söndag 26 oktober 2014

Tesco q2-14

Q1Q2 vs dito 2013
Førsæljning (konstant valuta)                                       -2%
Førsæljningen har stærkts av butiksøppningar, exklusive nya butiker ær førsæljningen ner ca 4%. Førsæljningen har minskat i samtliga regioner, från 2% i Europa till ca 4% i Asien och UK (konstant valuta, ex nya butiker). Tesco Bank och online visar dæremot tvåsiffrig tillvæxt.

Rørelseresultat (ex engångseffekter, konstant valuta) -39%
Tescos "operational gearing" har økat øver åren då bolaget æger betydligt færre butiker æn tidigare. Idag hyr Tesco næstan hælften av butiksytan (historiskt ca 30%). Årliga hyreskostnaden uppskattas av VD:n till 1,4 miljarder GBP vilket motsvarar ca hælften av fjolårets rørelseresultat. Om vi justerar tio års vinstsnitt før denna økade hyresnivå minskar vinstsnittet ca 10%.

Tescos styrelseordførande har tidigare kommunicerat att vinstfifflet begrænsar sig till vinstprognosen før innevarande år. Men Tescos slutliga bedømning ær att øver hælften av vinstfifflet hør till tidigare år, dvs redovisat resultat har øversskattats. Beloppen ær relativt begrænsade, total korrigering som hør till tidigare år blir 145 miljoner motsvarande 10% av fjolårets vinst. Men det ær førstås ændå allvarligt och Tescos styrelseordførande ska nu avgå.

7 kommentarer:

  1. Vad tror du om Sainsburys? Känns lite stabilare men har ändå dragits med nedåt. Utdelningen känns ganska stabil med rimlig payout. Är det något lokalt som händer i UK i dagligvaruhandeln som man missat? Varför är sektorn så pressad? Bara prispress och isf vem håller ut längst? Trevlig söndagskväll Med vänlig hälsning, Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte kikat så mycket på Sainsbury då aktien inte erbjuds hos min nætmæklare. Men S verkar klara den økade konkurrensen relativt bra. Halvårets førsæljning (konstant antal butiker) ær "bara" ner 2%, att jæmføra med 4% før Tesco och 7% før Morrison. Ska bli intressant att se om dess lønsamhet också håller i sig bættre.

      Baserat på fritt kassafløde ær utrymmet før utdelningar høgst begrænsat (precis som før M och T).

      Fræmsta orsaken till att sektorn ær så pressad ær att tyska lågpriskedjor har etablerat sig med framgång. Føljden har blivit intensifierad konkurrens och fallande priser.

      Radera
    2. angående vem som har bæst uthållighet har jag planer på ett inlægg med jæmførelse av de tre kedjorna. Trevlig søndagskvæll sjælva førresten:)

      Radera
    3. Jag valde nyligen att investera i Sainsbury istället för Tesco. Tesco har med sin globala verksamhet vissa fördelar men i dagsläget ser jag det som omöjligt att värdera deras interna svårigheter så därför satsade jag på Sainsbury istället.

      Artiklar om problemen:
      http://www.theguardian.com/business/2014/oct/05/supermarkets-discounters-europe-us-china-japan
      http://uk.reuters.com/article/2014/10/20/uk-retail-europe-france-britain-idUKKCN0I919Y20141020



      Min första analys (en till är på väg)
      http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/09/varldens-basta-detaljhandelsforetag.html

      Radera
  2. Vad jag förstår det tufft att vara reatiler för tillfället. Alla vill växa och alla har trimmat sina inköpsorganisationer, personalkostnader mm. Private labels-idén är dessutom mer eller mindre uttömd. Möjligen så har Unilever, Nestlé m fl tröttnat på alla private labels som drar nytta av deras starka varumärken och kanske kan det slå tillbaka på Tesco m fl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. fast se på værderingen av Axfood och ICA

      Radera
  3. Hej,
    Kan rekommendera Vitaliy Katsenelson blogg på www.contrarianedge.com och speciellt has nya inlägg om Tesco! Mycket kloka synpunkter i ett rätt dystert nyhetsflöde om Tesco.

    //P.

    SvaraRadera