måndag 21 april 2014

spartips för svensson

jag får ibland frågor kring sparande från vänner och bekanta. Många är vilsna i fonddjungeln , saknar intresse och undrar hur de bör spara. Mitt standardsvar är månadssparande i indexfonder. Indexfonder är fonder som följer börsens snitt. En del blir då lite tveksamma och tycker inte riktigt det duger att "bara" gå som snittet. Men studier visar att aktiv förvaltning med högre avgifter har svårt att slå index över tid. I mina ögon är ett absolut minimikrav för att välja aktivt förvaltade fonder att investeraren följer fonden och åtminstone noterar när förvaltare byts ut.

Exempel på indexfonder
  • Avanza Zero (Sverige)  (avgift 0.0%)
  • SPP Aktiefond Europa (avgift 0.2%)
  • SPP Aktiefond USA    (avgift 0.2%)
Jag föredrar låg andel Sverige och hög andel Europa/USA. Orsaken är att svenska börsen är tungt viktad mot bank och industri dvs cykliska branscher. Riskspridningen blir bättre med regionfonder. Många storbolag har betydande verksamhet utanför hemlandet vilket gör att jag inte tycker det är nödvändigt med tillväxtmarknadsfonder. Mitt tips är att undvika fonder med avgift över 0,5%. 

Jag förespråkar en mix av aktie- och räntesparande med högre andel räntesparande desto kortare sparhorisont. Om horisonten är kortare än fem år bör allt sparande vara räntesparande.

Men viktigare ändå
Prio ett är att bygga en buffert för oförutsedda händelser. En tumregel är att bufferten bör motsvara två månadskostnader. Förslagsvis placeras buffertsparandet i korta räntefonder (t.ex. AMF räntefond kort) eller sparkonto med insättningsgaranti (t.ex. Volvo Finans). Undvik storbankerna då dess produkter som regel är dyra och dåliga.

1 kommentar: