lördag 2 juli 2016

HM på tioårslägsta

riktig cliffhanger-rubrik men H&Ms försäljning värderas faktiskt rekordlågt; justerat för skuldsättning värderas försäljningen ca 20% lägre än under finanskrisen. Stefan Persson har nyligen passat på att öka med två miljoner aktier vilket är småpotatis för honom men signalerar ändå att han ser bolaget som köpvärt. 
Källa Börsdata.se

Den lägre värderingen förklaras nog främst av lägre lönsamhet; ifjol var vinstmarginalen ca 20% lägre än femtonårssnittet. Sedan 2010 har försäljningen rusat 11% årligen medan vinsten ökat knappa 2% årligen.
Källa Börsdata.se

Värdering (250SEK)
Med återgång till historisk rörelsemarginal blir skuldjusterat PE ca 17 (jag antar 30% skatt). Nyckeltalet blir ca 19 baserat på historisk ROA (som jag ser som ett mer robust nyckeltal än vinstmarginal). Då jag inte är bekväm med att prisa in för mycket tillväxt ser jag dagens värdering som ganska rimlig. Jag vill se 10-20% lägre pris innan jag ser betydande säkerhetsmarginal till mitt estimerade värde.
Avkastning givet återgång till historisk ROA
(Klicka för förstoring)

5 kommentarer:

 1. Tack för dina tankar kring detta bolag. H&M utgör en stor del av min portfölj och jag blir så klart glad när jag ser att Stefan köper fler aktier i bolaget, han om någon har ju insyn i verksamheten.

  SvaraRadera
 2. Instammer. HM maste i nulaget kopas pa rabatt eftersom utdelningstillvaxten ar mycket dalig, om inte obefintlig.

  SvaraRadera
 3. Håller med investeringsdagbok här i kommentarsfältet: tack för att du skriver, och man blir glad när familjen Persson köper aktier. Rejält mycket med aktier, en insiderköp som heter duga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan Persson köpte två gånger. 2011 gjorde han minst sju gånger.
   https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/07/01/hm-stefan-persson-har-kop-2-mln-aktier.html
   https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/07/04/hm-stefan-persson-har-kopt-ytterligare-1-miljon-aktier.html

   Radera