torsdag 17 augusti 2017

Hibbett Sports rasar ytterligare 20%

Den stora slakten av amerikanska sportbutiker fortsätter. Marknadsledaren Dicks Sporting Goods (med ca 10% av marknaden) rapporterade häromdagen och aktien rasade då 20%. Rapporterad försäljning och resultat var svagare än förväntat samtidigt som bolaget sänkte sin prognostiserade helårsvinst med 20% och flaggade för ökad priskonkurrens;
"we have become more promotional and competitive and have launched our Best Price Guarantee where we promise the customer if they find a lower price than ours, we'll match it. [...] The apparel business has seen meaningful increases in distribution and promotion. [...] We will be aggressive marketing and promoting this category to protect our market share."
Samma dag rasade Hibbs 12% och jag passade på att öka. Med nuvarande aktiekurs kring 12$ värderas Hibbett till 0,7x eget kapital och 5 gånger tio års vinstsnitt (dagens försäljning respektive EK är ca 30% högre än tio års snitt).

Något jag tycker är ganska talande för graden av pessimism hos Mr Market är att Hibbett snart är en net-net. Dagens värdering (12$) motsvarar ca 1,2x NCAV (omsättningstillgångar minus totala skulder). Screener.co visar ca 850 amerikanska bolag med positivt NCAV och Hibbett ligger på 30e plats (jag har exkluderat läkemedel och finans samt bolag med börsvärde under 1m$). Nu är det lite orättvist att inkludera retail som net-nets på grund av att de i regel har gömda skulder i form av butikshyror (som visserligen ger en kompenserande tillgång i form av tillgång till butiker). Men jag tycker ändå det är talande att Hibbett dyker upp i en sån här lista.Dicks prognostiserade resultat för innevarande år ger ROE på 17%. Motsvarande ROE för Hibb skulle ge PE kring 4. Hibbs lönsamhet har sedan 2007 varit 60% högre än Dicks.

Jag tror att HIBB har en roll att spela även i framtiden. Om online på sikt tar t.ex. 50% av marknaden så innebär det att Hibbets butiker i mindre samhällen blir olönsamma men samtidigt öppnar sig nya marknader som passar Hibbetts butiksformat. Om vi höftar att Hibb idag behöver 25k invånare för att gå runt medan konkurrrenter behöver minst 50k (Dicks genomsnittliga butiksyta är 10 gånger större än Hibbs) krävs det i framtiden kanske 50 respektive 100k invånare. Hibb kan fortfarande fokusera på mindre samhällen än konkurrenterna. På orter där det idag finns 2 butiker kan Hibb bli ensam herre på täppan tack vare onlinekonkurrens. Vidare har jag mycket svårt att se att skohandeln, som svarar för hälften av Hibbs försäljning, blir digital.

Jag har nu 20% av portföljen i Hibb. Egentligen större position än jag är helt bekväm med pga hävstång från butikshyror, men kan inte motstå värderingen.

11 kommentarer:

 1. http://realmoney.thestreet.com/articles/08/16/2017/dumpster-diving-bit-hibbett-sports?puc=yahoo&cm_ven=YAHOO&yptr=yahoo

  SvaraRadera
 2. Att tappa nästan halva börsvärdet på några veckor är magstarkt! Finns väl ett berömt citat av Mohnish Pabrai som passar in här. "Heads I win; Tails I don’t lose that much” Tack för att du skrivit om bolaget, hade aldrig upptäckt det annars!

  SvaraRadera
 3. Kul med en uppföljning. Några personer jag följer har skrivit om Dicks och jag blev lite nyfiken på hur det har påverkat din syn på Hibbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter intressant, har du länkar? Det är intressant att Dicks och och Big5 värderas med betydande premie mot Hibb (baserat på såväl EK, NCAV som vinst).

   Radera
  2. Finns en hel drös: https://seekingalpha.com/symbol/DKS/focus

   Jag noterade det då författaren till den här: https://seekingalpha.com/article/4099074-dicks-sporting-goods-sky-falling även följer Ubiquiti som jag äger aktier i (prisledande tillverkare av Wifi utrustning för internetleverantörer och företag).

   Radera
 4. Helt klart ett intressant case där jag tyvärr är ner 68% sedan i skrivande stund. Mitt grundantagande vid köp var att det var en någotsånär motståndskraftigt mot Amazon och stämmer det ens delvis så bör dagens nivåer innebära ett fint köpläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det tror jag också. Det läskiga med Hibb är de stora butikshyrorna som innebär att hävstången på intjäning och tillgångsvärden blir betydande.

   Radera
 5. Jag köpte på mig ett gäng nu på ca 10,5 dollar i snitt. Bör bli bra när bäsen lagt sig lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag plockade också upp ett knippe kring 10$. Men har GAV kring 15$.

   Radera
 6. Hur kan försäljningen gå ner så pass mycket undrar jag? Vad är det som driver det? Och, är det inte lite risky att öka upp så pass mycket när bolaget har börjat gå med förlust?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra frågor,
   Hibb är ganska sparsmakade med information, de har hänvisat till ökad priskonkurrens inom branschen och behov av REA för att bli av med föråldrat lager. Historiskt har Hibbs försäljning pendlat relativt mycket, från -3% år 2008 till +10% år 2011 (befintliga butiker). Jag tänkte lägga upp en graf i framtida inlägg.

   Jag vet inte om förlusten i Q2 är så avgörande, Q2 brukar alltid vara ett svagt kvartal för Hibb (sedan 2012 har Q2 svarat för ca 10% av vinsten, Q1 ca 40% , Q3 och Q4 ca 25% vardera). Hävstång från Hibbetts betydande fasta kostnader
   (personal och hyra) slår alltså särskilt hårt på Q2 resultat.

   Radera