lördag 11 augusti 2012

bristande konkurrens inom musikbranschen

EU orolig för bristande konkurrens
Vivendi är som bekant på god väg att förvärva EMI Group. Om förvärvet går igenom (kräver godkännande från myndigheter) blir den globala marknadsandelen närmare 40%.
File:WMM-IFPI.svg
Källa Wikipedia

EU är inte helt nöjd med den konkurrenssituation som följer (källa Financial Times 1 & 2): 
"Universal, the world’s largest music company, already extracts materially higher prices from digital distributors than rivals, and buying EMI would allow it to raise digital music prices. [...] A company with a large and popular catalogue can have significant market power over digital platforms, which would have a keen interest to strike a deal with it [...] the commission said [the Market share of the combined music group] would be “almost twice the size of the next largest player” in Europe."

Det här säger en  hel del om musikgiganternas styrkeposition. Bristande konkurrens är bra för Universals (Vivendis) aktieägare.


Digital boom för musikbranschen
SVD skriver:
"Nu växer skivbolagens intäkter rejält för första gången på länge — tack vare Spotify och liknande digitala musiktjänster. [...] halvårsstatistik som visar att musikförsäljningen i Sverige ökade med hela 30 procent jämfört med motsvarande period 2011. [...] numera står de digitala intäkterna också för merparten av försäljningen i reda pengar. Inräknat nedladdningar, som är en mindre del, är den digitala delen av kakan nu 64 procent. [...] musikförsäljningen fortfarande är låg i ett historiskt perspektiv — till exempel var intäkterna under första halvåret 40 procent lägre än under motsvarande period 2000."


Vivendis värdering- fortfarande attraktiv
Vivendis aktie har tyvärr rusat sedan jag köpte. Upp över 20% på ett par månader. Jag hade gärna fortsatt köpa på tidigare nivåer. Jag ökade senast på 14.5 EURO och Vivendi svarar för 24% av mina aktiers börsvärde. 

Universals andel av Vivendis resultat är uppskattningsvis 10-15%. En annan pärla bland Vivendis innehav är Activision Blizzard som svarar för drygt 20% av resultatet. Jag anser att dessa innehav är värda åtminstone PE 10. Med en sådan värdering blir P/FCF5 på övrig verksamhet (fransk, brasiliansk och afrikansk telekom samt Canal+) 4.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad är dina förväntningar på ett framtida Vivendi? Det jag har läst senaste veckan kring Fourtou's planer är att det mer eller mindre går ut på att ta Vivendi till slaktbänken och krama ur det värde som finns, Bloombergs har en intressant story kring den mannens bakgrund i bolaget och varför han är tillbaka i pole position igen trots åldern(släkten har stora summor i Vivendi som bör bevaras :) ). Analytikers syn på Vivendi är att det inte har ett existens berättigande i nuvarande form. Vad förväntar du dig själv?

  Är själv ägare då det finns uppenbara övervärden i bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Har ni länken till Bloombergs? Det känns inte helt 2012 med ett spretigt konglomerat, ser inte riktigt de "synergier" som Vivendi vill lyfta fram. Men jag tror också det finns stora övervärden i bolaget och dessa kommer visa sig förr eller senare.

   Radera
  2. Hej!
   Visst, här har du länken:
   http://www.4-traders.com/VIVENDI-4727/news/Vivendi-s-grandpa-gunman-loads-the-last-bullet-14446806/


   MVH

   Radera