måndag 13 januari 2014

Inköp Jan-14

det har blivit lite tunt mellan inläggen sista veckorna. Största boven i dramat är datorn som strular något förbenat.

Den här månaden stod jag och vägde mellan Rella (ny bekantskap, se analys av Värdebyrån) och gamla favoriten Philip Morris som handlas till årslägsta. Då jag redan har drygt hälften av portföljen i det senare bolaget föll valet på Rella. Läste förresten en kortare intervju med Kristoffer Stensrud (stjärnförvaltaren bakom Skagen Kon-Tiki) i norska Finansavisen häromdagen. Han dissar tobaksaktier och tror att e-cigaretter kommer omstöpa branschen helt. Jag är inte lika övertygad, möjligen i väst och då på lång sikt. Jag anser att PM handlas med betydande säkerhetsmarginal.

Rella Holding
Rella Holding är ett danskt holdingbolag med aktier i Aller Holding som enda tillgång. Det blir första gången någonsin som jag köper aktier som inte ger utdelning. Aller ger visserligen utdelning sedan många år tillbaka men Rella har sedan 2007 använt dessa slantar för aktieåterköp (som jag tror är en god användning av pengarna så länge Rellas aktiekurs är så nerpressad som idag).

Aller har en jätteportfölj av aktier och räntor (mer än halva balansomslutningen) och Rellas andel av denna portfölj (reducerat för Allers och Rellas räntebärande skulder) motsvarar ca 70DKK per aktie. Aller har vidare en kärnverksamhet inom veckotidningar och magasiner som visar godkänd lönsamhet. Rellas andel av tidningsverksamheten är värd ca 40DKK om vi sätter motiverat pris som 8 gånger nio års vinstsnitt (justerat för Rellas administrationskostnader). Detta kan jämföras med börskursen som vid inköpstillfället var 47DKK. Man kan säga att investeraren köper nettokassa för 67 öre per krona och då samtidigt får tidningsverksamheten på köpet.

Andel av nettokassa (inklusive aktie och ränteportföljen)    70DKK per aktie
Andel av tidningsverksamhet (8 gånger nio års vinstsnitt)   40DKK per aktie
                                                                                                 110DKK

Det är inte ofta bolag som går med vinst handlas lägre än nettokassan. Främsta anledningen till Rellas låga värdering är antagligen ägarstrukturen. Rella äger 60% av aktierna men har ingen makt då rösterna ligger hos familjen Aller. Det kan befaras att familjen Aller inte alltid agerar utifrån aktieägarnas bästa. Som exempel har Aller förvärvat diverse bolag utanför kärnverksamheten. Men jag tycker värderingen tar rejäl höjd för dessa farhågor.

Planerar en längre analys av Aller och Rella när jag fått pli på datorn.
Nykomlingen Rella svarar för 3% av portföljen.

5 kommentarer:

  1. Off topic fråga!
    Använder du Nordnet zero!
    Om så fall fungerar det bra eller är det några tveksamheter för dig om det kontot?
    /Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar ni norska Nordnet Zero? Jag har räknat på saken och jag anser att vanligt konto är fördelaktigare i nästan alla scenarior.

      Radera
  2. "The primary job of investors is to make sure their money is secure. The next step is to do their best to convert that money into cash flow or capital gains."
    Köpte på mig 300 aktier i Philip Morris och 400 aktier i Swedish Match. Jag räknar med stabila vinster och utdelningshöjningar i tio år framåt, för mig är kassaflödet och hur det hanteras viktigare än skuldsättning och yttre faktorer.

    SvaraRadera
  3. Ser fram emot den längre analysen!

    SvaraRadera
  4. Det hade varit intressant att läsa mer om dina uträkningar ang. Nordnet Zero. Det borde väl vara mycket gynnsamt att inte betala någon skatt, i säg 20 år, utan istället få ränta och ränta-på-ränta på dessa skattepengar? Det blir ju som en gratis lån av staten, i praktiken.

    Rella ser onekligen lockande ut men jag känner mig inte riktigt bekväm med denna typ av investering, hmm. Hade jag bara kunnat investera i en korg med 5 liknande bolag hade jag inte tvekat lika mycket, utan kunnat ge det 5-10% av portföljen åtminstone, till en början.

    SvaraRadera