banker. Jag förlitar mig på att banken klarat av både 90-talskrisen och finanskrisen galant samt att banken tillsammans med Nordea har högst finansiell ranking av sex nordiska storbanker.

Lönsamhet
I bilderna nedan ser vi att Handelsbanken år efter år har bäst marginaler och högst avkastning på det egna kapitalet av storbankerna. ROE var 23% år 2007 men "bara" 13% år 2010.


Q1 2011
Rörelseresultat i fasta valutor: +6%

Liknande bolag
Sverige har tre andra storbanker: Nordea, SEB och Swedbank. Jag känner inget förtroende för de två senare. Nordea är ett helt OK  bolag i mina ögon, jag känner bara att Handelsbanken är överlägset för en defensiv placerare som mig.

Bedömning
Det finns mycket diskussioner kring om bankernas vinstnivåer kommer gå tillbaka till "snittet" (som brukar vara fallet i andra branscher efter en nedgång, tänk industri) eller om de höga vinsterna åren innan finanskrisen var onormala, strängare regleringar befaras drabba lönsamheten. Det här är en viktig fråga för banker vars vinst störtdykt. Handelsbanken ser dock attraktiv även utan återgång till tidigare vinstnivåer.

Senaste åren och senaste kvartalsrapporten är kanske inte så roliga men dessa svackor känns väl inräknade i kursen.

Lite mer stärkande citat från senaste årsredovisningen:
"For the 38th year running, the bank achieved its corporate goal of a higher return on equity than the average for our competitors. "
 -----
Andra inlägg av defensiven relaterade till SHB:
"Handelsbanken kung bland kunderna"
"Handelsbanken säkrast i världen"
Sverige snubblande nära finansiell kris hösten 2008
defensiven: Försäljning Handelsbanken

Andra inlägg om SHB:
Lundaluppen: Analys av Handelsbanken

3 kommentarer:

  1. Du skriver mycket osanningar på den här sidan! Jag kan inte förstå varifrån du får dina fakta, detta är ju som att läsa ekonomidelen på aftonbladet!

    SvaraRadera
  2. Oj det var ord och inga visor, du kan inte vara mer specifik?

    SvaraRadera
  3. Fråga mig inte varför jag använde engelska versionen av bankens årsredovisning.. Hädanefter blir det svenskspråkiga finansiella rapporter:)

    SvaraRadera