söndag 20 mars 2016

portföljupdate mars-16

Sänkt värdering av Chevron/Exxon
först lite mer bakgrund kring min sänkta värdering av CVX/XOM. Numera värderar jag alltså Chevron och Exxon till 8 respektive 10 gånger normaliserad vinst (normaliserad vinst definierat som femton års ROA). Orsaken att använder såpass låga multiplar är att jag insett att oljebolagens upstream verksamhet inte är statisk- en typisk oljekälla minskar 4-6% per år motsvarande halveringstid på tio år. Desto högre förändringstakt desto större osäkerhet och desto lägre pris är jag beredd att betala.

Som illustration på riskerna kan vi se på Statoil. Ett bolag som länge varit framgångsrikt på norsk sockel men som för ca tio år sedan började expandera utomlands p.g.a. sinande resurser i hemmamarknaden. Denne expansion har varit mycket värdeförstörande, 2014 och 2015 skrevs det bokförda värdet av den internationella verksamheten ner med 40 miljarder USD (motsvarande 10% av hela Statoils egna kapital 2013). Norska Finansavisen menar att ytterligare betydande nedskrivningar av den nordamerikanska verksamheten är motiverade. Som jämförelse har den norska verksamheten, som svarar för tre fjärdedelar av försäljningen, "endast" skrivits ner med 5 miljarder USD under perioden.

Jag är fortfarande överviktad i sektorn men ser bättre risk/reward i MCG respektive TGS. 


Portföljupdate

Aktier                        75%
Hornbach Holding    19%
Tesco PLC                17%
TGS                          11%
Kabe                         10%
Tropicana Ent.            8%
MCG                           5%
Sainsburys                  5%

Räntor                       25%


Retail svarar för hela 55% av aktieportföljen. Anledningen att jag är bekväm med så stor andel är att värderingarna är depressiva, fastighetsvärden ger en begränsad nersida.  En orsak till min försäljning av WMT är att bolaget delar en del risker med mina andra retail-innehav men saknar motsvarande stöd i tillgångsvärden.

Oljesektorn svarar för hela 20% av aktieportföljen. Anledningen att jag är bekväm med så stor andel är också här depressiva värderingar, MCG värderas långt under nettokassan medan TGS värderas till 5 gånger normaliserad intjäning.

Bolag med tydlig huvudägare svarar för hälften av aktieportföljen (Hornbach, Kabe, Tropicana).

Portföljen har blivit mycket tillgångsfokuserad, samtliga bolag utom Kabe och TGS värderas under mitt estimerade tillgångsvärde.

3 kommentarer:

 1. Bor i UK och är en stamkund hos Tesco. Som konsument kan jag se förändringen som sker inom kedjan. Det verkar som de rensar ut alla premium produkter. Ser ut som de försöker gå heads on mot Lidl & co. Tyvärr kommer de nog tappa folk som är beredda på att betala lite mer för bättre produkter. Hur detta ska sluta kommer bli intressant att se. Antingen är de på rätt spår eller så gör de bort sig totalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. intressant, jag är tveksam till om det är rätt väg att gå. Svårt att konkurrera med Lidl o co i pris. Kan nog vara bättre att överge de mest priskänsliga kunderna och istället fokusera på butikskoncept som skiljer sig från Lidl o Co. T.ex. produktutbud i flera prisklasser, bättre grönsaks- eller charkavdelning. Har du märkt av om Tescos sortiment har reducerats?

   Radera
  2. Ja. Sortimentet har blivit sämre och de verkar rensa ut allt som faktiskt var bra. Kvar är i många fall bara Tescos egna märke. Läste i en tidning här där det stod att Tesco försöker göra det "enklare" för kunden att handla och ha färre produkter att välja mellan. Vet inte om det är rätt väg att gå. Ger Tesco 1-2 år till eller så och får se om de lyckas vända skutan. Annars får jag nog inse att det var en dålig investering. Framtiden får utvisa :)

   Radera