onsdag 4 juni 2014

Israelisk smallcap

Som ett tecken i tiden på bloggare som vänder på alltmer avlägsna stenar för att hitta investeringsmöjligheter kommer hær några rader om en israelisk smallcap. Willi-Food International producerar livsmedel som uppfyller judiska Kosher regler. Utbudet ær brett, allt från spaghetti och konserver till smør, juice och glass. Det som fångade mitt intresse ær dess robusta balansrækning och låga værdering (særskilt i jæmførelse med andra konsumentbolag).

Nyckeltal (pris 23 NIS)
Soliditet                   93%
Nettokassa               12 NIS
P/B ex goodwill      0,8
ROE (fem års snitt)   9%
P/E*                         11
EV/EBI*                    8
* Fem års genomsnittlig vinst respektive rørelseresultat. Før EBI antar jag 25% skatt.

Før mer læsning om bolaget se inlægg på danska nordnetbloggen. Før min del blir det nog inget køp då jag inte får grepp om føretagets konkurrenssituation.

9 kommentarer:

 1. Hehe, som på beställning ;-)

  SvaraRadera
 2. Har faktiskt snabbkikat lite på detta tidigare, men kände att det var lite väl avlägset på för många sätt så jag gick vidare.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Något av det bästa jag läst på dessa värdebloggar. Fångar perfekt tidsandan. En värdeinvesterare är ingen lat person. Han är alltid villig att hitta på något. Presentera ett egendomligt fårfarmarbolag i Australien så är han där för att slicka karott. Givet att p/e-talet är 5!
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är kul att se avlägsna bolag av rena nyfikenhetsskäl eftersom det ger en inblick i internationella värderingar och andra länders näringsliv.

  Däremot har jag inte köpt aktier sedan Atea i februari. Helst går jag inte utanför Norden i mina aktieköp men jag kan nog tänka mig det mesta med under ~0,5 % i courtagekostnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Willi Food ær særnoterad i USA så courtaget blir nog inte alldeles uppåt væggarna.

   Radera
 5. Det kan verka som att bloggare gått till alltmer obskyra bolag för att hitta de sista spillrorna av värde som inte samlats upp. Invändningen förstår jag, men samtidigt har jag alltid haft åsikten att det alltid finns billiga bolag. Billiga länder, billiga sektorer eller enskilda bolag som av ett skäl eller annat inte uppskattas av marknaden. Marknaden kan inte uppskatta allt även när den är euforisk. Det är som matvarubutiken, det finns alltid något på REA. Ibland färre saker, ibland fler saker, men alltid något. Är man opportunistisk med vad man kan tänka sig köpa, kan man tjäna pengar.

  Det är bara att titta på varje marknadstopp som 2000 eller 2007, det fanns bolag som gick fantastiskt över tid. Jag har aldrig haft så hög exponering mot icke-nordiska marknader tidigare, men risken för värdefällor finns givetvis där. Därför kan det vara tryggare att köpa bolag där hela sektorn är ned eller där hela landet värderas lågt. Sådant som verkar billigt på en marknad och i en sektor där allt annat är dyrt, kan ofta vara för bra för att vara sant. Men den som vänder på flest stenar vinner spelet: Vi missar 100 % av de skott vi inte tar. Om det är desperation eller sunt får historieböckerna utvisa.

  I. Kahn

  SvaraRadera
 6. Det gäller bara att inte underskatta riskerna med andra juridiska system, korruption, annan affärskultur, politik, redovisningsstandarder etc. :)

  SvaraRadera
 7. Kul läsning, men jag avstår. Känner mig dock skyldig till att vända på avlägsna och tunga stenar, särskilt på sista tiden :-)

  SvaraRadera
 8. Tack men jag avstår också. Inte minst av djurskyddsetiska skäl.

  SvaraRadera