torsdag 14 augusti 2014

Ekornes Q2-14

Ekornes har haft det kjæmpigt sista åren. Rørelseresultatet peakade år 2010 och har sedan dess snittat  30-40% lægre. Ekornes hævdar att det fræmst beror på konjunkturen, att Ekornes dragits ner av en fallande møbelmarknad. Citat från Q2:

Most markets are challenging and unpredictable, especially in Central Europe where traffic into furniture stores is still down with 30-40 % compared to a year ago.

Men jag tror att det æven beror på att Ekornes tappar mot konkurrenter. I Sverige har t.ex. møbelkedjan MIO slutat sælja Ekornes fåtølj och istællet tagit in billigare alternativ.

Det var længe sedan jag økade i Ekornes. Såhær i efterhand kan jag tycka att jag fokuserat før mycket på nyckeltal (god historisk lønsamhet, låg belåning, starkt kassafløde) och før lite på lønsamhetens uthållighet. Dvs samma misstag som jag gjorde med Svedbergs. Det som ær bra med Ekornes ær att værderingen inte prisar in någon urstark lønsamhet (P/B ær 2,0). Jag behåller men økar inte.

Q1Q2 vs fjolåret
Førsæljning (konstant valuta)           -7%
Rørelseresultat (konstant valuta)    -34%

1 kommentar:

  1. När investeringarna gjordes var jag mer positiv till Ekornes än Svedbergs. Trist att det går utför för Ekornes också.

    SvaraRadera