söndag 5 oktober 2014

överdriven pessimism kring Tesco?

sedan jag skrev om Tesco sist har kursen rasat ytterligare 10%. Sedan mitt första inköp i August (jag ökade i september) har kursen rasat över 30%.

Herr Marknad har en tendens att överdriva både positiva och negativa nyheter. För att sätta nuvarande svårigheter i perspektiv:
- Tescos marknadsandel i hemmamarknaden har sjunkit från ca 32% år 2007 till ca 29% idag.
 Men Tescos position är fortfarande stark, som jämförelse är Walmarts marknadsandel i USA ca 25%.
- Sedan rekordåret 2011 har Tescos vinst nästan halverats.
Men Tesco går fortfarande med vinst, P/E på nuvarande lönsamhet är ca 12.
* Exklusive vinst/försäljning från fastighetsförsäljningar, exklusive nedskrivning av goodwill

En del har hoppats på uppköp från Berkshire (som äger ca 4% sedan tidigare) men i en intervju häromdagen sa Buffett följande
"I made a mistake on Tesco. That was a huge mistake by me. But, I'm going to make mistakes. I'm not going to make these mistakes by buying business i like as they go down in price, I'm just going to be wrong sometimes on the facts. " 
I mina ögon är Tescos värdering oerhört pressad. Tesco värderas till klar rabatt mot eget kapital (nästan 50% lägre baserat på Tescos marknadsvärdering av fastigheterna). P/E baserat på tio års vinstsnitt (justerat för fastighetsförsäljningar och nedskrivning av goodwill) är under 8. Om vi istället ser på kassaflöde har Tesco historiskt återinvesterat nästan hela det löpande kassaflödet (och i gengäld växt tvåsiffrigt). Men om vi utgår från tio års löpande kassaflöde och applicerar Axfood respektive Walmarts Capex% blir P/FCF 7 respektive 9. Då har vi inte justerat för den kapitalbindning av rörelsekapital som Tescos snabba expansion inneburit.

Tesco svarar idag för 7% av portföljen, nästa vecka planerar jag öka till ca 10%. Så särskilt mycket större position är jag inte bekväm att ta med tanke på bolagets relativt stora belåning (fem års räntetäckningsgrad ca 6).

16 kommentarer:

 1. 450 till 170. Tjänar pengar, vad förväntas utdelningen bli? och vad är förväntas marginal? (själv slö pga för lågt intresse)

  Ser inte bra ut i det korta perspektivet
  http://www.bbc.co.uk/news/business-29438683

  Och en annan
  http://www.bbc.com/news/business-29444904

  Och Buffets kommentar är inte heller till fördel.

  Tyskarna med Lidl och Aldi är inne och dom siktar på låg och medel inkomsttagarna precis som Lidl här (och här är känslan att dom nu anpassat sig så pass att dom nu också tjänar pengar) och Tesco's dominansdagar i UK är troligen över.
  Det betyder dock absolut inte att dom inte fortsatt kommer tjäna pengar, dom är så stora och äger så mycket att dom kommer vara kvar, och dom kommer tjäna pengar, inget snack om det.
  Jag misstänker att det blir lite rally i kursen snart för att sedan plana ut.
  Skulle inte förvåna om vi få se "omstruktureringar" framöver, något måste ju sas hända.

  Ganska sugen på att gå in nu pga kusen men känslan av brister i ledningen/ägande och tyskarnas närvaro och framförallt för lite kunskap kokar ner att det fortsatt står "pass" på "Tesco"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tesco sänkte "interim dividend" med 75% häromveckan, om "final dividend" sänks motsvarande blir direktavkastningen ca 2,1%.

   Radera
 2. Du är inte orolig att "redovisningsskandalen" kommer fortsätta? Jag kommer nog avvakta tills Tescos egen utredning är klar. Jag är rädd för att en olycka sällan kommer ensam.

  SvaraRadera
 3. Var handlar du Tesco och till vilket courtage?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amerikanska OTC börsen, minimicourtaget är 13$ plus 0,5% valutaavgift (norska Nordnet).

   Radera
 4. Hej Defensiven! På vilken marknad handlar du dina Tesco-aktier?

  Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin, jag handlar på Amerikanska OTC börsen (Tesco PLC ADR)

   Radera
 5. Hej defensiven,
  måste säga att jag tycker Tescos värdering för tillfället är väldigt attraktiv, funderar på att ta in några in min portfölj. Måste säga att jag har stor tillit till Dave Lewis och vad han gjort hos Unilever, och hoppas han kan vända skutan.
  Tror även att han kommer "städa" ganska bra i bolaget, utdelnings sänkning etc etc. men att aktien är ett klipp på 5-10 års sikt när allt är i ordning. Skall göra en djupare analys i veckan och bestämma mig.

  Lycka till!

  Mvh,

  Ewi

  SvaraRadera
 6. Det blir sjukt dyrt att köpa Tesco-aktier? 0.3% i courtage och 0.5% i stamp tax i UK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "stamp tax" har jag inte tænkt på, tack før att ni uppmærksammar. Nordnet har bara dragit minimicourtaget før mig men courtaget borde bli 1% plus minimicourtaget.

   Radera
 7. Intressant. Köpte före 250kkr. Buffet måste ju ha gjort viss hemläxa när han köpte på 2x nuvarande värdering. De missar han gjorde borde vara inprisade nu på lång sikt. Trist bara med stamp duty om 0,5%.

  SvaraRadera
 8. Off-topic: Såg i dagspressen att Frankrike ämnar gå Australiens väg med intetsägande annonyma cigarettpaket. Om fler länder tar efter börjar jag bli lite orolig för PM:s premiumprodukter. Dina tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag ser anonyma paket som en av de allvarligaste riskerna mot PMs intjæning då de rejælt reducerar "pricing power". UK utværderar liknande reglering.
   www.bloomberg.com/news/2014-09-25/france-to-mandate-plain-packaging-of-cigarettes-joining-u-k-.html

   Avgørande før PM blir om regleringarna sprider sig till tillvæxtmarknader (EU står før ca 30% vinsten).

   Radera
 9. Berkshire har sålt ca en fjærdedel av sin position
  http://www.ft.com/intl/fastft/221612

  SvaraRadera