fredag 11 maj 2012

TEF q1

Latinamerika är återigen räddaren i nöden för Telefonica. Regionen stod för första gången för mer än hälften av rörelseresultatet.

Försäljning        +1
Latinamerika    8%
Europa             -7%

Rörelseresultat   -18%
Latinamerika  -5%
Europa           -24%

Hemmamarknaden Spanien går fortsatt trögt i kölvattnet av ekonomisk kris och 25% arbetslöshet.  Försäljningen är ner 11% sedan ifjol. Näst efter Spanien är Brasilien Telefonicas viktigaste marknad. TEFs marknadsandel på den brasilianska mobilmarknaden är upp något sedan i fjol och närmar sig 30%. TEF skriver:
"outstanding position in higher value segments thanks to its competitive advantages in terms of both quality and network coverage and brand image, reaching a 36.5% market share in contract and a 43.8% share in mobile data (+1 percentage point and +2 percentage points higher than one year ago, respectively)."
Vinsten är ner -54%. Mer än hälften av denna försämring härstammar från posten "Profit from associated companies":
"mainly the result of the impact of Telco S.p.A.’s adjustment of the value of its investment in Telecom Italia [...]It is worth to highlight that this effect is a non-cash impact.

Telefonica ger även en "justerad" vinstsiffra som bland annat exkluderar denna engångseffekt. Baserat på detta nyckeltal har vinsten minskat 27%.

Det kan ha något att göra med att jag tagit en pilsner och en virre men jag tycker inte att det är någon eld på taket. Min investering i Telefonica bygger på att jag tror att intjäningen om tio år är åtminstone 50% av det senaste femårssnittet. Det finns därför ett visst utrymme för fortsatt försämring.

7 kommentarer:

 1. Någon kommentar till aktiekursen som bara rasar vidare. Är själv luttrad TEF-ägare och undrar när man ska våga öka på.

  Värderingen är riktigt låg, men spanien känns inte alls sexigt just nu så frågan är om vi inte ska sjunka ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. läste att spanska börsen är på nioårslägsta. Jag tror det är ett gott läge att köpa internationella bolag listade i Spanien. Jag skulle tro att TEF dras ner ganska mycket av breda försäljningar av börsindex (TEF svarar för 22% av Madridbörsen). Desto lägre kursen går desto mer elände prisas in i kursen och desto sugnare blir jag (förutsatt att det inte är företagsspecifika motgångar såsom beslagtagna tillgångar i latinamerika).

   Makro har jag som vanligt ingen susning om. Spanien är som bekant en ganska liten del av TEFs verksamhet. Jag tror att dess verksamhet i Latinamerika kommer kunna stå emot rätt bra och då ser den inprisade vinstnedgången på 50% mindre sannolik ut.

   Jag har ingen aning om vi är på botten men jag anser att aktien är billig. Det gamla knepet att sprida inköpen håller nog än.

   Radera
 2. Telefonbolag är kanske grejen studera lite närmare trots allt?

  http://www.nytimes.com/2012/06/18/business/global/mergers-of-european-mobile-carriers-expected-to-grow.html?_r=1&smid=tw-nytimesbusiness&seid=auto

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det tycker ju jag:) Med försmak för de telekombolag som har högst marknadsandelar (mindre telekombolag verksamma primärt i hemlandet eller stora drakar). Tack för lästipset.

   Radera
 3. kan rekommendera följande artikel om du vill titta djupare på telefonica.

  http://seekingalpha.com/article/689601-telefonica-a-compelling-investment-or-value-trap

  SvaraRadera
  Svar
  1. tackar, ska läsa när jag kommit igenom kvartalsavslutet på jobbet:)

   Radera
  2. intressant läsning, en hel del befogad kritik. Värderingen tar dock höjd för mycket. Jag gillar reduceringen av posten i China Unicom och den planerade försäljningen av tyska verksamheten.

   Radera