onsdag 26 juni 2013

Portföljupdate juni-13

Då är jag tillbaka till civilisationen igen efter ett par veckor i obygden. Längtar redan tillbaka till lugnet.. Ett av målen med mitt sparande är att kunna köpa en stuga vid en sjö ute på vischan. Ett annat mål är möjligheten att trappa ner i arbetstid om jag känner för det. Den livskvalitén och tryggheten är väldigt mycket värda för mig. Med konkreta mål man verkligen vill uppnå tycker jag det blir lätt att avstå från en hel del konsumtion. Jag har skrivit väldigt lite om sparande på bloggen (mer om hur sparpengarna bör investeras) men spartakten är den allra viktigaste faktorn för att nå sina mål. Sparar man ingenting spelar avkastningen mindre roll..

För mig är det största värdet av att investera i individuella aktier att intresset har väckts. Jag tror jag får svårt att slå index på sikt men jag är övertygad om att jag aldrig hade sparat som idag om jag inte "fastnat i aktieträsket".

Portföljupdate juni-13
Under tiden jag varit utan internet verkar börsen ha tappat en del. Det glädjer mig då jag kan köpa samma företag till lägre prislappar. Tabellen nedan visar dagens värderingar. Uppmärksamma läsare ser att definitionen av FCF är lite ändrad sedan sist (nyckeltalet baseras på fler år än tidigare). Effekterna av denna ändring blev rätt små. 
FCF och E per aktie bygger på senast kommunicerade antal aktier.
Tobaksjätten Philip Morris är största position motsvarande närmare en fjärdedel. Jag anser att risken är mycket låg i detta bolag och jag känner mig därför bekväm med detta fokus. Telekom har också en stor position men där känner jag mig osäkrare och jag vill på sikt minska bredsidan mot denna sektor. Jag anser fortfarande att France Telecom och Vivendi värderas väldigt attraktivt men osäkerheten finns där. På tal om telekom håller jag på med ett inlägg om telekomreglering som jag siktar på att publicera till helgen.
Hetaste kandidaterna för nästa inköp är Ekornes, Kabe och/eller Philip Morris.
Ha en fortsatt trevlig sommar!

4 kommentarer:

 1. Hej defensiven !

  Jag delar din uppfattning om att risken i Philip Morris är låg och att det är av de bättre bolagen att äga just nu. Själv består inte min portföljandel av lika stort fokus mot bolaget, men det lär nog ändras :)Från mitt håll uppskattas det att du då och då gör djupdykningar i bolagets finanser, tack för det & keep up !

  Mvh Analysakademin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej AA, trevlig blogg ni har:)

   Radera
  2. Tack för dom värmande orden defensiven!

   Radera