söndag 30 september 2012

HM q3 - glöm marginalerna för en stund

Häromdagen kom HM med q3. Mr Market är besatt av det senaste kvartalets marginaler och har handlat ner aktien 7% senaste månaden.

q1q2q3:
Försäljning (sek):    12%
Resultat (sek):         11%
Försäljningen ökade med liknande takt i lokal valuta. 

VD Karl Johan:
"H&M fortsatte att ta marknadsandelar och försäljningen ökade med 10 procent i lokala valutor under kvartalet vilket visar att vi har ett attraktivt erbjudande som uppskattas av kunder världen över. 
Förhållandena för klädhandeln fortsatte under tredje kvartalet att vara utmanande på många marknader – både vädermässigt och makroekonomiskt. Resultatökningen i tredje kvartalet dämpades av stora negativa valutaomräkningseffekter."
Marginalerna har en bit kvar till tidigare nivåer.  Om vinstmarginalen återgår till tioårssnittet ökar vinsten ca 7%. EPS med en sådan "normalvinst" blir 11kr baserat på senaste årets försäljning. Med nuvarande kurs på 230kr blir "normaliserat" PE ca 21. Det tycker jag är en ganska trevlig värdering med tanke på den höga kvaliteten.

Glöm marginalerna för en stund och se på ROE
Även om marginalerna visat en svag trend är det viktigt att komma ihåg att att de viktigaste lönsamhetsmåtten, ROE och ROA, är fortsatt urstarka. År efter år lyckas H&M prestera ROE över 40%. Detta med en soliditet på 73%! Varje krona som HM återinvesterar ger 40 öre tillbaka det första året.

3 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Verkligen superstarkt ROA med tanke på den höga soliditeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja inte många bolag som når de höjderna!

   Radera
 2. bra fråga. Marginalerna borde kunna förbättras över tid tack vare stordriftsfördelar (billigare inköp, sprida fasta kostnader över större volymer).

  SvaraRadera