lördag 14 februari 2015

Exit Ekornes, trimmar PM

Ekornes
Jag säljer Ekornes då jag anser att värderingen är 30% högre än motiverat. Aktien handlas till 2,3 gånger bok vilket jag tycker är dyrt med tanke på att bolaget sista femårsperioden snittat på 16% ROE  med fallande trend. Tidigare fokuserade jag värderingen på historiska vinster medan jag idag är  tveksam till om dessa är uthålliga. Jag tror att ROE kommer fortsätta falla över tid.

Aktierna köptes september 2012 för 81 NOK och såldes nu i februari för 96 NOK (+19%). Därtill tillkommer utdelningar på 11 NOK (14%). Total avkastning drygt 30% eller 13% i årstakt. Jag har inte ökat i aktien sedan sep-12 och aktien har aldrig varit något stor position.

PM
Jag ser att jag glömt skriva att jag i nov-14 minskade positionen i PM från 50 till 37% av portföljen.  Detta gjordes inte pga värdering utan för att jag insett att även PM har sina risker (jag tänker primärt på "plain packaging" trenden, nu senast i UK).

Positionen i PM har byggts stegvis sedan 2011 (detta är första försäljningen). Vid årsslutet 2011 svarade PM för 18% av portföljen. Denna position hade genomsnittlig inköpskurs på ca 66USD. Försäljningspris 90 USD och utdelning 10 USD ger total avkastning på "2011 positionen" på över 50% eller 13% i årstakt. Men jämförelsen haltar då nuvarande portfölj är mycket större än 2011. Majoriteten av positionen i PM har köpts 2013-2014 till kurs kring 85USD. Avkastning på dessa senare inköp består primärt av utdelningen på 4-5% i årstakt.

Portfölj efter försäljningar
Likvid från försäljningarna går till att fylla på kassan vars portföljandel understigit 20% en period pga inköp av Tesco och TGS.

Räntor                         19%

Aktier                          81%
PM                              37%
Tesco                          17%
Kabe                           10%
TGS                              7%
Rella                              6%
Exxon                            4%

8 kommentarer:

 1. Ser bra ut efter försäljningar. Ditt innehav Philip Morris har ju legat och pendlat mellan 82-87 usd ett bra tag, trots utdelningshöjningar. Den stärkta dollarn måste ha gett dig en värdeuppgång på aktierna ändå. Konstigt att amerikanerna inte köper PM då utdelningen är bra och aktien är lågt värderad jämfört med många andra aktier i USA? Tittar man lite snabbt på siffrorna så känns ett rimligt värde idag är kring 100+ usd, vad räknar du på att PM är värt idag per aktie? Hade bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja valutan har gått min väg men det ser jag bara som tur.

   Jag tycker också PMs värdering är märklig, särskilt med tanke på att andra tobaksbolag såsom Altria, BAT handlas märkbart högre. Det har antagligen att göra med att PMs vinst stagnerat sedan 2011 (primärt pga valuta, underliggande intjäning har växt OK).

   Mitt motiverade värde är 100 USD, uthållig utdelning+återköp uppgår då till 6%. Denna nivå bör över tid ge tvåsiffrig avkastning förutsatt att PMs prishöjningsförmåga är någorlunda intakt och tobakskonsumtionen faller några procent per år.

   Radera
 2. Tankar kring Exxon? Såg att Mr Buffet & Co sålt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. förvånande att Berkshire säljer så snart efter inköp (mindre än två år) samtidigt som aktiekursen i princip är oförändrad.

   Min syn på Exxon är oförändrad. Investeringen är primärt ett sätt att få en viss försäkring mot kraftigt stigande oljepris a la 70-talskriserna.

   Radera
  2. Estimaten för de närmaste åren talar ju dock om halverad vinst. Verkar dock inte avspegla sig i kursen än i alla fall.

   Radera
  3. lite märkligt att kursen hållit sig såpass bra, andra oljegiganter såsom Statoil har tappat mer. Jag ser aldrig på vinstestimat, särskilt inom råvarusektorn bör det vara extremt svårprognostiserat.

   Radera
  4. Helt rätt. Tänkte mest att det borde vara en fingervisning om vart kursen kommer ta vägen. Verkar dock inte vara fallet än så länge.

   Radera