lördag 15 december 2012

decembers inköp

jag ska inte säga för mycket men min sparmotivation är nog rekordhög. Med nuvarande spartakt och försiktiga utdelningsantaganden kommer jag nå första skuldfria miljonen om 3-4 år (innan 30års-strecket). 

Igår ökade jag i Svedbergs till 20.4kr (GAV 21.5kr). Svedbergs har det tungt för närvarande med halverad vinst sedan ifjol. Men värderingen är låg om man tror på återhämtning: PE baserat på tretton års vinstsnitt är 8 blankt (strax under 9 baserat på fritt kassaflöde).
Flera badrumstillverkare har haft fallande lönsamhet de senaste åren (se Värdebyråns analys). Jag tror att Svedbergs har styrka att övervintra tack vare dess starka finanser (fem års räntetäckningsgrad över 300, soliditet ex goodwill 60%). Andra kvalitativa styrkor:
* Tydlig huvudägare i Sune Svedberg (men vad händer efter Sune? Visserligen dotter i styrelsen men hon verkar inte så djupt involverad).
* Bra lönsamhet (fem års ROE 27%).
* Bra fritt kassaflöde ("bara" 15% lägre än redovisad vinst).
* Väldigt få förvärv, det mesta av intjäningen går till underhållsinvesteringar och utdelningar.

Svedbergs svarar efter inköpet för 7% av portföljen.

14 kommentarer:

 1. Hej, intressant med Svedbergs, har själv kikat på dom det senaste. Vad förväntar du dig att de delar ut nästa år? Känns som att en upprepning av årets utdelning är att hoppas på för mycket!..eller?

  Bra blogg!

  Mvh//Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   ja det är nog att hoppas på för mycket. Svedbergs har en volatil utdelningshistorik, jag kan tänka mig att utdelningen sänks i linje med resultatet. Dvs från 2kr till 1kr.

   tack för kommentaren förresten, alltid trevligt med gensvar:)

   Radera
 2. Intressant inlägg! Gillar din blogg skarpt. En fråga dock: Du har säkert skrivit det någonstans, men får man fråga hur stor din portfölj är i kronor och ören?

  / sb /

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack sb:) Jag fortsätter nog hålla det hemligt (vänner och bekanta läser bloggen och man vill ju slippa ta hela krognotan)

   Radera
  2. har dock lite funderingar i den riktningen, att kunna visa resans gång och att det faktiskt går att bli finansiellt oberoende på vanligt knegande.

   Radera
  3. Mycket intressant blogg, följt den länge nu (tillsammans med Lundaluppen och 4020). Har lärt mig mycket och framförallt uppskattat tänket kring fria kassaflöden som jag tidigare inte lade så mycket vikt vid. Jag skulle gärna uppskatta lite information om hur du hanterar inköp av utländska aktier skattemässigt, använder du ISK, kapitalförsäkring eller via vanlig aktieportfölj - och varför?
   /T

   Radera
  4. roligt att höra. Jag är tyvärr ganska okunnig på skatteområdet.. jag gör nya inköp på min norska depå (där beskattningen skjuts upp till dess medlen tas ut från kontot).

   Gustavs aktieblogg har skrivit om ämnet:
   http://gustavsaktieblogg.blogspot.no/2012/06/kopa-svenskt-och-utlandskt-i-isk-depa.html

   Radera
  5. Jag insåg efter att jag hade postat att det där naturligtvis är en rätt oförskämd fråga. "Hur mycket pengar har du sparat ihop." Det var verkligen inte menat som snokande, jag är mest nyfiken på vad vi pratar om för nivåer. Och det är som du säger: Det säger någonting om din finansiella resa.

   / sb /

   Radera
 3. Det jag själv är orolig för - och som är anledningen till att jag inte är intresserad av Svedbergs - är att ungefär den senaste femtonårsperioden är den period då bostadspriserna och belåningen bland svenskarna har stigit som kraftigast under alla tider vilket rimligen har gynnat renoveringar och badrum. Jag menar alltså att även om man ser till ett trettonårs vinstsnitt (inklusive inflation) så riskerar man att överskatta den framtida vinsten givet ett scenario med långvarigt realt stillastående eller sjunkande bostadspriser. Detta eftersom just de senaste tretton åren avvikter från vad jag själv spekulerar kommer att ske de kommande tretton åren.

  Dock kan jag ha fel och man kanske skulle diversifiera sig lite genom att köpa små pytsar av en aktie som ser billig ut hur man än mäter med historiska mått? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. så kan det vara, en del badrumsrenoveringar har nog betalats med ökade bolån (som varit möjliga tack vare stigande bostadspriser).

   Radera
  2. Bra tankar där Kenny, det kan säkerligen ligga en hel del i det du skriver. Av de bolag jag analyserat och köpt aktier i (4-5 st hittills i år) är Svedbergs det bolag som jag rent kvalitativt är tveksammast till. Samtidigt är det även det billigaste sett till historiken. Det är nog troligt som du säger att en del av renoveringarna skett med ökade bolån, men det är svårt att få en riktig uppfattning om detta. (möjligt att det går få tag på någon statistik, men inget jag sprungit över)

   Sen att varumärket Svedbergs verkar ha någon form av identitetskris tycker jag också kan vara lite olusigt, huruvida det är i premium, mid- eller lågsegmentet. Men det är billigt och man får även en "uppköpslott" med i priset. På 2000-talet har många mindre badrumsaktörer köpts upp av PE-bolag och det känns inte alls omöjligt att även Svedbergs ska sluta i en sådan portfölj. Sist men inte minst har jag hört att några stora byggbolag använder Svedbergs produkter i hyresrätter. Så det är inte endast privatpersoner som rustar upp sina badrum.

   Men ja, vi får se vad framtiden har att bjuda på. Kul med återkommande inlägg om dina bolag defensiven, jag känner att det lätt blir att man ofta bara skriver om dem i en analys och att de sedan faller lite i glömska. Bra bloggat! :)

   Radera
  3. tack sjelv før bra kommentar. Svedbergs borde vara lockande før PE-bolag att setta tenderna i.. finns utrymme før att ta upp stora lån

   Radera
 4. Att sparmotivationen din aldrig har varit högre kan jag bekräfta :)

  SvaraRadera